Ketonová dieta

12. 1. 2018 11:40
3 nové názory
Autor: Redakce
Obecné informace


Ketonová dieta, známá také jako ketogenní či proteinová dieta, se v současné době v oblasti hubnutí dostává do popředí. Své kořeny má v Atkinsově dietě. Charakteristickým rysem ketonové diety je zvýšená konzumace bílkovin a tuků a omezení příjmu sacharidů. V jídelníčku jsou pouze potraviny obsahující bílkoviny a tuky, přičemž sacharidy jsou povoleny pouze ve velmi nízkém množství. Během diety se dostává tělo do ketózy. Jedná se o stav, kdy organismus nebere energii ze sacharidů, protože téměř žádné tělo nepřijímá, ale z tukové tkáně. Hubnutí je díky tomu rychlejší.

Ketonová dieta povoluje maximálně 40 gramů sacharidů denně, díky čemuž se organismus dostane do již zmíněné ketózy. Pokud by byl příjem sacharidů vyšší, organismus by byl v normálním režimu. V lékárnách jsou k zakoupení také testy ve formě diagnostických proužků, pomocí nichž je možné zjistit, zda se tělo nachází v ketóze.

Jakmile organismus přejde na ketonovou dietu, během prvních dvou až tří dní jsou vyčerpány ještě všechny zásoby glykogenu. Až po vyčerpání těchto zásob začne organismus čerpat energii z tukové tkáně.

Co jíst?

Ketonová dieta povoluje konzumaci jen těch potravin, které obsahují bílkoviny a tuky, nikoliv sacharidy. Mezi tyto potraviny patří maso, uzeniny, ryby, mléčné výrobky (sýry, máslo, jogurty, mléko), vejce, zelenina (kromě sladké zeleniny), ořechy, bílkovinná strava, panenské oleje, jednou za čas kvalitní čokoláda (s obsahem minimálně 60 % kakaa) a proteinové nápoje.

970x250-2-1517685944.gif

Co nejíst?

Při ketonové dietě jsou zakázány potraviny, kvůli nimž by se tělo nedostalo do stavu ketózy. Jedná se o mouku a výrobky z ní, obiloviny, sladkou zeleninu (mrkev, červená řepa, kukuřice, hrášek), brambory, sladkosti, ovoce, luštěniny, alkohol a kávu.

Výhody a nevýhody

Ketonová dieta je oblíbená díky tomu, že má člověk neustále pocit sytosti. A další předností je rychlý a viditelný úbytek tělesné hmotnosti. To je způsobeno také tím, že se z těla odplavuje více vody, protože ji ledviny potřebují k vylučování toxických látek, jež vznikají konzumací zvýšeného množství bílkovin.

Tam kde jsou výhody, jsou také nevýhody. A ketonová dieta má tu nevýhodu, že při nesprávné aplikaci může způsobit více škody než užitku. Nejedná se o plnohodnotně výživovou dietu, protože se do těla nedostávají téměř žádné vitamíny, minerální či stopové prvky. Doporučuje se pouze její krátkodobé dodržování, a to maximálně jeden měsíc.

Ukázkový jídelníček

Jídelníček na týden

Jídelníček na 1 den:

  • Snídaně: míchaná vejce se slaninou
  • Svačina: avokádo a citronová šťáva
  • Oběd: hovězí steak, ledový salát
  • Svačina: proteinový nápoj
  • Večeře: ryba na másla a citronová šťáva

Klára (neregistrovaný)
Já jsem si teda vybrala na ketodiet balíček sama. Mají to přehledně popsané a rozdělené a ač jsem chtěla nebo ne, tak jsem prostě spadala do té vyšší nadváhy, kam už mimo jiné nepatřím a podařilo se mi dát dolů krásných 17 kilo :).
Kateřina (neregistrovaný)
Zásadní informace o ketonové dietě jsem našla na webu: https://www.pestryjidelnicek.cz/ketonova-dieta/
  • Našli jste v článku chybu?