Další nemocnice čelí žalobě

12. 5. 2009 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Už druhá nemocnice patřící Moravskoslezskému kraji čelí žalobě kvůli nekalé soutěži. O vydání předběžného opatření, které by zastavilo proplácení třicetikorunových poplatků v lékárně Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně, usiluje novojičínský lékárník Stanislav Rovan...


Moravskoslezský kraj proplácí třicetikorunové poplatky ve svých zdravotnických zařízeních od letošního února.

Doposud lidé na poplatcích v krajských nemocnicích a lékárnách ušetřili zhruba 10 miliónů korun. Už v březnu podal žalobu proti nekalé soutěži Slezské nemocnice v Opavě lékárník Marek Hampel.

Krajský soud jeho návrhu vyhověl, a dokonce nadvakrát zakázal nemocnici jakkoliv hradit nebo lidem jinak proplácet poplatky v nemocniční lékárně.

Nyní se o stejný zákaz pokouší Rovan, jemuž patří Lékárna U Bílého anděla. „Soud už o návrhu na předběžné opatření rozhodl. Výsledek však zatím nemohu blíže komentovat, protože rozhodnutí dosud nebylo doručeno účastníkům řízení,“ informovala mluvčí Krajského soudu v Ostravě Barbara Plchotová.

Rovan: Buď všem, nebo nikomu

Podle novojičínského lékárníka byl důvod k žalobě na jednu z krajských nemocnic jasný. „Vyčerpal jsem všechny možnosti a chci, aby kraj proplácel poplatky všem, nebo nikomu,“ prohlásil. Nejprve proto shromažďoval žádosti pacientů o proplacení poplatků, které posléze zaslal na kraj. Jenže neuspěl, stejně jako s vlastní žádostí o zařazení do sítě lékáren, kterým kraj poplatky proplácí.

„Proti loňsku mi od února klesl obrat o třicet procent, další propad jsem zaznamenal i ve volném prodeji,“ upozornil Rovan. Jak s jeho žádostí soud naloží, si ale netroufal odhadnout. „Soudy jsou nezávislé, takže je to v tuto chvíli padesát na padesát. Věřím ale, že rozhodnutí je spravedlivé.“ Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje, který má zdravotnictví na starost, Karel Konečný (KSČM) uvedl, že krajský úřad nyní vyčká na verdikt soudu.

„Pokud soud nařídí předběžné opatření, budeme toto rozhodnutí respektovat,“ ujistil. V praxi to znamená, že pokud bude rozhodnutí soudu stejné jako v případě žaloby opavského lékárníka Hampela, bude také lékárna v novojičínské nemocnici vybírat opět poplatky od všech pacientů. Konečný přiznal, že právě od Rovana žalobu očekával. „Měli jsme nějaké signály, navíc se tím, že ji připravuje netajil,“ vysvětlil náměstek. Fakt, že proti kraji, respektive jeho nemocnicím, už byly kvůli nekalé soutěži podány dvě žaloby, však náměstka hejtmana překvapil.

„Nepočítal jsem s žádnou žalobou. Překvapuje mě, že právě soukromí lékárníci se chovají velmi nestandardně vůči podnikatelskému prostředí,“ prohlásil Konečný.

Pavel Karban, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?