Gulášová polévka z mletého masa patří mezi oblíbené hospodské pokrmy. V době socialismu se klasická gulášovka vařila z mletého masa, protože bylo levnější. Uvařit ji ale můžete i z nakrájeného hovězího předního, klobásy či párků. A jestliže si hlídáte váhu a chcete trochu odlehčenější pokrm, zkuste maso vyměnit za hlívu ústřičnou.
Co se dozvíte v článku
Gulášová polévka z mletého masa recept
Ingredience
- 300 g mletého hovězího masa,
- 2 větší cibule,
- 2 větší brambory,
- 2 lžíce vepřového sádla,
- 1–2 lžíce hladké mouky,
- 2–3 lžíce mleté sladké papriky,
- 2–3 stroužky česneku,
- 1,2 l vývaru,
- 1 lžička drceného kmínu,
- 1 lžíce sušené majoránky,
- sůl a pepř podle chuti.
Postup
- Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a dejte ji zpěnit na sádlo do většího hrnce. Cibulku restujte spíše na mírnějším ohni a pomalu – aby hezky zesklovatěla.
- K opečené cibuli poté přidejte mleté maso a společně je opékejte. Až maso zhnědne, přijde do hrnce mouka, mletá paprika a prolisovaný česnek.
- Obsah hrnce dobře promíchejte, restujte asi minutu a pak ho zalijte vývarem. Paprika se totiž nesmí opékat příliš dlouho, aby nezhořkla.
- Polévku osolte, opepřete, okmínujte a nechte ji zvolna vařit asi 15 minut. Následně do hrnce nasypte oloupané brambory nakrájené na menší kostičky.
- Pokračujte ve vaření dalších 15–20 minut, dokud nebudou brambory úplně měkké. Uvařenou polévku odstavte ze sporáku, dochuťte majoránkou a nechte ji pod pokličkou pár minut dojít.
- Podávat ji můžete s plátkem čerstvého chleba nebo jiným pečivem.

Gulášová polévka recept: odlehčená z hlívy ústřičné
Ingredience
- 300 g hlívy ústřičné,
- 1 velká cibule,
- 1 mrkev,
- 2 větší brambory,
- 1 lžíce rostlinného oleje,
- 1 lžíce mleté sladké papriky,
- 1 lžička uzené papriky,
- 1 lžíce rajčatového protlaku,
- 1 lžička drceného kmínu,
- 1 l zeleninového vývaru,
- 1 lžíce sušené majoránky,
- sůl a pepř dle chuti.
Postup
- Cibuli oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a dejte ji osmahnout na olej.
- Až začne cibulka zlátnout, přidejte do hrnce na nudličky překrájenou hlívu a tenké plátky mrkve. Houby se zeleninou chvilku smažte, dokud nechytí hezkou barvu.
- Poté je zasypte sladkou paprikou, uzenou paprikou, kmínem a prolisovaným česnekem. Suroviny v hrnci dobře promíchejte, asi minutu opékejte a pak přidejte rajčatový protlak.
- Základ na polévku zalijte zeleninovým vývarem, osolte, opepřete a nechte vařit asi 30 minut. Do hrnce dále vsypte na kostičky nakrájené syrové brambory. Pokračujte ve vaření dalších 15–20 minut, aby byly brambory uvařené.
- Ke konci vaření už stačí polévku ochutit majoránkou. Hotovou polévku servírujte ozdobenou hrstí čerstvých bylinek.
Odkud pochází gulášová polévka?
Ačkoliv je gulášová polévka klasikou, na kterou můžete narazit v českých hospodách a restauracích opravdu často, jedná se o pokrm s maďarskými kořeny. Gulášová polévka sice není to stejné jako guláš, ale byla od něj v podstatě odvozena. První guláše, které vařili maďarští pastevci, se ničím nezahušťovaly.
Směs připravená z hovězího masa, zeleniny a hromady cibule byla hodně řídká, takže svou konzistencí připomínala spíše polévku. Její příprava byla ale hodně jednoduchá. Podstatné bylo také to, že se jednalo o výživné jídlo, které dobře zasytilo. Pojem guláš je přitom odvozen od maďarského slova „gulya“, čímž se označovalo stádo dobytka.
Sladká mletá paprika se do guláše začala přidávat až v 18. století. Tehdy se stala na území Maďarska běžným kořením. Pokrm připomínající dnešní gulášovku se postupně rozšířil do Rakouska-Uherska a českých zemí.
Zajímavé je, že gulášová polévka s mletým masem je výdobytkem československých závodních jídelen a kantýn. Kostky hovězího masa byly tehdy hůře dostupné, takže se gulášovka začala vařit z mletého masa, které bylo levnější, dostupnější a rychleji uvařené. Vařit se tak dalo ve velkém, aniž by to mělo negativní vliv na chuť polévky.
Máte raději gulášovku s masem, či bez něj?
Ochucení gulášové polévky
Do gulášové polévky se dává jako koření sladká mletá paprika, kmín, česnek, sušená majoránka, pepř a sůl. Stačí provést malé úpravy a polévka získá unikátní chuť. Někdo třeba používá namísto sladké papriky uzenou nebo pálivou.
Pokud máte rádi pikantní pokrmy, mohla by vás nadchnout gulášovka ochucená pikantním chilli. Také můžete zkusit různé směsi koření a bylinek, například gulášové nebo zabijačkové koření. Výraznější červenou barvu a plnější chuť pak polévce dodá pár lžic rajčatového protlaku. Jestliže rádi experimentujete, můžete zkusit gulášovku ochutit lžící sójové nebo worcesterské omáčky.
Suroviny v gulášové polévce
Klasická gulášová polévka se vaří z mletého masa. Narazit ale můžete i na recepty, kde se používá na kostičky nakrájená hovězí kližka, vepřové maso, klobása, párky a jiné uzeniny. Výše jsme vám také uvedli recept s hlívou ústřičnou, který je vhodný pro vegetariány.
Kromě masa tvoří základ gulášové polévky cibule. Nejčastěji se používá bílá cibule, která se smaží na vepřovém sádle. Cibule by mělo přijít do polévky opravdu hodně. Díky tomu nebude řídká, protože ji rozvařená cibule přirozeně zahustí. Samozřejmě nesmí chybět ani brambory nakrájené na kostičky, které se do hrnce dávají syrové.
V některých rodinách se do gulášovky přidává strouhaná kořenová zelenina, a to především mrkev, celer nebo petržel. Polévka je díky tomu sladší a jemnější. Navíc se dá tímto způsobem zpracovat zelenina, pro kterou už není jiné využití.
Zdroje: vysocina.rozhlas.cz, epicureandculture.com, bbcgoodfood.com