Nemocnice zrušila 45 lůžek

1. 4. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě procenta = 12 milionů. Takovou rovnici muselo vyřešit vedení táborské nemocnice. O tolik méně peněz jí totiž na letošní rok pošlou pojišťovny.


Kromě jiných nákladů posvětily orgány nemocnice i snížení počtu akutních lůžek. S tím půjde ruku v ruce i redukce míst obslužného personálu. Stavy lékařů se ale nezmění, jich se úsporný režim nedotkne.

Ředitel zařízení Ivo Houška tak zaručuje, že péče o pacienta zůstane na současném standardu. „Zrušíme pětačtyřicet akutních lůžek, a to především z interních a chirurgického oboru. U interních provozů se jedná o šestnáct lůžek, devatenáct je z chirurgie,“ upřesnil ředitel přesuny lůžek, které dnes končí.

Hlasování v devítičlenné dozorčí radě nebylo jednoduché. Zástupce města Petr Vošta argumentoval vysokou nezaměstnaností v regionu, která za únor byla 10,61 procenta. Vadilo mu proto, že mezi obslužným personálem zůstane sedmadvacet neobsazených míst.

„Navíc chybí schválená krajská koncepce, která by toto řešila v celém kraji a ne že Tábor bude jako první,“ zdůvodnil Vošta, proč ruku pro materiál nezvedl. Že nebude jednoduché se s novou situací vypořádat, předpokládá například primář plicního Kamil Kleňha.

„Snížení lůžek se nás až tak netýká, problém ale může nastat přes zimu, kdy je větší tlak na lůžka z okolních interních oborů, a my míváme plno. Počet sester u lůžek se ale nesníží, neboť jednotným lůžkovým fondem se ruší dvě stanice,“ říká. Redukci chápe, ale není si jistý, zda se má týkat zrovna jihu Čech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?