Nemocnice čeká, kolik odejde lékařů

16. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Iniciativa "Děkujeme, odcházíme", kterou celostátně organizuje lékařský odborový klub, rozráží dveře i v nemocnici v Karlových Varech. Předseda zdejšího odborového klubu Peter Igaz už po jednotlivých odděleních nemocnice posbíral přibližně třicet výpovědí.


Číslo prý ale může ještě narůst, někteří lékaři o výpovědi stále přemýšlejí. „Mám příslib ještě asi dvaceti dalších výpovědí, do konce tohoto týdne budeme mít jasno,“ říká rozhodně.

V karlovarské nemocnici přitom na plný úvazek pracuje 120 lékařů, takže v případě výpovědi padesáti z nich by nemocnici chybělo zhruba čtyřicet procent lékařů. Obrovské číslo, které by pro nemocnici a pacienty znamenalo velký problém. Obecně jsou v největším ohrožení oddělení ARO, chirurgie, interna a oddělení radiodiagnostiky.

Situaci kolem možného masivního odchodu lékařů z nemocnice v krajském městě považuje za velmi vážnou krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva. Když karlovarskou nemocnici opustí podle jeho propočtů třetina lékařů, některá oddělení budou mít vážný problém se zajištěním plného směnného provozu. „Nemocnice by pak musela fungovat v pohotovostním režimu, tedy podobně jako víkendové pohotovostní služby. Navíc by to znamenalo odložení řady plánovaných operací a výkonů,“ přemýšlí o možných důsledcích.

Vedení společnosti Karlovarská krajská nemocnice (KKN), pod kterou nemocnice v Karlových Varech spadá, situaci sleduje. Krizový plán pro případ odchodu lékařů ale připravený nemá. „Pokud by u nás skončilo teoreticky jen patnáct lékařů, byl by to samozřejmě problém. Zatím ale na stole nemám žádnou výpověď,“ říká generální ředitel KKN Zdeněk Horák.

Situací se podle vlastních slov bude zabývat v okamžiku, kdy už bude zřejmé, zdali a kolik lékařů nemocnici skutečně opustí. Tedy koncem roku. „Pak budeme mít dva měsíce na řešení. A pacienty mohu ujistit, že péči v nemocnici zajistím,“ zdůrazňuje s tím, že s bojem lékařů sympatizuje.

„Jestli jde o to dostat od státu víc peněz do nemocnic, jsme s lékaři na jedné lodi. Já sám ale nemám kde brát,“ upozorňuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?