Perník recept: hrnkový máte během chvilky, cuketový je zase krásně vláčný. Těsto určitě vylepší ovoce a ořechy

21.08.2025
přidejte názor
Kousek perníku ozdobený šlehačkou
Autor: Pixabay.com/Roundhere44

Perník je skvělý tip na moučník, pokud čekáte návštěvu a nevíte, co rychle upéct. Stačí smíchat mouku, cukr, vajíčka, perníkové koření, kakao, olej a mléko. Perník je upečený za pár desítek minut, a pokud ho chcete ještě vyšperkovat, můžete ho potřít marmeládou, polít čokoládou a posypat drcenými oříšky.

Voňavý a vláčný perník na plech patří mezi oblíbené české moučníky. Těsto se skládá ze sypkých a tekutých surovin, pochopitelně v něm nesmí chybět kypřicí prášek do perníku (či perníkové koření) a kakao. Stačí vše smíchat, vylít na plech a upéct. Aby byla buchta vláčnější, lze do ní nastrouhat cuketu, mrkev, jablko či jiné ovoce.

Co se dozvíte v článku
  1. Perník recept: hrnkový na plech
  2. Cuketový perník recept: vláčný a jemný
  3. Nápady na zdravější variace perníku
  4. Tipy na zdobení perníku
  5. Odkud pochází perník?

Perník recept: hrnkový na plech

45 minut
25 porcí

Ingredience

  • 1 hrnek polohrubé mouky,
  • 2 hrnky hladké mouky,
  • 1 hrnek cukru krupice,
  • 2 hrnky mléka,
  • 1 hrnek rostlinného oleje,

Postup

  1. Připravte si mísu, do které dáte všechny sypké suroviny – tedy obě mouky, cukr, kakao a kypřicí prášek do perníku. Ingredience promíchejte.
  2. Pak můžete začít s přidáváním tekutých surovin. Jako první přijdou do směsi vajíčka, pak mléko a olej. K míchání použijte metličku nebo těsto vyšlehejte ručním šlehačem.
  3. Plech vyložte pečicím papírem a nalijte na něj perníkové těsto.
  4. Perník dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C a pečte ho po dobu asi 30 minut. Že je moučník hotový poznáte podle toho, že do něj píchnete špejlí. Pokud bude špejle suchá, je perník upečený.
  5. Hotový perník můžete podávat jen lehce pocukrovaný. Případně ho můžete potřít meruňkovou marmeládou a polít čokoládou.
Hodnocení
4.8 71x

perník s marmeládou

Cuketový perník recept: vláčný a jemný

45 minut
25 porcí

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 1 hrnek cukru krupice,
  • 2 hrnky nastrouhané cukety,
  • 2 vejce,
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje,
  • 1 kypřicí prášek do perníku,
  • 1 čajová lžička perníkového koření,
  • 1 čajová lžička mleté skořice,
  • 1 polévková lžíce kakaa,
  • 1 polévková lžíce pikantní marmelády (rybízová, malinová aj.).

Postup

  1. Cuketu omyjte, nastrouhejte a dejte chvilku stranou, aby pustila vodu.
  2. V míse si mezitím smíchejte sypké suroviny, to znamená mouku, cukr, kypřicí prášek do perníku, perníkové koření, skořici a kakao.
  3. Postupně do těsta vmíchejte vejce, olej a marmeládu. Nakonec přidejte do hladkého základu ještě cuketu, ze které jste vymačkali přebytečnou vodu.
  4. Plech vyložte pečicím papírem a vylijte na něj těsto.
  5. Perník vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte ho po dobu 30–35 minut. Ke konci pečení proveďte kontrolu špejlí, a pokud se na ni těsto nelepí, můžete troubu vypnout.
  6. Vychladlý perník polijte čokoládovou polevou a posypte nasekanými oříšky.
Hodnocení
4.9 79x
Vdolky recept: s povidly jsou neotřelou klasikou. Pochutnejte si na těch tradičních či jejich odlehčenější verzi
Přečtěte si také:

Vdolky recept: s povidly jsou neotřelou klasikou. Pochutnejte si na těch tradičních či jejich odlehčenější verzi

Nápady na zdravější variace perníku

V klasickém hrníčkovém či mokrém perníku nesmí chybět mouka, cukr, olej a další přísady, které nejdou se zdravým životním stylem moc dobře dohromady. I když si ale hlídáte jídelníček, neznamená to, že si musíte perník úplně odpírat.

Stačí nahradit některé suroviny zdravějšími. Klasická mouka se dá vyměnit za špaldovou v kombinaci s nastrouhanými ořechy. Nebo můžete špaldovou mouku namíchat půl na půl s mandlovou či kokosovou.

Pokud se bojíte, že bude perník suchý, stačí do těsta nastrouhat jablko, přidat rozmačkaný banán nebo cuketu, jako ve výše uvedeném receptu. Ovoce mu dodá na vláčnosti a částečně ho také osladí. Někdo dává do perníkového těsta rovněž sušené ovoce, jako jsou rozinky a brusinky.

Místo bílého cukru můžete použít surový třtinový či kokosový. Další možností jsou tekutá sladidla jako med, čekankový sirup, javorový sirup nebo agávový sirup. Pokud už do těsta přidáváte jablka nebo banán, je vhodné ubrat na sladidlech (dejte klidně o polovinu méně).

Tipy na zdobení perníku

Těsto na perník bývá samo o sobě velice chutné a poměrně výrazné. V mnoha rodinách ale bývá zvykem potřít upečený perník ještě marmeládou nebo polít polevou. Perníkové buchtě určitě dodá šmrnc, pokud ji po vychladnutí potřete meruňkovou marmeládou. Pokud nemáte meruňkovou, můžete zkusit i višňovou, malinovou nebo rybízovou. Jako alternativa marmelády mohou posloužit povidla naředěná trochou rumu.

Na vrstvu marmelády či povidel pak může přijít ještě čokoládová poleva. Stačí rozpustit tabulku čokolády ve vodní lázni, přidat k ní kousek másla a rozmíchat v ní lžíci šlehačky. Polevou poté polijte celý perník. Pokud nemáte chuť na čokoládovou polevu, můžete zkusit citronovou, bílkovou, rumovou nebo kávovou.

Poleva ale nemusí nutně představovat poslední fázi zdobení. Hodně oblíbené jsou totiž nejrůznější posypky z nasekaných oříšků a strouhaného kokosu.

Odkud pochází perník?

Slovo perník je odvozeno od původního označení peprník. Do perníku se totiž v minulosti přidával také pepř. Od okamžiku, kdy se objevil první perník, uplynula už pěkná řádka let. Zmínky o prvních pernících dokonce pocházejí ze starověkého Egypta. Tehdejší receptura obsahovala med, mouku, skořici a další druhy exotického koření, které nebylo pro Evropany dostupné.

První evropské perníky začaly vznikat ve Francii ke konci 10. století. Postupně se šířily i do dalších států. Skořice a další složky perníkového koření ale představovaly luxus, který si mohl dovolit jen málokdo. Perník se proto pekl hlavně v klášterech.

S čím si nejraději perník dáváte?

Perníky se později začaly objevovat i na trzích a jarmarcích, takže se dostaly k širší veřejnosti. Od druhé poloviny 17. století vznikaly specializované perníkářské cechy a perníkářství se stalo váženým řemeslem. 19. století bylo pro perník zlomové, protože ho začala vytlačovat cukrářská výroba.

Dnes si lidé perníčky pečou běžně doma jako cukroví na Vánoce a Velikonoce. Litý perník na plech představuje mnohem snazší variantu, jak si dopřát štiplavou chuť perníku, aniž byste museli nechávat těsto několik dní uležet, vykrajovat z něj jednotlivé perníčky a postupně je péct.

Zdroje: ostrava.rozhlas.cz, plzen.rozhlas.cz, pernikova-chaloupka.cz, allrecipes.com, simplyrecipes.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek