Lékaři se mohou rozmyslet do pondělí

12. 1. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Až do pondělka příštího týdne se mohou ještě lékaři v liberecké krajské nemocnici rozmyslet, zda myslí svou výpověď vážně.


Zatím ji stáhlo šest z nich, především chirurgů. Mezi odcházejícími převládají anesteziologové a gynekologové, víc než polovina z nich jsou mladí začínající lékaři.

Právu to řekl lékařský ředitel Krajské nemocnice v Liberci (KNL) Martin Zítek s tím, že původně byla výzva koncipována jako odchod lékařů do zahraničí, ale nyní se změnila v odchod proto, aby získali více peněz.

Generální ředitel liberecké nemocnice a předseda představenstva Luděk Nečesaný jejich krok označil za „ránu pod pás“. Jako důvod uvedl, že Lékařský odborový klub, který výzvu organizuje, nedokázal v nemocnici v posledních dvou měsících předat managementu seznam svých požadavků.

Přitom právě zde mají lékaři platy v rámci Česka nadstandardní. Mezi odcházejícími je i doktor, který má měsíční příjem 160 tisíc korun. „Lékaři celou dobu tlumočili, že jsou s podmínkami v nemocnici spokojeni a za svým vedením stojí. Nyní začali dávat výpovědi,“ podotkl Nečesaný.

Jak dodal, chápe sice některé důvody, které lékaře k podobnému protestu vedou, ale „jejich protest bude mít dopad nejenom na pacienty, ale také na jejich další kolegy, zdravotní sestry, laboranty anebo na další vysokoškoláky v nemocnici“.

V celém Libereckém kraji opouštějí lékaři tři největší nemocnice v Liberci, Jablonci nad Nisou a v České Lípě. V malých nemocnicích se nikdo k protestu nepřipojil. „Celkem výpovědi podalo 46 lékařů v liberecké, 1 v českolipské a 41 v jablonecké nemocnici,“ upřesnil krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD). Vedení jednotlivých nemocnic spolu uzavřela dohodu, že si vzájemně odcházející lékaře nebudou přetahovat.

Podobně se k protestu 108 lékařů v celém kraji postavila také VZP, která pojišťuje velkou většinu, celkem 332 tisíc obyvatel v kraji.

„Už dopředu jsme deklarovali, že s žádným z lékařů, kteří by chtěli odejít do privátu, smlouvu neuzavřeme,“ doplnil ředitel krajské pobočky VZP v Liberci Jiří Benedikt.

Vedení liberecké nemocnice se v pondělí sešlo se všemi 46 lékaři, kteří podali výpověď. „Bylo to přátelské setkání, na němž jsme je požádali, aby svůj krok ještě zvážili. Mají možnost do příštího pondělí, to je nejzazší termín. Potom budeme muset začít situaci řešit tak, abychom zajistili provoz nemocnice,“ dodal Nečesaný.

Mnoho z odcházejících lékařů má podle něho ještě nevyčerpanou dovolenou z loňského roku, takže by patrně odešli už v průběhu února. „Budeme kvůli tomu muset omezit plánové výkony, akutních pacientů se ale odchod lékařů nijak nedotkne a provoz nemocnice bude zcela zajištěn,“ uzavřel Nečesaný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?