Krůček vpřed a dva zpátky

7. 1. 2009 10:36
přidejte názor
Autor: Redakce
"Poplatky ve zdravotnictví označované jako regulační, Julínkovné, Cikrtné… mají dvojí funkci. Jednak funkci regulační zabraňující zbytečným návštěvám u lékaře a tím umožňující zvýšení kvality zdravotní péče a jednak funkci spoluúčasti pacientů, která je u nás jednou z nejnižších," píše MUDr. Bohumír Šimek...


Poplatky ve zdravotnictví označované jako regulační, Julínkovné, Cikrtné… mají dvojí funkci. Jednak funkci regulační zabraňující zbytečným návštěvám u lékaře a tím umožňující zvýšení kvality zdravotní péče a jednak funkci spoluúčasti pacientů, která je u nás jednou z nejnižších.

ČSSD s Davidem Rathem v čele populisticky využívajíc chamtivosti českého občánka se rozhodla pomocí těchto položek řádově v desítkách korun převálcovat mocensky ODS a rozvrátit přípravu reformy zdravotnictví podle Tomáše Julínka. David Rath jako středočeský hejtman již naplnil svůj slib občanům a zrušil výběr zdravotnických poplatků v krajských zařízeních.

Vůbec mu nevadí, že se tím staví nad zákon a že tím rozvrací zákonem stanovenou regulační funkci poplatků, což může vést ke zhoršení kvality ambulantní péče. Jako poslanec si to může dovolit, protože je již předem vyviněn poslaneckou imunitou. A už vůbec mu nevadí, že stejně jako za svého ministrování málem zlikvidoval soukromé lékaře, tak nyní může zlikvidovat síť lékáren.

ČSSD s Davidem Rathem v čele rušením funkčních poplatků navíc snižuje i spoluúčast pacientů do původní nedostatečné výše. Tím se vracíme k tomu, že financování zdravotní péče bude opět nepostačující a spoluúčast pacienta, kterou měl podle Tomáše Julínka platit pacient, bude podle Davida Ratha opět platit jeho ošetřující lékař.

To není krok vpravo ani vlevo. To je malý krůček vpřed a dva kroky zpátky. Nejspíš se opět vrátíme k limitaci lékařů ve zdravotní péči, čímž se opět zdravotní péče stane bez protekce či korupce nedostupná. Lékařům opět snížíme finanční prostředky, opět vženeme pacienty a lékaře do konfrontační nenávisti a pacient nebude mít šanci dostat to, co potřebuje.

Stálo nám to za těch třicet korun?

MUDr. Bohumír Šimek, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?