Noční kašel u dětí někdy rodiče pořádně vystraší. Příčiny mohou být banální i velmi vážné

1. 4. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos/serezniy

Pokud se vaše ratolest probouzí ze spánku kvůli nepříjemným záchvatům kašle, jistě si lámete hlavu, jak dítěti nejlépe ulevit od potíží a zařídit, aby se jeho stav co nejrychleji zlepšil. Vždy samozřejmě záleží na tom, co přesně je za dětský kašel v nočních hodinách zodpovědné, protože někdy problémy časem samy odezní, zatímco jindy je nutné neprodleně vyhledat lékaře.

Jaké druhy kašle existují?

Jestliže spokojený spánek vašeho potomka narušují neustálé záchvaty kašle, pravděpodobně přemýšlíte, jakým způsobem se o něj nejlépe postarat, aby potíže rychle odezněly. Existují však různé druhy kašle, které se liší svým charakterem, intenzitou či délkou trvání, na což je nutné v tomto případě myslet. Podle toho se totiž budou lišit i možnosti léčby.

Akutní kašel zpravidla netrvá déle než 2 týdny, přičemž nejčastěji bývá spojený s nachlazením, s infekcí horních dýchacích cest, s náhlým podrážděním sliznic nebo třeba s alergií. O chronickém kašli se naopak hovoří ve chvíli, kdy dítě pokašlává déle než 8 týdnů. Podle typu obtíží pak kašel dělíme do následujících dvou kategorií:

  • Suchý kašel u dětí v noci – jedná se o neproduktivní, dráždivý kašel, který může být pro pacienta velmi vysilující. Ani při silném nutkání si odkašlat se totiž nezbavuje žádných hlenů. Dítě navíc tímto způsobem namáhá svaly břicha a může pociťovat i další potíže, jako je škrábání v krku nebo bolest za hrudní kostí.
  • Vlhký kašel u dětí v noci – tento typ kašle většinou přichází až ve druhé vlně, tedy po kašli suchém, když pacientova sliznice začne produkovat velké množství hlenu, jenž se hromadí v dýchacích cestách. Prostřednictvím vlhkého kašle se dítě tohoto mazlavého, hustého hlenu zbavuje. Může to pro něj však být poměrně obtížné.

Kromě toho může malého pacienta postihnout také kašel štěkavý či kokrhavý, kašel doprovázený hvízdavým zvukem nebo třeba kašel ve spojení s horečkou či se zvracením. Výjimkou ovšem není ani záchvatovitý kašel, jenž postihuje hlavně děti trpící astmatem, psychogenní kašel, který se objevuje vlivem stresu nebo prožitých traumat, či dávivý kašel po vdechnutí cizího tělesa.

Dětský kašel se v noci mnohdy zhoršuje, jelikož přítomný hlen, který se v dutinách nachází třeba z důvodu nachlazení nebo jiných podobných obtíží, během spánku postupně stéká do pacientova hrdla. To dráždí oblast krku, což následně spouští také nepříjemný kašel. Na vině však mohou být samozřejmě i závažnější potíže, které vyžadují pomoc odborníka. [1, 2, 3, 45]

Příčiny nočního kašle u malých pacientů

Pokud se dítě v noci budí a trápí ho nepříjemné záchvaty kašle, ustaraní rodiče samozřejmě kromě vhodné léčby hledají také příčinu daných obtíží, aby mohli co nejrychleji zajistit nápravu. Existuje přitom celá řada zdravotních problémů, které mohou mít dětský kašel v noci na svědomí. K nejčastějším důvodům patří konkrétně následující onemocnění:

Infekce dýchacích cest – noční kašel u dětí může doprovázet různé zdravotní problémy, jako je například běžné nachlazení, zánět nosní sliznice (rýma) či zánět nosohltanu, chřipka nebo třeba bronchitida (zánět průdušek). Kašel může být v tomto případě suchý i vlhký a pojí se s dalšími příznaky, jako je bolest v krku, posmrkávání nebo zvýšená teplota.

Zánět vedlejších nosních dutin (sinusitida) – v tomto případě bývá infekcí postižena sliznice, která tvoří výstelku vedlejších nosních dutin. K typickým projevům zánětu dutin patří ucpaný nos, bolest v obličeji nebo bolest hlavy, ale také nepříjemný kašel v kombinaci s bolestmi v krku. Tomuto onemocnění přitom mnohdy předchází klasická rýma a nachlazení.

Zadní rýma – tento typ obtíží, které mohou doprovázet výše zmiňovaný zánět nosohltanu či zánět vedlejších nosních dutin, se vyznačuje neustálou produkcí hlenu. Ten ovšem není v případě zadní rýmy možné vysmrkat, takže stéká do pacientova krku, dráždí oblast hrtanu a vyvolává silné nucení ke kašli. Právě prostřednictvím vlhkého kašle, který se zhoršuje v noci, se organismus malého pacienta snaží hlenu zbavit. Doprovází ho navíc chrapot a škrábání v krku, ale i další příznaky.

Zánět hrtanu (laryngitida) – daná choroba, která trápí hlavně děti do 6 let věku, postihuje hrtan a hlasivky. Má na svědomí otok sliznice dýchacích cest, což je u malých pacientů problematické, jelikož jejich dýchací cesty bývají mnohem užší než u dospělých. Problémy se u laryngitidy většinou projeví náhle v nočních hodinách, kdy se malý pacient nemůže pořádně nadechnout a rozvíjí se u něj štěkavý nebo kokrhavý kašel, který působí hrozivě. Závažnou komplikací je pak akutní epiglotitida (zánět hrtanové příklopky).

Krup (laryngotracheobronchitida) – jde o kombinované zánětlivé postižení hrtanu, průdušnice a průdušek, které u pacientů vyvolává řadu symptomů, jako je otok hrdla, ztížené dýchání a polykání, horečka, chrapot, stridor (hvízdavý zvuk při nadechování) nebo štěkavý kašel. Ten bývá horší v noci a také vlivem neutišitelného dětského pláče.

Zápal plic (pneumonie) – mezi onemocnění, která mohou u dětí vyvolat nepříjemný kašel, patří také zápal plic. Charakter kašlání přitom závisí na tom, co přesně je za vznik obtíží zodpovědné. Pacienta tedy může potrápit vytrvalý vlhký kašel v kombinaci s dušností, bolestmi na hrudi a vykašláváním hlenu či hnisavého sekretu. V některých případech se však jedná o suchý, dráždivý kašel doprovázený bolestí při nadechování, tlakem na hrudi a dalšími problémy.

Černý kašel (pertuse) – toto onemocnění, které postihuje dýchací cesty a plíce, se označuje také jako dávivý kašel. Právě ten totiž patří k hlavním projevům dané choroby, přičemž probíhá záchvatovitě a vyznačuje se řadou krátkých výdechů zakončených táhlým, sípavým nádechem, který připomíná zakokrhání. Pacienti také mohou vykašlávat hlen a záchvaty někdy doprovází i zvracení.

Astma bronchiale – přetrvávající nebo opakující se kašel v nočních hodinách může mít na svědomí dětské astma, které se pojí i s celou řadou dalších potíží. Sem patří dušnost, svíravý pocit na hrudníku, mělké a zrychlené dýchání a sípání (hvízdavý zvuk při dýchání). Někdy se pak může dostavit dokonce i zvracení. Kromě toho za noční kašel u dětí mohou být samozřejmě zodpovědné i různé alergie. [6, 7, 8, 9, 10, 11]

Trápí vaše dítě noční kašel?

Co na kašel v noci u dětí pomáhá?

Pokud chcete zabránit záchvatům nočního kašle u vašich dětí, v první řadě se zaměřte na prostředí, kde se pohybují. Snažte se pravidelně větrat a dostatečně zvlhčovat vzduch v dětském pokoji (vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 40–60 %). Příliš suchý vzduch totiž může vysušovat sliznice malého pacienta, což ho pak během nočních hodin dráždí ke kašli.

Jednoduchým řešením, jak zvýšit vlhkost vzduchu v místnosti, je využití běžně dostupných zvlhčovačů vzduchu. Také ovšem můžete rozvěsit v pokoji mokré ručníky, z nichž se bude voda odpařovat. Teplota v dané místnosti by měla být vždy přiměřená (ne příliš vysoká) a dítě by mělo spát s podloženou hlavou, což mu usnadní dýchání. Přes den pak dbejte na dostatečný přísun tekutin (vyhněte se však perlivým nápojům nebo pomerančovému džusu).

Jestliže vašeho potomka neustále trápí záchvaty nočního kašle, snažte se odstranit z jeho pokoje všechny věci, které by jej mohly dráždit. Jedná se například o různé aromatické osvěžovače vzduchu či parfémy, ale problém mohou představovat i plyšové hračky, které zadržují velké množství prachu (pokud se jich dítě nechce vzdát, často je perte). Zároveň pravidelně vyměňujte ložní prádlo.

Co se týče vhodných medikamentů, pokud dítě trápí vlhký kašel, nejlepší volbou jsou léky určené pro podporu vykašlávání a rozpouštění hlenů. Neměli byste je ovšem podávat před spaním. V případě suchého kašle se naopak doporučují antitusika, což jsou léčiva, jež potlačují vysilující, dráždivý kašel. Jelikož pomáhají zklidnit podrážděnou sliznici, můžete je aplikovat na noc.

O využití léků na kašel u dítěte se nicméně vždy poraďte s ošetřujícím lékařem, který také doporučí vhodné přípravky adekvátní jeho věku. Zároveň je nutné soustředit se na to, co kašel u malého pacienta způsobilo. Jestliže kašel souvisí se zadní rýmou a pacienta trápí otok sliznice, je možné podat mu antihistaminika, která se vyznačují svým zklidňujícím účinkem (například Fenistil).

Bakteriální infekce se pak léčí antibiotiky, která dítěti předepíše lékař. V případě štěkavého kašle způsobeného například laryngitidou by rodiče měli být obezřetní a situaci sledovat. Pokud se stav dítěte rychle zhoršuje a má problémy s dýcháním, je nutné vyhledat odbornou pomoc. Je-li na vině astma, zde je nutné sestavit specifický léčebný plán, kterým se budete řídit. [12, 13, 14, 15, 16, 17]

Zahlenění může mít celou řadu příčin. Na vině bývají hlavně infekce dýchacích cest
Přečtěte si také:

Zahlenění může mít celou řadu příčin. Na vině bývají hlavně infekce dýchacích cest

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Ačkoliv kašel u dětí představuje poměrně běžný problém, rozhodně byste ho neměli podceňovat (především u miminek). Pokud přetrvává delší dobu a nijak se nezlepšuje nebo jej doprovází další komplikace, navštivte dětského lékaře. Ten situaci zhodnotí a poradí vám, jak dále postupovat. Co nejrychleji pak vyhledejte odborníka v následujících situacích:

  • dítě kašle a má problémy s dýcháním (sípot, chrčení, dušnost),
  • rty, jazyk nebo obličej pacienta jsou namodralé,
  • malý pacient má kromě kašle i vysokou horečku,
  • dostaví se apatie nebo mimořádná spavost,
  • dochází k vykašlávání krve,
  • kašel se pojí se zvracením,
  • dítě kašle a vykazuje vážné známky dehydratace,
  • malého pacienta trápí kromě kašle také intenzivní bolest hlavy,
  • zdravotní stav dítěte vás vážně znepokojuje. [18, 19, 20, 21, 22]

Zdroje: pediatriepropraxi.cz, vyspise.cz, benesova-pediatr.cz, pediatriecerna.cz, nzip.cz, verywellhealth.com, kidshealth.org, robitussin.com, medicalnewstoday.com, babycenter.com, parents.com, ncbi.nlm.nih.gov

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?