Příznaky žaludečních vředů zahrnují zejména bolest břicha. Častá je také nevolnost a pocit plnosti

10. 1. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos/serezniy

Potýkáte se po jídle s palčivou bolestí žaludku? Bývá vám často špatně, trpíte plynatostí a pálí vás žáha? Pak byste neměli odkládat návštěvu lékaře, jelikož můžete mít žaludeční vřed. Tento nepříjemný zdravotní stav se dá snadno zaměnit s jinými zažívacími potížemi. Na rozdíl od dalších trávicích problémů ale může mít prasklý žaludeční vřed fatální následky.

Co se dozvíte v článku
  1. Jaké mají příznaky žaludeční vředy?
  2. Jak odlišit příznaky žaludečního vředu od pálení žáhy?
  3. Komplikace žaludečních vředů

Jaké mají příznaky žaludeční vředy?

Peptické vředy představují zánětlivé onemocnění, které postihuje vnitřní výstelku žaludku a horní část tenkého střeva neboli dvanáctník. Podle místa výskytu pak lékaři rozlišují dva typy těchto vředů, a to žaludeční a duodenální (dvanáctníkový). Nejběžnější příčinou těchto zdravotních potíží je infekce bakterií Helicobacter pylori nebo dlouhodobé užívání nesteroidních protizánětlivých léků, jako je například Ibuprofen.

Žaludeční vředy se tedy vyskytují přímo v žaludku a v extrémním případě, kdy dojde k jejich prasknutí, mohou pacienta dokonce ohrozit na životě. Proto pokud pojmete podezření, že se u vás tento zdravotní problém rozvinul, měli byste včas navštívit lékaře. Projevy žaludečních vředů přitom nemusí být zpočátku příliš specifické a pacient je jednoduše může zaměnit za jiné zažívací potíže. Mezi nejčastější příznaky žaludečního vředu pak patří:

Klasickými příznaky žaludečních vředů jsou bolesti žaludku a poruchy trávení. Bolest může být buď palčivá, nebo bodavá. Obvykle se objevuje v oblasti mezi hrudní kostí a pupkem a vychází z jednoho konkrétního místa. Potíže se nejčastěji dostavují bezprostředně po jídle nebo v noci, kdy se v žaludku hromadí kyseliny, které nemají co rozkládat.

Ruku v ruce jdou často žaludeční vředy také s gastritidou, což je zánět žaludku, při kterém dochází k narušení vrstvy hlenu, která chrání sliznici před působením žaludečních kyselin. Toto onemocnění většinou předchází vzniku žaludečních vředů a projevuje se také bolestí břicha a potížemi s trávením. [1, 2, 3, 45]

Jak odlišit příznaky žaludečního vředu od pálení žáhy?

Bolest žaludečního vředu může být velmi podobná pálení žáhy. Často ji pacienti popisují právě jako palčivý pocit v horní části břicha. Obvykle je tato bolest lokalizována v konkrétním místě, takže člověk dokáže lékaři přesně popsat, kde se projevuje. Pálení žáhy neboli pyróza oproti tomu pokrývá širší oblast a má tendenci se projevovat spíše kolem hrudníku.

Pyróza je obvykle způsobena jícnovým refluxem, což je stav, při kterém se kyseliny z žaludku vracejí zpět do jícnu. Tento nepříjemný jev tedy může začít už v břiše a odtud stoupat výše. Pokud je bolest lokalizována nad hrudní kostí, jedná se pravděpodobně o pálení žáhy. To však nutně nemusí znamenat, že nemáte žaludeční vřed, jelikož jícnový reflux může být také jeho příznakem. Je proto vhodné pozorovat další symptomy, které váš zdravotní stav doprovází, a sledovat, kdy se bolest dostavuje. [6, 7, 8]

Komplikace žaludečních vředů

Neléčený žaludeční vřed může po nějaké době způsobit pacientovi vážné problémy. Pokud nemocná osoba neužívá předepsané léky, žaludeční vřed se v některých případech může zvětšovat a prohlubovat, dokud nedojde k prasknutí žaludeční stěny. Kromě toho někdy dochází také k dalším komplikacím, které vyžadují bezodkladnou hospitalizaci a lékařský zákrok. Mezi tyto komplikace patří:

  • Vnitřní krvácení: jedná se o nejčastější komplikaci, která se může objevit v souvislosti s žaludečními vředy. Pomalu krvácející vřed může pacientovi způsobit anémii nebo dokonce těžkou ztrátu krve.
  • Perforace: vřed, na který neustále působí žaludeční kyselina, může vytvořit díru v žaludku nebo střevní stěně. Tento stav je velice nebezpečný, jelikož umožňuje bakteriím z trávicího traktu proniknout do břišní dutiny a následně také dále do zbytku těla.
  • Obstrukce: vřed v pylorickém kanálu může představovat překážku, která blokuje tok potravy do tenkého střeva.
  • Rakovina žaludku: v případě, že za vznikem žaludečního vředu stojí bakterie Helicobacter pylori, existuje malá pravděpodobnost, že se u pacienta rozvine rakovina žaludku.

Příznaky krvácení z žaludečního vředu

Pacienti, kteří trpí krvácením z peptického vředu, si mohou stěžovat na nevolnost, hematemézy (tj. zvracení krve) nebo melénu, což je dehtovitá stolice, ve které se nachází příměs krve. Některé osoby mohou také zaznamenat krev vycházející z konečníku nebo kaštanově zbarvenou stolici v případě rychlého krvácení do horní části gastrointestinálního traktu.

Bolest břicha: příznak, který může být banální i nebezpečný
Přečtěte si také:

Bolest břicha: příznak, který může být banální i nebezpečný

Naopak pomalé a dlouhodobé krvácení může časem vést k anémii. U pacienta se tento stav obvykle projevuje únavou, dušností, bledou kůží a bušením srdce. Jak v případě rychlého krvácení, tak i u toho pomalého je nezbytně nutné navštívit lékaře. Ten vás pravděpodobně pošle na endoskopické vyšetření, aby mohla být stanovena přesná diagnóza a doporučena vhodná léčba.

Prasklý žaludeční vřed – příznaky

Příznaky prasklého žaludečního vředu jsou poměrně specifické a zahrnují především krutou náhlou bolest, kterou pacient pociťuje nejprve v nadbřišku. Tím, že se obsah žaludku postupně vylévá do dutiny břišní, se bolest po nějaké době přesouvá také do spodní části břicha. Břicho je po chvíli ztuhlé a na dotek velice citlivé.

V souvislosti s prasklým žaludečním vředem může dojít k zánětu pobřišnice, která má na svědomí takzvaný paralytický ileus, což je stav, při kterém dochází k zastavení činnosti střev. Tento jev způsobuje nejen bolest, ale také horečku. Pokud pacient okamžitě nevyhledá lékařskou pomoc, dojde postupem času k otravě krve, šoku a nakonec i k úmrtí. [9, 10, 11, 12, 13]

Zdroje: stefajir.cz, nhs.uk, mayoclinic.org, niddk.nih.gov, nhsinform.scot, myclevelandclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, verywellhealth.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?