Nemocnice miliony "neprojedla"

3. 11. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nic nového. Milióny korun nazpátek požadovala dominantní zdravotní pojišťovna od českých nemocnic již před několika lety. Stal se z toho v některých krajích styl jednání a nejsnadnější cesta, jak si na úkor svých de facto rukojmí - zdravotnických zařízení - vylepšit své špatné výsledky?


Českolipská nemocnice nebyla a není výjimkou. Právě požadovaných dvacet miliónů, to však už je příliš!

V mnohém se mohu mýlit, ale jedno vím jistě: Českolipská nemocnice peníze ze záloh Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR rozhodně „neprojedla“. Naopak.

Vyrovnala ztráty dřívějšího hospodaření, zaplatila dluhy, hledala neúnavně zdroje a způsoby, jak veřejnou zdravotní službu v zdejším regionu zajistit. Za spousty korun prováděla nezbytné opravy přístrojů a opotřebovaného technického zázemí. Vyplácela a živila stovky rodin.

Nynější vedení dostalo po roce špitál ze „svrabu“ a jsem přesvědčen, že má pravdu, když nyní nesouhlasí s vyúčtováním roku 2009, které obdrželo od VZP navíc s notným zpožděním a navíc bez VZP mediálně zmiňované nabídky na splátkový kalendář!

Chod nemocnice stojí opravdu mnoho peněz, proto může z malé chyby při výpočtu vyjít mínus 20. Nemělo by se to stát, ale může. Ve skrytu duše se obávám, že by to mohl být i záměr.

Nemocnici, která splnila podmínky úhradové vyhlášky, a přesto po ní pojišťovna chce milióny zpět, pak taková politika vrací NsP na začátek snažení o vyrovnané hospodaření. Teď i boje o existenci.

Krajská VZP novému vedení práci rozhodně neulehčovala.A opakoval bych se, kdybych se o tom rozepisoval, stejně jako o letitém nepoměru ve financování jiných nemocnic… Téměř je to rok, co pojišťovna ultimativně vyžadovala od NsP zřízení multioborové jednotky intenzivní péče.

Liberecký kraj a nemocnice překonala v krátkém čase tuto hrozbu likvidace ortopedie. Velkým úsilím a velkou investicí. A další příklady by mohly následovat. V současné „zálohové kauze“ krajská VZP ve svých zavádějících prohlášeních snižuje kompetentnost managementu NsP Česká Lípa.

Jaký vzkaz tímto jednáním ale vysíláme občanům? Zajímá to vůbec někoho? Voliče, nevoliče, politiky?

Znovu připomínám, pokud tolerovaný nebo léta tiše podporovaný stav nerovnoprávného postoje VZP i politiků k „okresní“ nemocnici v České Lípě nezměníme, tak brzy budou i za banální zdravotní péčí lidé z Českolipska muset dojíždět pěkně daleko. Umíte si to představit?

Karel Kapoun, senátor, člen dozorčí rady NsP Česká Lípa

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?