David Rath odpovídal na vaše dotazy

27. 2. 2009 11:59
přidejte názor
Autor: Redakce
„Laik těžko pozná, zda bolest na hrudi je infarkt, nebo banalita. Pokud tvrdíte, že poklesly zbytečné návštěvy, tak já tvrdím, že stoupl počet zbytečně zemřelých,“ uvedl středočeský hejtman David Rath (ČSSD) v reakci na dotazy čtenářů Zdraví.Euro.cz. Přečtěte si první část otázek, druhou zveřejníme počátkem příštího týdne…


„Laik těžko pozná, zda bolest na hrudi je infarkt, nebo banalita. Pokud tvrdíte, že poklesly zbytečné návštěvy, tak já tvrdím, že stoupl počet zbytečně zemřelých,“ uvedl středočeský hejtman David Rath (ČSSD) v reakci na dotazy čtenářů Zdraví.Euro.cz. Přečtěte si první část otázek, druhou zveřejníme počátkem příštího týdne.

Jak si představujete řešit nedostatek PL, PLDD a stomatologů? Jejich průměrný věk je již dnes alarmující. Nově atestovaní prakticky nejsou.Tento problém je již několik roků. Ne až za vlády ODS.

Toto je samozřejmě dlouhodobý problém, který se musí řešit primárně na úrovni vlády, ministerstva zdravotnictví, ale zejména ministerstva školství. O praktické lékařství není mezi mediky příliš zájem, většina studentů medicíny má totiž zájem o nějakou specializaci, a proto si myslím, že musíme hledat poučení i v zahraničí a jednoduše povolit internistům i výkon odbornosti praktický lékař pro dospělé. Co se týče stomatologů, tak kraj navázal spolupráci s 1. lékařskou fakultou Karlovy univerzity, kdy by studenti 4. a 5. ročníků mohli začít s praxí (samozřejmě pod dohledem zkušených stomatologů) v ordinací krajských zdravotnických zařízeních. Tlačíme také na ministerstvo školství, aby více zaplatilo fakultám za výchovu stomatologů, neboť dnes je jejich výuka ztrátová.

Dobrý den, dotazuji se, zda souhlasíte s parciací medicíny v primární péči - místo jednoho komplexního bazálního vyšetření řada částečných u specialistů se spoustou papírů navíc, že se v tom nikdo potom nevyzná, požadované vzdělávání praktiků neodpovídá jejich pouze administrativní práci a taky pacienti jsou zatíženi zbytečným přecházením mezi doktory. Zda s tím chcete už konečně rázně něco udělat.

Je třeba posílit řady i odbornost praktických lékařů.Aby se omezilo „přecházení mezi doktory“, o kterém píšete. Pacient sám není schopen určit, co jej trápí, zda je to problém pro urologa nebo internistu apod.

Dobrý den pane doktore, nezdá se vám, že skutečné problémy zdravotnictví se neřeší a stále se zabýváme něčím nepodstatným? Že ministerstvo pro zdravotnictví žádnou pomoc nepřináší? Zajištění vzdělávání a uplatnění, zlepšení platů zdravotníků a další. Nebo, že celý systém zdravotnictví od primární péče je postavený na hlavu, neekonomický a při něm nelze poskytovat kvalitní zdravotní péči? Nebo, že praktičtí lékaři vůbec nejsou praktičtí, ale jen administrativní? Že by třeba bylo lepší nezatěžovat pacienty chozením pro žádanky nebo přinutit praktiky opravdu dělat v celém rozsahu primární péči? A přitom se stále píše, jak kvalitní péče je u nás?

Ano, máte naprostou pravdu. Ministerstvo zdravotnictví se neustále zabývá nepodstatnými problémy a ty důležité mu unikají.

Pane hejtmane dobry den. Rad bych se Vás zeptal proč si myslíte, že poplatky jsou špatně. Zajímala by mně konkrétní fakta. Souhlasíte s tím, že diky zavedeni poplatku se v minulem roce podařilo omezit výdaje za levné léky a zbytečné návštěvy u lékaře? Souhlasíte s tím, že diky bezplatné péči jsme na jedné z předních příček v návštěvnosti u lékařů?

Co si myslíte o mém názoru, že zákony se mají dodržovat a ne vymyslet, jak se dají obejít, tím mam na mysli nevybíráni poplatku v krajích?

Nesouhlasím s tvrzením, že díky poplatkům se omezily výdaje na léky a poklesly zbytečné návštěvy u lékaře. Nevím oč takové tvrzení opíráte. Poklesla spotřeba léků na vysoký tlak a cukrovku, což je alarmující a ne pozitivní. Zbytečnost návštěvy u lékaře může až po vyšetření konstatovat lékař. Laik těžko pozná, zda bolest na hrudi je infarkt, nebo banalita. Pokud tvrdíte, že poklesly zbytečné návštěvy, tak já tvrdím, že stoupl počet zbytečně zemřelých

Není to tak dávno co jste – jako předseda LOKu – důrazně vyžadoval po vládě pro všechny lékaře s dokončeným vzděláním ( atestace, 10 let praxe ) základní tarifní plat ve výši trojnásobku průměrné mzdy. Nyní máte pravomoc a možnost toto udělat minimálně v rámci nemocnic Středočeského kraje. Chystáte se k tomu?

Mým zájmem bylo vždy hájit zájmy lékařů a pracovníků ve zdravotnictví. O to jsem se snažil jako předseda LOK a stejně tak jako ministr zdravotnictví. Nyní v roli hejtmana mám možnost částečně situaci zdravotnického personálu řešit pouze ve zdravotnických zařízeních zřizovaných krajem. Jednou z mých hlavních priorit je také udržet si kvalitní lékaře a hlavně sestry v těchto zařízeních a zároveň najít peníze na zvýšení jejich, často velice nízkých, platů.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?