Dietní nápoje mohou zvýšit riziko vážného srdečního onemocnění o 20 %, říkají studie

19. 4. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos/eskaylim

Uměle slazené nápoje konzumuje mnoho z nás. Nová studie nicméně poukázala na souvislost mezi pitím těchto tekutin a vážným srdečním onemocněním, které může konzumentům daných nápojů způsobit trvalé zdravotní následky či dokonce smrt.

Pití dvou a více litrů tekutin dochucovaných umělými sladidly (například Coca-Cola Light) týdně, může být nebezpečné, zjistila nová studie. Pravidelná konzumace takových nápojů totiž zvyšuje pravděpodobnost výskytu nepravidelného srdečního rytmu nazývaného fibrilace síní o 20 % v porovnání s lidmi, kteří takové tekutiny nepijí.

Do studie bylo zahrnuto celkem 201 856 účastníků, u kterých byla před začátkem studie vyloučena fibrilace síní a kteří vyplňovali 24hodinový dietní dotazník. „Jedná se o první studii, která uvádí souvislost mezi nekalorickými a nízkokalorickými umělými sladidly a také cukrem slazenými nápoji a zvýšeným rizikem fibrilace síní,“ řekla v prohlášení Penny Kris-Etherton, emeritní profesorka nutričních věd na Pensylvánské státní univerzitě, která se na studii nepodílela.

Fibrilace síní je vážné onemocnění, které je na vzestupu

Fibrilace síní je závažná porucha srdečního rytmu (arytmie), při které se stěna síní nedostatečně stahuje – chaoticky se míhá – a tím se zhoršuje proudění krve v srdečních oddílech. 

Na světě žije téměř 40 milionů lidí, u kterých byla diagnostikována fibrilace síní. Mnoho z těchto pacientů vykazuje symptomy, jako je bolest na hrudi, palpitace (subjektivní pocit bušení srdce), dušnost a únava. Fibrilaci síní nemusí ale doprovázet žádné příznaky, a právě proto se jí někdy přezdívá tichý zabiják. Nejčastější komplikací fibrilace síní je pak cévní mozková příhoda.

Nárůst výskytu tohoto onemocnění je nejspíše způsoben kombinací více faktorů, ale jedním z nejzásadnějších může být právě změna životního stylu.

Mezi nadměrnými konzumenty uměle slazených nápojů byly častěji mladší ženy trpící nadváhou či obezitou, které mají vyšší prevalenci diabetu 2. typu, zjistila studie. Ti, kteří pili více cukrem slazených nápojů, byli obvykle mladší muži trpící nadváhou či obezitou s vyšší prevalencí srdečních onemocnění.

„Potřebujeme další výzkum těchto nápojů, abychom tato zjištění potvrdili a plně porozuměli všem zdravotním důsledkům s ohledem na srdeční choroby a další zdravotní stavy,“ řekla Kris-Etherton, která je také členem nutričního výboru American Heart Association.

„Zatím je nejlepší volbou voda a na základě této studie by se měly omezit nekalorické a nízkokalorické slazené nápoje, nebo by se jim měli lidé zcela vyhnout,“ dodala.

Zdroje: edition.cnn.com, ahajournals.org, homolka.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?