Hospodaření liberecké nemocnice se vrátilo do černých čísel

11. 10. 2011 9:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření liberecké krajské nemocnice se v druhé polovině roku vrátilo do černých čísel. Ke konci srpna vykázala zisk přes 3,4 milionu korun. oznámil to její ekonomický ředitel Jiří Kittner. Největší nemocnice v kraji se přitom letos dostala do několikamilionové ztráty, což se mimo jiné stalo důvodem kritiky ze strany zaměstnanců. Ti v létě v petici žádali prověrku jejího hospodaření. Podepsaly ji přes tři čtvrtiny zaměstnanců.


Podle Kittnera, který je ekonomickým ředitelem nemocnice teprve od září, je cílem, aby zdravotnické zařízení skončilo v černých číslech letošní hospodaření celkově. „Nebude to rozhodně výsledek v desítkách milionů,“ řekl.

Úsporu se podle něj podařilo dosáhnout snižováním nákladů, ale zčásti i účetně, například pomocí odpisů. Kittner dodal, že se v některých měsících letošního roku v nemocnici utrácelo meziročně více. Důležitá podle něj však nejsou aktuální čísla, ale nastolený trend. „Myslím, že se nám podařilo stabilizovat hlavně nákladovou oblast,“ řekl.

V liberecké nemocnici se letos dvakrát vyměnilo vedení. Nejprve generálního ředitele Luďka Nečesaného vystřídal Zdeněk Konrád. Právě jeho vedení se stalo terčem kritiky, že špatně hospodaří. Na začátku září Konráda nahradil Jiří Veselka, do té doby ředitel libereckého a jabloneckého dopravního podniku. Krátce poté se členem představenstva a ekonomickým ředitelem stal liberecký exprimátor Kittner.

Liberecká nemocnice je akciovou společností. Majoritním vlastníkem je Liberecký kraj, 17,53 procenta akcií drží město Liberec. Podnik s obratem přes 2,5 miliardy korun zaměstnává přes 2200 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?