Lékárníci: Pacienti se nemusejí bát, že nedostanou lék na chřipku

20. 2. 2009 9:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Až 80 % léků s pseudoefedrinem zneužívají narkomani k výrobě drog, lékárníci omezení volného prodeje vítají, řekl ČTK Michal Hojný. "Stát tímto krokem konečně převzal odpovědnost za řešení drogové problematiky a zneužívání léků s pseudoefedrinem," uvedl...


Pacienti se podle viceprezidenta České lékárnické komory Michala Hojného nemusejí obávat, že kvůli léčbě chřipky a nachlazení budou muset jít pro recept k lékaři. Sněmovna sice ve středu schválila, že léky s pseudoefedrinem budou jen na lékařský předpis, ale v lékárnách je dost jiných přípravků, které na tyto obtíže zabírají stejně nebo i lépe. V tuto chvíli se pro pacienty nic nemění, Modafen, Nurofen stop grip, Panadol plus grip či Paralen plus jsou zatím volně prodejné.

Až 80 procent léků s pseudoefedrinem zneužívají narkomani k výrobě drog, lékárníci omezení volného prodeje vítají, řekl ČTK Hojný. „Stát tímto krokem konečně převzal odpovědnost za řešení drogové problematiky a zneužívání léků s pseudoefedrinem,“ uvedl.

Změna je zakotvena v zákoně o návykových látkách. Pokud ji schválí také Senát a podepíše prezident republiky, může vstoupit v platnost.

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) ale trvá na původním plánu, že tyto léky zůstanou ve volném prodeji a pacient je dostane jen na průkaz. Jinak se podle ní zhorší přístup pacientů k léčbě. Ministryně věří, že Senát rozhodnutí poslanců o omezení prodeje zvrátí.

Plán, který převzala po Tomáši Julínkovi (ODS), počítá s tím, že všech 2600 lékáren a výdejen se do konce března připojí k centrálnímu úložišti dat. V něm by lékárník před každým výdejem zkontroloval, zda už si pacient nekoupil lék jinde. Mělo to zabránit velkonákupům k výrobě drog.

K úložišti ale bylo v prvním únorovém týdnu připojeno jen sedm lékáren. Komora totiž vyzvala své členy, aby k projektu zatím nepřistupovali. Podle komory není projekt dobře připraven. Zástupci lékárníků, Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který úložiště zřizuje, a ministerstva zdravotnictví se proto dohodli, že nejprve musí být přesně definovány podmínky pro předávání dat o pacientech. Pak budou mít lékárny 90 dní na připojení, dubnové datum tím tedy padá, vysvětlil Hojný.

Dodal, že dosud byly volně prodejné jen léky s nízkým obsahem pseudoefedrinu. Přípravky s vysokým obsahem této látky byly i teď na recept. To, že budou všechny léky s pseudoefedrinem na recept, vidí Hojný jako vysvobození pro lékárníky. Podle něj musejí lékárníci nyní často čelit nevybíravému tlaku těch, kteří si pro lék přicházejí evidentně nikoli kvůli léčbě. Nutí lékárníka, aby jim prodal větší množství těchto léků, nebo si stoupají opakovaně do fronty a kupují znovu několik balení, případně ve větších městech obejdou více lékáren.

„Snadná dostupnost léků zneužívaných k výrobě pervitinu znamenala značnou zátěž pro policii a soudy. Vůle ke změně však dosud chyběla. Rozhodnutí poslanců proto považuji za průlomové,“ doplnila ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?