Neschopenky pět dní zpětně

26. 11. 2009 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
V krajích, kde byla vyhlášena epidemie chřipky, to znamená kde onemocnělo víc než 2000 lidí na 100 tisíc obyvatel, budou praktičtí lékaři vystavovat nemocným pacientům neschopenku i pět dnů zpětně.


Včera to oficiálně potvrdilo ministerstvo zdravotnictví s tím, že se na tom dohodlo s ministerstvem práce a sociálních věcí. Právo už tuto informaci ale přineslo před týdnem.

„Pacienti mohou zůstat doma a nemusí jít okamžitě k lékaři,“ řekla Právu ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Předpokládá ale, že pacient svému praktickému lékaři zavolá, bude s ním konzultovat svůj zdravotní stav i léčbu. Není to však podmínkou.

„Neschopenku mu lékař vystaví po pěti dnech, kdy byl doma. Samozřejmě se zpětnou platností. Pacient by ale zároveň měl oznámit svému zaměstnavateli, že je nemocen a neschopenku mu doručí později,“ řekla ministryně.

Pacienti mohou zůstat doma a nemusí jít okamžitě k lékaři

Ministerstvo chce tímto opatřením zabránit tomu, aby se v čekárnách praktických lékařů v masovém měřítku potkávali lidé se začínající chřipkou a lidé, kteří jdou s jiným onemocněním.

Epidemie již byla vyhlášena v Karlovarském, Severomoravském a Zlínském kraji. Podle hlavního hygienika Michaela Víta je možné, že už tento pátek, kdy se sbírají statistická hlášení od lékařů, bude epidemie v celé republice.

K minulému pátku bylo totiž 1820 nemocných na 100 tisíc obyvatel a nárůst vůči předminulému byl 20procentní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?