Novorozenecké akné trápí každé páté miminko. Je nutné ho nějak léčit?

5. 3. 2021 9:37
přidejte názor
Autor: Depositphotos

Objevili jste na obličeji svého miminka drobné zarudlé pupínky, které svým vzhledem připomínají klasickou pubertální vyrážku? Pravděpodobně se jedná o novorozenecké akné, což je poměrně běžný zdravotní problém, který v období po porodu trápí až pětinu miminek. Obvykle nevyžaduje žádnou speciální léčbu a samovolně zmizí během několika týdnů či měsíců.

Co je novorozenecké akné?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je novorozenecké akné?
  2. Jak vzniká novorozenecké akné?
  3. Jak se novorozenecké akné projevuje?
  4. Novorozenecké akné: léčba
  5. Co na novorozenecké akné pomáhá?

Novorozenecké akné, které lékaři označují také jako acne neonatorum, představuje jednu z poměrně častých forem akné, což je chronické zánětlivé onemocnění mazových žláz a vlasových folikulů. Jak už samotný název napovídá, tento typ akné se objevuje u novorozenců, a to většinou v prvních týdnech jejich života. Postiženo přitom bývá zhruba každé páté dítě, častěji chlapci než dívky.

Vzhledem k tomu, že se pupínky objevují především na viditelných místech, může to rodiče zpočátku vyděsit. Novorozenecké akné totiž postihuje především obličejovou a vlasovou část hlavy miminka, přičemž nejvíce zasažená místa zahrnují oblast čela, nosu a brady nebo také tváře. Dále se tento typ obtíží může projevit také jako novorozenecké akné na hrudi nebo třeba na zádech malého pacienta.

Jak vzniká novorozenecké akné?

Příčinou těchto obtíží bývá přehnaná reakce dětského organismu na matčiny hormony. Po porodu si totiž miminko musí adaptovat na úplně nové prostředí i na to, že již není pevně spojené s tělem matky, což vyžaduje čas. Na změnu hormonálních hladin si pak samozřejmě musí zvyknout i pokožka dítěte, která je po porodu mnohem tenčí a citlivější než u dospělých.

Kůže miminka je v nejranějším období života ovlivněna nadměrným působením mateřských a nadledvinkových androgenů, které se do jeho těla dostanou prostřednictvím placenty ještě před porodem. To může v kombinaci s vyšší citlivostí androgenních receptorů a mazových žláz u novorozence způsobit, že se mazové žlázy ucpávají a dochází k rozsevu zánětlivých pupínků.

V patogenezi tohoto onemocnění nicméně mohou hrát svou roli i další faktory, jako je například přítomnost bakterie rodu Malassezia nebo přecitlivělost dětského organismu na přemnožení kvasinek. Celkový stav a množství pupínků pak často zhoršuje i příliš teplé počasí.

Jak se novorozenecké akné projevuje?

Mezi charakteristické příznaky novorozeneckého akné patří výsev menších bílých nebo začervenalých pupínků na kůži malého pacienta, k čemuž dochází většinou kolem prvního až třetího týdne života. Některá miminka však tyto obtíže doprovází již od narození. Obvykle se jedná o uzavřené komedony s bílými hlavičkami, mohou se však objevit také černé tečky, papuly a pustuly.

Ačkoliv nejvíce obsypaný bývá obličej miminka, tedy nos, brada, čelo a tváře, akné se někdy projevuje i ve vlasech, na hrudi nebo na zádech. Okolní pokožka přitom může být zarudlá, ale pupínky většinou nesvědí ani nebolí. Během několika týdnů (obvykle do třetího měsíce života) by pak měly samy vymizet. Žádné jizvy po tomto druhu akné na pokožce většinou nezůstávají.

Novorozenecké akné nicméně často bývá zaměňováno s příznaky jiných (a obvykle vážnějších) onemocnění, jako je například seboroická dermatitida nebo také atopický ekzém. Někteří si pak tyto bílé a začervenalé pupínky pletou s potničkami, což je neinfekční vyrážka, která vzniká ve chvíli, kdy se potní žlázy dítěte zablokují a pot nemůže z pokožky přirozeně odcházet ven.

Novorozenecké akné: léčba

Jelikož novorozenecké akné většinou samo od sebe zmizí během několika týdnů či měsíců, obvykle není nutné věnovat těmto obtížím speciální péči a nevyžadují ani návštěvu lékaře. Důležité je ovšem na tento problém myslet a zabránit jeho zhoršování. Abyste předešli podráždění dětské pokožky, dbejte na následující doporučení:

  • Nepoužívejte agresivní přípravky, které by mohly stav pokožky ještě zhoršit.
  • Nikdy neošetřujte novorozenecké akné u miminka přípravky pro dospělé.
  • Vyhněte se nadměrnému používání bylinek či mastí.
  • Při koupání nepoužívejte přípravky obsahující mýdlo.
  • Pupínky a černé tečky nikdy nezkoušejte vymačkávat.
  • Dobře dítěti ostříhejte nehty, aby si rány neškrabalo a nezaneslo si do nich nečistoty a infekci.

Akutní fázi akné pomáhá zmírnit třeba jemné omývání postižených míst převařenou či micelární vodou. Výrazné projevy novorozeneckého akné byste ovšem neměli podceňovat. Vyžadují podrobné vyšetření v lékařské ordinaci, jelikož na vině mohou být rozličné příčiny, jako jsou například endokrinologické abnormality nebo poruchy gonád.

Co na novorozenecké akné pomáhá?

Někteří rodiče zkoušejí akutní výsev pupínků potlačit za pomoci různých obecných doporučení i babských rad. Důležité je však myslet na to, že každý organismus reaguje na vybrané přípravky jiným způsobem a ne vždy tak „zaručené“ prostředky vašemu dítěti pomohou. Pokud pak novorozenecké akné v krátkém časovém horizontu neustoupí, je lepší vyhledat lékaře, který vám poradí, jaká terapie je pro miminko vhodná.

Většinou se doporučuje dětskou pokožku nemastit, ale naopak částečně vysušovat. V domácích podmínkách můžete zkusit pupínky sami ošetřit roztokem s obsahem zinku. Někdy pomůže zmírnit novorozenecké akné černý čaj, prostřednictvím kterého zasažená místa jemně omyjete. Podobný účinek údajně má také nálev měsíčku nebo řepíku lékařského.

Mezi další klasické přípravky patří tekutý pudr nebo třeba Jarischův roztok. Dříve se doporučoval také heřmánek, ale v současné době ohledně této léčivé bylinky panují pochybnosti, jelikož se jedná také o častý alergen, a její použití tak nemusí být pro dítě vhodné. Vždy tedy s heřmánkem zacházejte s rozvahou a případně se o této možnosti poraďte s ošetřujícím lékařem.

Zdroje: internimedicina.cz, pediatriepropraxi.cz, eucerin.cz

Co je novorozenecké akné?
Jako novorozenecké akné či acne neonatorum se označuje jedna z poměrně častých forem akné, která se objevuje u novorozenců v prvních týdnech života. Postiženo bývá zhruba každé páté dítě, přičemž více se s těmito obtížemi potýkají chlapci.
Proč vzniká novorozenecké akné?
Příčinou rozvoje těchto zdravotních obtíží bývá reakce dětského organismu na matčiny hormony. Kůže miminka je totiž v nejranějším období života ovlivněna nadměrným působením mateřských a nadledvinkových androgenů, které do těla proudí skrze placentu ještě před porodem. V kombinaci s vyšší citlivostí androgenních receptorů a mazových žláz u dítěte to vede k rozsevu zánětlivých pupínků na pokožce novorozence.
Jaké má novorozenecké akné příznaky?
Mezi charakteristické projevy novorozeneckého akné patří výsev bílých nebo začervenalých pupínků na pokožce malého pacienta, což se stává většinou kolem prvního až třetího týdne života. Nejvíce bývá zasažen obličej miminka, tedy nos, brada, čelo a tváře. Akné se však může objevit také ve vlasech, na hrudi nebo třeba na zádech.
Co na novorozenecké akné pomáhá?
Novorozenecké akné většinou samo od sebe zmizí během několika málo týdnů nebo měsíců, a proto pupínky obvykle nevyžadují žádnou zvláštní péči. Dbejte ovšem na to, abyste pokožku miminka zbytečně nedráždili nešetrnými přípravky, vyhněte se vymačkávání pupínků a zabraňte dítěti ve škrábání. Postižená místa můžete omývat převařenou nebo micelární vodou a někdy se doporučuje jejich ošetření pomocí černého čaje, tekutého pudru, Jarischova roztoku či nálevu z měsíčku nebo řepíku lékařského.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?