Léčba chřipky vyžaduje hlavně klidový režim. Někdy vám lékař může předepsat antivirotika

4. 12. 2023 8:10
přidejte názor
Autor: Depositphotos/fakezzz

Základem léčby chřipky je mírnění symptomů nemoci prostřednictvím některých léků. Pomoci mohou například antivirotika, která vám předepíše lékař. Někdy však postačí dodržet klid na lůžku, přijímat dostatek tekutin a udržovat tělo v teple. Jako podporu léčby lze pak využít také některé doplňky stravy, bylinkové čaje či obklady a zábaly. Pokud se však u pacienta rozvinou komplikace, je potřeba ihned vyhledat lékařskou pomoc.

Diagnostika chřipky

Chřipka je nepříjemné virové onemocnění, které dokáže potrápit dospělé i dětské pacienty. Někteří z nich přitom tuto nemoc snáší hůře než jiní, a v určitých případech se navíc mohou u pacienta rozvinout také komplikace ohrožující jeho život. Proto je potřeba v případě, že se u vás nebo vašich blízkých objeví příznaky chřipky, navštívit praktického lékaře, aby stanovil přesnou diagnózu a předepsal pacientovi vhodnou léčbu.

V rámci stanovení diagnózy bude pak lékař nejprve zjišťovat anamnézu a následně provede fyzikální vyšetření, které zahrnuje především poslech dýchacích zvuků pomocí stetoskopu. Někdy také může provést stěry z krku či nosu a vzorky poslat do laboratoře. Pomocí této analýzy je možné detekovat přítomnost viru nebo identifikovat jiné patogeny. [1, 23]

Kdy vyhledat lékaře?

Ačkoli léčbu chřipky zvládne většina pacientů sama doma, v některých případech se situace bez odborného lékařského zásahu zkrátka neobejde. Lékařskou pomoc tedy vyhledejte pokaždé, když se u vás nebo u vašeho potomka projeví některý z následujících stavů:

  • máte horečku nebo bolesti na prsou, které se vrací,
  • vykašláváte zbarvený hlen,
  • máte potíže s dýcháním,
  • pociťujete bolest v uchu,
  • máte oteklý obličej nebo pociťujete silnou bolest v obličeji,
  • máte teplotu přes 38 °C,
  • teplota neklesá 3 až 4 dny,
  • máte pocit na omdlení. [4, 5, 6]

Jak se léčí chřipka?

Mnoho lidí se stále mylně domnívá, že se chřipka léčí antibiotiky. Vzhledem k tomu, že chřipku nezpůsobuje bakterie, ale virus, antibiotika při její léčbě nepomohou. Předepsat je lékař může pouze v případě, že se u nemocného objeví komplikace bakteriálního charakteru. Jinak se léčba soustředí primárně na zmírnění jednotlivých příznaků.

U jinak zdravých jedinců zpravidla postačí dodržovat klid na lůžku, hodně pít a podpořit léčbu volně prodejnými přípravky, jako jsou léky na kašel a bolest v krku, léky na bolest anebo na snížení teploty. Horečku lze snížit také za pomoci fyzických metod, jakými jsou například zábaly. Někdy může lékař předepsat také antivirotika. S jejich nasazením je ale třeba začít včas, ideálně už první den nemoci.

Přemýšlíte nad tím, kolik povinností kvůli nemoci zanedbáte, a tak vás zajímá, jak rychle vyléčit chřipku? Pak vás bohužel zklameme. Léčba chřipky se urychlit nedá, naopak bývá zpravidla poměrně zdlouhavá. Klidový režim je totiž zapotřebí dodržovat i po odeznění akutních příznaků a po návratu do školy či zaměstnání.

Imunita nemocného je po prodělání nemoci oslabena, a tak je vhodné navracet se do běžného života pomalými kroky. První týden po uzdravení se proto nepřepínejte a s větší fyzickou aktivitou klidně vyčkejte i několik týdnů. Myslete rovněž na to, že chřipku se nikdy nevyplatí přecházet. Kromě rozvoje komplikací v takovém případě hrozí také brzký opětovný návrat nemoci. [7, 8, 9, 10]

Chřipka: babské rady

Vzhledem k tomu, že k léčbě chřipky zpravidla postačí zmíněný klidový režim bez nutnosti hospitalizace či antibiotik, najdou své uplatnění během rekonvalescence také babské rady. Mezi ty nejoblíbenější a nejúčinnější patří:

Cibulové obklady a zábaly

Co na chřipku podle našich babiček rozhodně zabírá, jsou cibulové obklady a zábaly, které pomáhají zbavovat dýchací cesty hlenu. Přikládají se zepředu i zezadu na hrudník. Oblíbené jsou i takzvané cibulové ponožky, které jednoduše vyrobíte pomocí nahřátých kroužků cibule, které přiložíte na chodidla a zabalíte do ponožek nebo teplé deky. Budou fungovat podobným způsobem jako klasický hrudní zábal.

Cibulová šťáva

Na odhlenění a kašel lze využít cibuli také ve formě šťávy. Tu jednoduše získáte tak, že cibuli nakrájíte na kolečka a v hrníčku či misce ji zasypete cukrem nebo medem. Nádobu následně přiklopíte a vyčkáte zhruba půl hodiny, kdy cibule začne postupně uvolňovat šťávu. Tu podávejte nemocnému po lžíci třikrát denně. Podobným způsobem pak působí také čaj z cibule na chřipku.

Česnekové mléko

Výborným pomocníkem na škrábání v krku a chřipku je česnekové mléko. Jedná se o velice jednoduchou směs, kterou vytvoříte tak, že do teplého mléka přidáte lžíci másla, medu a dva vymačkané stroužky česneku. Ingredience pořádně promíchejte a můžete začít konzumovat.

Přecházet angínu se nevyplácí. Bez léčby se vrací i několikrát do roka
Přečtěte si také:

Přecházet angínu se nevyplácí. Bez léčby se vrací i několikrát do roka

Bramborový zábal

Na zklidnění dýchacích cest a tlumení dráždivého kašle babičky doporučují bramborový zábal. Ten vytvoříte jednoduše rozmačkáním teplých, ve slupce vařených brambor. Následně je rozložíte na kus látky a položíte na hrudník nemocného. Překryjete je fólií a ručníkem a necháte působit alespoň 20 minut, dokud brambory nevystydnou.

Křen s medem

Ideálním pomocníkem v boji s chřipkou je jednoznačně nastrouhaný křen, konkrétně pak v kombinaci se stejným množstvím medu. Obě ingredience důkladně smícháte a budete užívat po lžičkách zhruba 4krát denně. Kromě toho, že tímto způsobem tělu dodáte velké množství vitamínů, jej také pomůžete zbavit patogenů. Směs má totiž výborné dezinfekční a antibiotické účinky.

Priessnitzův zábal

Snad nejznámější babskou radou je Priessnitzův zábal na chřipku, který kromě bolesti v krku zmírňuje také horečku. A jak na něj? Na kůži přiložte látku namočenou ve studené vodě, na tu dejte nepromokavou vrstvu, například igelit, a nakonec obě vrstvy zabalte do suchého šátku. Zábal nechte působit zhruba 2–3 hodiny. A nezapomeňte mezi jednotlivými procedurami vždy počkat alespoň 3–4 hodiny.

Tymiánový sirup

Skvělým pomocníkem v případě mokrého kašle je tymiánový sirup. K jeho výrobě budete potřebovat 250 g cukru, 250 ml vody a 50 g sušeného tymiánu. Cukr rozmícháte ve vodě a na mírném plamenu povaříte 15 minut. Do směsi přisypete tymián a necháte ji přikrytou louhovat asi 30 minut. Poté přecedíte a můžete podávat po 5 čajových lžičkách během dne.

Mezi další oblíbené babské rady na chřipku patří:

  • mast z jedlových či borovicových výhonků,
  • horký vývar,
  • vincentka s mlékem (a cibulí),
  • kloktadlo z šalvěje lékařské,
  • octové ponožky,
  • tvarohové zábaly,
  • inhalace heřmánku či odvaru z majoránky. [8, 9, 10, 11, 12]

Zdroje: nzip.cz, wikiskripta.eu, my.clevelandclinic.org, ucsfhealth.org, mayoclinic.org, webmd.com, farmaciepropraxi.cz, cdc.gov, rehabilitace.info, bylinkyprovsechny.cz, verywellhealth.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?