Devětsil lékařský se ve středověku používal proti moru. Později se zjistilo, že může být jedovatý

2. 10. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/hlavkom

Jak název rostliny napovídá, devětsil lékařský je významnou léčivkou, která se využívá už od starověku. Jedná se o mohutnou bylinu s výraznými růžovými květy, která je více než jen okrasným prvkem naší krajiny. Tato rostlina má dlouhou historii v lidové i moderní medicíně, kde je ceněna pro své protizánětlivé, analgetické a další léčivé účinky.

Devětsil lékařský hraje důležitou roli v ekosystémech, kde roste. Je to významná rostlina, která pomáhá udržovat biodiverzitu, a to zejména v oblastech s vlhkými půdami, jako jsou břehy řek, mokřady a vlhké louky. Jeho listy poskytují úkryt pro různé druhy hmyzu, včetně motýlů, včel a dalších opylovačů.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je zač devětsil lékařský?
  2. Další druhy devětsilu v ČR
  3. Botanická charakteristika devětsilu lékařského
  4. Výskyt a rozšíření
  5. Obsažené látky
  6. Jaké má devětsil účinky na zdraví?
  7. Použití devětsilu lékařského

Co je zač devětsil lékařský?

V odborné literatuře najdete tuto rostlinu pod latinským názvem Petasites hybridus, přičemž se jedná o vytrvalou bylinu patřící do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Tato rostlina byla od pradávna využívána v tradiční medicíně. Ve starověku a středověku se používal k léčbě různých zdravotních potíží, například pro zmírnění bolestí hlavy a proti horečce. Nicméně kvůli obsahu nebezpečných alkaloidů se od něj postupem času v lidovém léčitelství spíše upustilo.

Název rostliny se vztahuje k víře v její léčivé vlastnosti, konkrétně k tomu, že dokáže léčit devět různých nemocí nebo má devětkrát větší sílu než jiné byliny. V angličtině je pak tato bylina známá jako butterbur a můžete ji najít také pod alternativními latinskými názvy, jako je Tussilago hybrida L., Tussilago petasites L. nebo Petasites officinalis.

Devětsil navíc pomáhá svými kořeny stabilizovat půdu a zabraňuje erozi, což je důležité zejména v blízkosti vodních toků. Rostlina také přispívá k udržení vlhkosti v půdě, což vytváří příznivé mikroklima pro další rostliny a živočichy. Jeho květy, které se objevují brzy na jaře, navíc poskytují časný zdroj nektaru pro opylovače. [1, 2, 34]

Další druhy devětsilu v ČR

Druhy devětsilu se od sebe liší nejen vzhledem květů, ale také preferencemi pro růstové podmínky. Všechny však sdílejí podobné ekologické funkce a významy v přírodě. V České republice se kromě devětsilu lékařského (Petasites hybridus) vyskytují ještě další zástupci této rostliny, kterými jsou:

  1. Devětsil bílý (Petasites albus): má bílé květy a je o něco méně rozšířený než devětsil lékařský. Roste především na horských a podhorských loukách, v lesích a na březích potoků. Preferuje vlhké, humózní půdy.
  2. Devětsil Kablíkové (Petasites kablikianus): jedná se o vzácnější druh devětsilu, který se vyskytuje v horských oblastech, často v podrostu vlhkých lesů a na březích horských potoků. Květy jsou růžové až fialové a listy jsou velké, podobně jako u ostatních druhů devětsilu. [5, 67]

Botanická charakteristika devětsilu lékařského

Devětsil lékařský (Petasites hybridus) je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae), která dorůstá výšky 70 až 100 cm. Rostlina má silný, plazivý oddenek, který je hlavním orgánem pro vegetativní rozmnožování. Z oddenku vyrůstají mohutné, vzpřímené květní stonky, které jsou zpočátku obalené šupinovitými listeny.

Listy devětsilu lékařského jsou jedny z největších mezi evropskými rostlinami. Jsou srdčitého až ledvinovitého tvaru a mohou dosahovat průměru až 1 metru. Na spodní straně jsou listy plstnaté a bílé, zatímco horní strana je tmavě zelená a hladká. Listy vyrůstají na dlouhých řapících a tvoří husté porosty, které mohou dominovat vegetaci v místě růstu.

Květy devětsilu lékařského se objevují brzy na jaře, ještě před rozvinutím listů. Jsou uspořádány v hustých hroznech a mají růžovou až načervenalou barvu. Květenství je složeno z jednotlivých trubkovitých květů, které jsou oboupohlavné a vyznačují se silnou vůní. Květy jsou pak časně z jara opylovány různý hmyzem, zejména včelami a motýly.

Plodem devětsilu lékařského jsou nažky. Ty bývají opatřené chmýřím, které usnadňuje jejich šíření větrem. Rostlina preferuje vlhké, humózní půdy a často se vyskytuje podél břehů řek, na mokrých loukách a v lesních prameništích. [8, 9, 10, 11]

Výskyt a rozšíření

Devětsil lékařský je druh rozšířený v Evropě, Asii a Severní Americe. Jeho přirozeným prostředím jsou vlhké až mokré lokality, jako jsou břehy řek, mokřady, prameniště, vlhké lesy a horské louky. V těchto lokalitách se devětsilu daří dobře díky dostatečné vlhkosti půdy a často se zde v porostech stává dominantní rostlinou.

V Evropě se devětsil lékařský vyskytuje v širokém pásmu od jižní Evropy až po její sever. Běžně se s ním setkáte v horských oblastech, jako jsou Alpy, Pyreneje, Apeniny a Karpaty. V těchto regionech se často nachází na okrajích lesů, na vlhkých loukách a podél toků. Ve střední Evropě, včetně České republiky, je pak devětsil lékařský hojným druhem, který najdete na vlhkých loukách, březích řek a potoků a na podmáčených stanovištích. Roste často také v lesních podrostech nebo na okrajích lesních cest.

Celkově vzato je devětsil lékařský adaptabilním druhem, který se dokáže dobře přizpůsobit různorodým podmínkám vlhkosti a slunečního záření. Díky této vlastnosti roste a prosperuje na širokém spektru stanovišť od nížin až po horské oblasti. [12, 1314, 15]

Obsažené látky

Rostlina devětsilu je díky obsahu řady bioaktivních sloučenin tradičně používaná ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Jsou v ní přítomny seskviterpeny, jako petasin a isopetasin, které jsou významné pro své léčivé vlastnosti. Kromě nich se v ní nacházejí také esenciální oleje, jež přispívají k antioxidační aktivitě.

Sporýš lékařský pomáhá v boji proti stresu a úzkosti. Dříve mu lidé přisuzovali magickou moc
Přečtěte si také:

Sporýš lékařský pomáhá v boji proti stresu a úzkosti. Dříve mu lidé přisuzovali magickou moc

Kromě zdraví prospěšných látek ale devětsil lékařský obsahuje také pyrrolizidinové alkaloidy, které jsou toxické a vyskytují se v různém množství v různých částech rostliny. Vyšší koncentrace této látky je přítomna spíše v oddencích než v listech devětsilu. [16, 17, 18, 19]

Jaké má devětsil účinky na zdraví?

Jak je z uvedeného obsahu prospěšných látek patrné, devětsil lékařský je známý svými pozitivními účinky na zdraví, které byly dlouhodobě využívány v tradiční medicíně a také zkoumány v moderní vědě. Mezi hlavní vlastnosti této rostliny přitom patří:

  • Protizánětlivé účinky: petasin a izopetasin, které rostlina obsahuje, mají silné protizánětlivé vlastnosti. Tyto látky pomáhají snižovat záněty v těle, což může být užitečné při léčbě různých zánětlivých onemocnění, jako jsou například artritida nebo sinusitida.
  • Analgetické účinky: devětsil má také analgetické účinky, což znamená, že může pomoci zmírnit bolest spojenou s různými stavy, jako jsou migrény nebo svalové křeče.
  • Antispasmodické účinky: rostlina se někdy používá nejen k léčbě svalových křečí, ale také křečí trávicího traktu. Disponuje schopností uvolňovat svaly, čímž může pomoci zmírnit nepohodlí spojené s křečemi.
  • Podpora dýchacího systému: tradičně se devětsil používal i k podpoře zdravého dýchání, jelikož pomáhá uvolňovat dýchací cesty a snižovat příznaky astmatu a alergií.

Nežádoucí účinky devětsilu

Pakliže plánujete v nějaké formě užívat devětsil, měli byste se vždy nejprve poradit s odborníkem, zejména pokud máte jakékoli zdravotní problémy nebo užíváte nějaké léky. Nadměrná konzumace nebo nevhodné dávkování může totiž vyvolat nežádoucí účinky, včetně možných problémů s játry kvůli obsahu pyrrolizidinových alkaloidů.

Pyrrolizidinové alkaloidy jsou vysoce hepatotoxické a způsobují poškození jater, jako je hepatomegalie, jaterní nekróza, fibróza a cirhóza. Tyto sloučeniny pak mimo jiné narušují homeostázu žlučových kyselin, což vede k cholestáze, která se vyznačuje rozvojem žloutenky a zvýšenými hladinami žlučových kyselin v krvi.

Některé studie navíc naznačují, že dané alkaloidy vykazují neurotoxické a cytotoxické vlastnosti, které ovlivňují jak centrální nervový systém, tak buněčné funkce. Mohou tak údajně způsobit zástavu buněčného cyklu a defekty v mechanismech opravy poškození DNA, což přispívá k jejich mutagennímu a karcinogennímu potenciálu. [20, 21, 22, 23, 24, 25]

Kvíz: Znáte účinky léčivých bylin?

Použití devětsilu lékařského

Co se týká využití této byliny v praxi, z rostliny se vyrábí léčivý devětsilový olej a přípravky ve formě tinktur či tablet, které jsou oblíbené při léčbě bolestí hlavy, astmatu a alergií. Tyto přípravky zpravidla obsahují petasin a izopetasin, což jsou látky známé zejména svými protizánětlivými a analgetickými účinky.

Ve farmaceutickém průmyslu se pak devětsil uplatňuje jako surovina pro výrobu léčivých přípravků zaměřených na snížení zánětů a bolesti. Extrakt z této významné bylinky je často součástí různých doplňků stravy, které slouží především k podpoře zdraví dýchacího a imunitního systému.

Kromě výše uvedených léčivých účinků je devětsil také poměrně oblíbenou přísadou v kosmetickém průmyslu. Olej z devětsilu se přidává například do výrobků určených pro péči o pokožku, zejména jako podpora léčby ekzémů a dermatitid. Tento olej má uklidňující a regenerační účinky, které pomáhají obnovit rovnováhu pleti. [26, 27, 28]

Zdroje: botany.cz, pladias.cz, kvetenacr.cz, biolib.cz, bylinkyprovsechny.cz, pyly.cz, sciencedirect.com, thieme-connect.de, mdpi.com, nccih.nih.gov, medicalnewstoday.com, webmd.com, verywellhealth.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?