Nezakládáme na programu jedné vlády

31. 3. 2009 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce
V souvislosti s pádem vlády a odložením Julínkových reformních zákonů se poukazovalo i na to, že vstup nových zdravotních pojišťoven na trh není zrovna dobře načasovaný. ZP Média, která zahájila činnost počátkem března, ale obavy pesimistů nesdílí. „Zdravotní pojišťovna musí být institucí apolitickou, pád vlády by neměl zdravotní systém ohrozit,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz ředitel úseku zdravotní péče pojišťovny Pavel Kubíček...


Na co přesně budete lákat pojištěnce? Proč by si měli vybrat zrovna Vaši pojišťovnu?

Jsem přesvědčen, že nabídka Zdravotní pojišťovny MÉDIA dokáže oslovit poměrně široký okruh potenciálních klientů: jednak velkým rozsahem preventivních programů (přičemž všeobecné povědomí o významu prevence v naší populaci naštěstí prokazatelně neustále vzrůstá), jednak prostým faktem, že většinu záležitostí s problematikou zdravotního pojištění spojených může klient snadno a rychle vyřešit přes internet, tedy bez nutnosti návštěv některé z našich poboček. Obdobnou výhodou pro klienty bude systém informačních SMS (např. upozornění na možnost preventivní prohlídky).

Kde probíhají náborové akce? Chcete se zaměřit na určitý region více nebo chcete mít celorepublikový záběr?

Zdravotní pojišťovna MÉDIA počítá s celorepublikovou působností, o čemž svědčí 12 jejích poboček, které v našem případě nazýváme kontaktními místy. Vzhledem k tomu, že naše pobočky budou v provozu od 1. dubna, nacházíme se na pomyslné startovací čáře. Jsme si však vědomi zákonné podmínky získat do jednoho roku 50 000 klientů a jsme přesvědčeni, že obstojíme.

Hovoří se o tom, že v době, kdy byly reformní zákony ministerstva odloženy na neurčito, je vstup na trh značně nevýhodný. Vnímáte také tento problém?

Realisticky vnímám skutečnost, že Češi jsou co do změn své zdravotní pojišťovny národem velmi konzervativním, a tento trend je na osudu novel zdravotnických zákonů prokazatelně nezávislý. Kromě toho mohu konstatovat, že dlouhodobý záměr finanční skupiny GES založit zdravotní pojišťovnu nestojí na programovém prohlášení jedné vlády.

A jak vůbec jako pojišťovna reagujete na pád vlády?

Navzdory celé řadě osobních zkušeností jsem bytostně přesvědčen, že žijeme v demokracii, jejíž zdravotní systém pád vlády neohrozí. Zdravotní pojišťovna musí být institucí apolitickou, zajišťující svým klientům dostupnost kvalitní zdravotní péče. Pevně věřím, že při plnění tohoto záměru se Zdravotní pojišťovna MÉDIA do rozporu s programem žádné vlády nedostane.

Značným problémem může být i ekonomická krize, nastává doba, kdy jsou pojišťovny nuceny šetřit na „darech“ pro své klienty. Neobáváte se i tohoto faktoru?

Jako lékař s dvacetiletou praxí si troufám tvrdit, že stávající úroveň zdravotní péče v civilizované zemi by ekonomická recese ohrozit neměla. Zdravotní pojišťovna MÉDIA vsadila na podporu skutečné prevence, nikoli na marketingové triky s úhradou pobytových zájezdů či vstupenek do plaveckých bazénů. Naše preventivní programy jsou jednoznačně zaměřeny na podporu zdravotního stavu, takže ani nedávno avizovaný záměr ministerstva zdravotnictví omezit aktivity některých pojišťoven by se nás vlastně nijak nedotkl.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?