Langoše si mnoho lidí spojuje s nejrůznějšími akcemi, letními festivaly nebo stánky v zoologických zahradách či na koupalištích, kde jsou často k dostání. Dnes patří mezi běžné pochoutky a v Česku jsou opravdu oblíbené, ale ne každý ví, že jde původně o maďarský pokrm. Připravovaly se ze zbytků chlebového těsta a pekly se v pecích.
Langoše recept: základ je správně zadělaný kvásek
Klasické langoše, tak jak je známe dnes, se připravují z kynutého těsta. Co se týče surovin, nejde o nijak složitý recept, protože potřebujete jen mouku, mléko, droždí a trochu cukru a soli. Důležité je ale správně zadělat kvásek a nechat těsto dostatečně vykynout, aby byly usmažené langoše křupavé a nadýchané. Langoše se tradičně smaží ponořené v horkém oleji, ale pokud chcete trochu zdravější alternativu, můžete je zkusit upéct v troubě. Nicméně většina lidí se shoduje na tom, že jim smažené langoše chutnají zkrátka více.
Ingredience
- 500 g hladké mouky,
- 300 ml vlažného mléka,
- 30 g čerstvého droždí,
- půlka čajové lžičky cukru,
- půlka čajové lžičky soli,
- olej na smažení.
Postup
- Nalijte do mísy 100 ml mléka a rozmíchejte v něm jednu lžíci mouky, cukr a kvasnice. Odložte mísu na teplé místo asi na 5 minut, dokud nevzejde kvásek.
- Poté můžete přidat zbývající mléko, mouku a sůl. Všechny ingredience důkladně promíchejte a vypracujte v hladké těsto. Není nutné zadělávat těsto ručně, klidně ho můžete dát do robota.
- Hotové těsto na langoše poprašte moukou a nechte kynout na teplém a světlém místě minimálně 30 minut. Z vykynutého těsta odkrajujte menší kousky a vytvarujte placičky.
- Dejte si pozor, aby nebyly příliš tenké, jinak se vám bude těsto trhat. Ideální jsou placičky silné asi 2 centimetry. Ty následně nechte znovu odpočívat na pomoučeném vále 15 minut.
- Mezitím si můžete připravit fritézu nebo hrnec, ve kterém budete langoše smažit. Na smažení se hodí řepkový olej, vepřové sádlo nebo ghí (přepuštěné máslo). Důležité je, aby byla vrstva tuku silnější, abyste do ní mohli langoše dokonale ponořit.
- Olej nechte pořádně rozpálit. Pokud byste langoše začali dávat do nedostatečně rozpáleného oleje, nasákly by zbytečně moc mastnoty. Takový langoš by byl extrémně tučný a negativně by se to promítlo i do textury těsta a chuti pokrmu.
- Takže chvilku počkejte, aby byl olej opravdu horký. Poté do něj začněte dávat placky. Smažte langoše po obou stranách dozlatova. Hotové kousky odkládejte na talíř nebo plech vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami, které nasají přebytečnou mastnotu.
- Hotové langoše potírejte česnekem, kečupem nebo jinými přísadami, se kterými je máte rádi. Konzumujte je, dokud jsou ještě teplé, protože to chutnají nejlépe.
Odkud pochází langoše?
Rozhodně se nejedná o původně český pokrm. První langoše se připravovaly ze zbytků chlebového těsta v Uhersku na území dnešního Maďarska. Langoš, originálně lángos, vychází z maďarského slova „láng“ označujícího plamen.
To poukazuje na to, že se tehdy langoše pekly v pecích v blízkosti ohně. Placky z chlebového těsta se ve dnech, kdy se pekl chléb, podávaly jako snídaně. V tomto ohledu se hodně podobají českým chlebovým plackám zvaným podplamenice, podplameňáky nebo šupáky. Až později, s ústupem pecí z domácností, se langoše začaly smažit na sádle.
Na rozdíl od nás Čechů by si ale Maďaři nikdy nedali langoše potřené kečupem. V Maďarsku je zvykem potírat langoše kysanou smetanou a posypat strouhaným sýrem. Kromě toho se na ně někdy dává i slanina nebo šunka.
Samotné langoše se z Maďarska postupně rozšířily do Rumunska, Srbska a dalších zemí. Dnes je tato pochoutka známá především ve střední Evropě, nicméně placky podobné langošům lze najít v různých kulturách. V Bulharsku jsou třeba oblíbené smažené kynuté placičky zvané mekitsa, které se většinou podávají nasladko k snídani.
Čím namazat langoše?
Když se řekne langoš, většina lidí si představí zlatavou smaženou placku potřenou česnekovou pastou s kečupem a bohatě posypanou nastrouhaným sýrem. To je nejběžnější způsob, jakým se dochucují langoše naslano.
Někdo má také rád langoše s tatarkou. V tomto případě můžete zkusit jednoduchý trik a přidat prolisovaný česnek přímo do tatarky. Jako trochu lehčí alternativu tatarky lze také použít kysanou smetanu nebo smetanový sýr.
Těsto na langoše se nijak výrazně nesolí ani nedochucuje kořením, samo o sobě je neutrální. Skvěle se proto snoubí i se sladkými přísadami, jako jsou povidla, marmeláda, tvaroh s ovocem, rozpuštěná čokoláda nebo oříškové máslo. Zajímavým dochucovadlem mohou být i ovocná pyré připravená z čerstvého sezónního ovoce.
Čím si nejraději potíráte langoše?
Zdravější langoše pečené v troubě
Ingredience
- 2 šálky hladké mouky,
- 1 šálek bílého jogurtu,
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva,
- 1 lžička soli,
- případně trochu přepuštěného másla na potření langošů.
Postup
- Všechny suroviny smíchejte a vypracujte v hladké těsto. Troubu mezitím předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Těsto vyválejte na placku a vykrajujte menší kolečka. Langoše vyskládejte na plech, a pokud chcete, můžete je před upečením v troubě potřít lehkou vrstvičkou přepuštěného másla.
- Langoše dejte péct do trouby na přibližně 8 minut, dokud nezískají narůžovělou zlatou barvu.
- Upečené langoše podávejte obdobně jako smaženou variantu. Potřené česnekem, kečupem a sypané sýrem, případně s marmeládou a povidly nasladko.

Zdroje: brno.rozhlas.cz, program.rozhlas.cz, receptyhrusky.cz, thespruceeats.com