Mleté maso recept: je skvělé na karbanátky a smažené pochoutky. Kalorie se dají ušetřit pečením v troubě

25.08.2025
přidejte názor
Čerstvě namleté hovězí maso
Autor: Freepik.com/freepik

Mleté maso se dá koupit už namleté, nebo si ho můžete nechat namlít přímo u řezníka. Vůbec nejlepší je ale koupit si kvalitní kus masa a umlít si ho doma. Pak s ním můžete čarovat a udělat si třeba karbanátky a jiné dobroty. Pokud chcete trochu odlehčit jídelníček, můžete místo vepřového a hovězího mletého použít drůbeží.

Mleté maso se používá prakticky ve všech světových kuchyních. Vyniká totiž úžasnou variabilitou – můžete z něj tvarovat placky a řízky, zapékat ho se zeleninou, plnit s ním cukety a paprikové lusky, uvařit z něj omáčku na těstoviny nebo ho přidat do polévky. Pokud hledáte inspiraci na nedělní oběd, můžete se inspirovat recepty níže. Klasické smažené karbanátky s kaší určitě nezklamou. A pokud si hlídáte váhu, zkuste plněné paprikové lusky s rýží.

Co se dozvíte v článku
  1. Mleté maso recepty: klasické smažené karbanátky
  2. Mleté maso recepty v troubě: zdravý plněný paprikový lusk
  3. Oblíbené recepty s mletým masem z celého světa
  4. Charakteristika mletého masa
  5. Hlavní roli hraje kvalita

Mleté maso recepty: klasické smažené karbanátky

45 minut
8-10

Ingredience

  • 500 g mletého hovězího masa,
  • 500 g mletého vepřového masa,
  • 2 středně velké cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 vejce,
  • 2 lžíce sušené majoránky,
  • 1 lžíce plnotučné hořčice,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • strouhanka na obalení,
  • sádlo nebo olej na smažení.

Postup

  1. Cibuli s česnekem oloupejte. Cibuli nakrájejte najemno, česnek utřete.
  2. Pak si připravte velkou mísu, do které přijde mleté maso. Nejlepší je vyndat maso z ledničky těsně před přípravou, aby bylo vychlazené. Díky tomu si zachovají karbanátky šťavnatost.
  3. K masu přidejte nakrájenou cibuli, česnek, vajíčka, sušenou majoránku a hořčici. Směs osolte a opepřete, poté ji dobře promíchejte. Kousek ochutnejte, a pokud je to potřeba, přidejte ještě sůl nebo pepř.
  4. Z masové směsi tvarujte karbanátky silné minimálně jeden centimetr. Obalte je tenkou vrstvičkou strouhanky a smažte na pánvi s rozpáleným tukem.
  5. Dozlatova osmažené karbanátky můžete podávat s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Chybu určitě neuděláte ani s vařeným bramborem, mrkvovým pyré nebo zeleninovým salátem.
Hodnocení
4.8 92x

Karbanátky s kaší

Mleté maso recepty v troubě: zdravý plněný paprikový lusk

90 minut
8 porcí

Ingredience

  • 600 g mletého hovězího nebo krůtího masa,
  • 8 bílých paprik,
  • 2 cibule,
  • 1 stroužek česneku,
  • 60 g rýže,
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky,
  • sůl a mletý pepř podle chuti,
  • olivový olej na pokapání.

Postup

  1. Nejprve uvařte rýži v osolené vodě a dejte ji stranou vychladnout.
  2. Papriky omyjte, odřízněte jim vršky a vydlabejte z nich semínka a blanky.
  3. Cibuli s česnekem oloupejte. Cibuli pak nakrájejte nadrobno a česnek prolisujte. Obojí dejte do větší mísy.
  4. Tam následně přijde také mleté maso, vychladlá rýže, mletá paprika, sůl a pepř. Směs dobře promíchejte, trošku ochutnejte, a pokud je to potřeba, přidejte ještě trochu soli, pepře nebo česnek pro pikantnější chuť.
  5. Připravenou masovou směsí plňte vydlabané papriky. Naplněné papriky vyskládejte do pekáčku, podlijte je trochou vody a pokapejte olivovým olejem.
  6. Pekáček s paprikami přikryjte alobalem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Papriky pečte asi 50 minut do zezlátnutí.
  7. Hotové papriky servírujte s uvařenou rýží nebo bramborem. Nezapomeňte každou porci ještě polít výpekem.
Hodnocení
4.7 57x

Oblíbené recepty s mletým masem z celého světa

  • Chilli con carne: pikantní mexická směs obsahující mleté maso, chilli, fazole, kukuřici a koření.
  • Lasagne alla bolognese: zapečené plátky těstovin proložené boloňskou omáčkou, sýrem a bešamelem. Italská pochoutka rozšířená po celém světě.
  • Musaka: balkánská obdoba lasagní. Místo těstovin se používají plátky lilku a brambor. Prokládají se mletým masem a bešamelem.
  • Skotské vejce: vařené vejce obalené mletým masem. Poté se osmaží nebo upeče. Údajně se jedná o britský pokrm, ale jeho původ není úplně jednoznačný.
  • Čevabčiči: tradiční balkánský pokrm z mletého masa. Vypadá podobně jako karbanátky vytvarované do podlouhlého tvaru.
  • Tatarský biftek: pochoutka ze syrového masa, která se dochucuje cibulí, hořčicí, solí, pepřem, vaječným žloutkem a jinými dochucovadly. Pochází z Francie.
Kachní prsa recept: dobře se doplňují s ovocnými omáčkami. Při jejich přípravě se stačí držet několika rad
Přečtěte si také:

Kachní prsa recept: dobře se doplňují s ovocnými omáčkami. Při jejich přípravě se stačí držet několika rad

Charakteristika mletého masa

Mleté maso se připravuje namletím vykostěného masa. Vyjma chlazení a balení už neprochází žádnou průmyslovou úpravou. Nejčastěji se setkáte s hovězím a vepřovým mletým masem. Hovězí se často používá na burgery, karbanátky, chilli con carne nebo boloňské špagety. Mleté vepřové bývá tučnější, podle legislativy může obsahovat až 30 % tuku, což je o 10 % více než u hovězího.

K dostání bývá také kuřecí mleté maso nebo krůtí. Oproti hovězímu a vepřovému je drůbež lehce stravitelná a hodí se při redukčním jídelníčku. Pokud si budete chtít namlít drůbeží maso doma, není nutné k tomu využívat mlýnek na maso. Jedná se o dost jemné maso, stačit proto bude elektrický sekáček (chopper). Na mletí se přitom hodí spíše stehenní řízky než prsní, protože jsou šťavnatější.

Hlavní roli hraje kvalita

Podle evropské legislativy se smí jako mleté maso označovat jen výrobky, které obsahují pouze vykostěné, drobně nasekané či namleté maso a méně než 1 % soli. Vyrábí se z čerstvého masa z kosterní svaloviny, takže v něm nenajdete namleté odřezky apod.

Mleté maso je ovšem náchylné ke kažení, proto u něj hraje důležitou roli čerstvost – čím čerstvější, tím lepší. Takže pokud si koupíte již namleté maso, měli byste ho zpracovat co nejrychleji. Ideálně v den nákupu. Druhou možností je zajít si k řezníkovi a vybrat si konkrétní kousek masa, který obsluha před vámi namele. A pokud máte doma vlastní mlýnek, máte vyhráno.

Kvíz: Vyznáte se v éčkách?

Máte přehled o tom, co znamenají tajemná éčka ve složení na obalech potravin? Ověřte si své znalosti v našem kvízu, který je skvělou příležitostí, jak se dozvědět více o aditivech, jež se běžně nacházejí v jídle, které každý den konzumujete. Uvedené otázky pokrývají široké spektrum témat od běžných potravinářských aditiv až po méně známé chemické sloučeniny. Co myslíte, získáte všech 10 bodů?

Některé balíčky s mletým masem, které najdete na pultech supermarketů, nesou označení „masný polotovar“ nebo „mělněné maso“. Těm se raději vyhněte, protože obsahují více soli, konzervanty a další nadbytečné přísady, které jim prodlužují trvanlivost a zvýrazňují chuť. V ledničce sice vydrží déle, ale v porovnání s čistým mletým masem nejsou tak kvalitní.

Je zkrátka důležité pečlivě číst etikety, protože na první pohled krásně červené maso určitě láká ke koupi. Výrobci ale do mletých polotovarů někdy přidávají barviva, aby jim dodali atraktivnější barvu. Rozhodně tak neberte zabarvení masa jako rozhodující faktor.

Zdroje: sever.rozhlas.cz, kucharkaprodceru.cz, bezpecnostpotravin.cz, svscr.cz, bbcgoodfood.com, marionskitchen.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek