Příznaky laryngitidy se mohou lišit u dětí a dospělých. Častý je hlavně chrapot a dráždivý kašel

4. 12. 2023 8:36
přidejte názor
Autor: Depositphotos/NewAfrica

Trápí vás bolest v krku, máte problémy při polykání a ztrácíte hlas? Nebo jste snad u svého potomka zaznamenali dráždivý kašel, který připomíná kokrhání kohouta? V tom případě bude nejspíš na vině laryngitida, což je zánětlivé onemocnění hrtanu, které postihuje děti i dospělé. U malých pacientů se však mohou vyskytnout mnohem závažnější komplikace.

Inkubační doba laryngitidy

Laryngitida (zánět hrtanu) je infekční onemocnění, které postihuje hrtan a hlasivky. Nejčastější příčinou této choroby v akutní podobě bývají virové infekce, zatímco chronická forma bývá způsobena hlavně přílišným namáháním hlasivek a podrážděním sliznice hrtanu různými škodlivinami, kam patří chemické látky, cigaretový kouř nebo třeba prach.

Pokud jde o to, jakou má laryngitida inkubační dobu, vždy záleží na tom, o jakou variantu nemoci se jedná. Akutní laryngitida se většinou začíná manifestovat v rozmezí 1–3 dnů, během nichž je člověk pro své okolí nejvíce nakažlivý. Někde se ovšem uvádí také interval 3–5 dnů. Chronická laryngitida se pak typicky rozvíjí delší dobu a vyžaduje lékařskou pomoc. [1, 2, 34]

Jaké má laryngitida příznaky?

Pokud se u pacienta rozvine zánět hrtanu, důsledkem bývá zúžení dýchacích cest v postiženém místě, což doprovází také charakteristické symptomy. Ještě předtím však může nemocný zaznamenat klasické příznaky respirační infekce, jako je například zvýšená teplota či horečka, rýma, celková únava a slabost či nepříjemná bolest kloubů.

Následně začínají pacienty trápit symptomy, které jsou způsobeny podrážděním hlasivek a sliznice hrtanu. Jde konkrétně o pálení v krku, bolesti při polykání, otoky nebo třeba zahlenění a neustálou potřebu si odkašlat. S tím pak samozřejmě souvisí i chrapot a zastřený hluboký hlas, přičemž v některých případech může dokonce člověk svůj hlas dočasně ztratit.

Asi nejznámějším příznakem laryngitidy je ale suchý kašel, kterému se někdy říká také štěkavý kašel nebo kokrhavý kašel. Ten většinou přichází náhle (v některých případech dokonce i z plného zdraví) a pacienty trápí hlavně večer, když ulehnou ke spánku. Zpočátku pak bývá spíše dráždivý, ale postupem času se situace mění a člověk začíná vykašlávat hleny.

Charakteristické projevy laryngitidy:

Pokud se jedná o akutní laryngitidu, symptomy se většinou objevují náhle a zhruba po třech dnech se výrazně zhoršují. Nepříjemné pocity se obecně stupňují například ve chvíli, když se pacient snaží mluvit, a proto je lepší své hlasivky v době nemoci příliš nenamáhat.

Podaří-li se zánět hrtanu podchytit včas, během tří týdnů by měly veškeré projevy postupně vymizet. Jestliže se tak nestane, pravděpodobně jde o laryngitidu chronickou, kterou je nutné konzultovat s lékařem. To samé pak platí i v případě, kdy se objeví nějaké závažnější zdravotní komplikace.

Vzhledem k tomu, že laryngitida poměrně často bývá doprovodnou komplikací jiných onemocnění, kam patří hlavně chřipka, nachlazení, faryngitida (zánět hltanu), tonzilitida (zánět mandlí) nebo třeba bronchitida, můžete samozřejmě pozorovat i další příznaky. Jde konkrétně o bolesti hlavy, rýmu, ospalost nebo zduření lymfatických uzlin v oblasti krku. [5, 6, 7, 8, 9]

Příznaky laryngitidy u dětí

Nejohroženější skupinou jsou v případě laryngitidy malé děti, u nichž se může vlivem tohoto onemocnění objevit řada závažných zdravotních komplikací. Charakteristickým znakem je přitom štěkavý nebo kokrhavý kašel, který mívá rychlý nástup a někdy může rodiče opravdu vystrašit, protože zní hrozivě a většinou přichází v nočních hodinách. Malého pacienta ale obvykle na životě nijak neohrožuje.

Kromě dráždivého kašle bývají patrné také hluboké nádechy, které se pojí s chraplavým či sípavým zvukem. Ten je důsledkem zúžení respiračních cest, přičemž lékaři jej označují jako inspirační stridor. K tomu se navíc často přidává i teplota, dušnost a pláč, protože dítě si neumí s potížemi poradit. Důležité je ovšem dítě uklidnit, protože jinak se symptomy ještě zhoršují.

Faryngitida patří mezi běžná onemocnění horních dýchacích cest. Léčba bývá symptomatická
Přečtěte si také:

Faryngitida patří mezi běžná onemocnění horních dýchacích cest. Léčba bývá symptomatická

Někdy se mohou objevit i závažnější zdravotní problémy, kam patří například laryngotracheobronchitida. Jde o zánět hrtanu, průdušnice a průdušek, který lékaři označují jednoduše jako krup. Tento stav doprovází především otok hrdla, jenž ztěžuje dýchání, vysoká horečka (nad 39 °C), ztížené polykání, slintání, hlasité pískání při nadechování a štěkavý kašel. Symptomy se často zhoršují v noci a mnohdy vyžadují okamžitou návštěvu lékaře.

Ještě nebezpečnější je epiglotitida neboli zánět hrtanové příklopky. Toto onemocnění na první pohled působí podobně jako laryngitida, ale může pacienta ohrozit na životě, protože zde hrozí reflexní uzavření dýchacích cest a následné udušení. Na vině přitom nejčastěji bývá bakterie Haemophilus influenzae typu B, proti které dnes chrání očkování hexavakcínou.

Epiglotitida nejčastěji postihuje neočkované děti do 6 let věku, a pokud není včas přivolána pomoc, může být smrtelná. Na rozdíl od laryngitidy, která se projevuje štěkavým kašlem a pláčem, je v tomto případě dítě spíše apatické. Obvykle slintá a vůbec nekašle, nebo je kašel opravdu slabý. Kromě toho se většinou dostaví vysoká horečka a k dalším projevům patří chrapot, povrchové dýchání a chrčení. [10, 11, 12, 13, 14]

Zdroje: stefajir.cz, cs.medlicker.com, wikiskripta.eu, lekarna.cz, healthline.com, medicalnewstoday.com, myhealth.alberta.ca, my.clevelandclinic.org, mayoclinic.org, nhsinform.scot

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?