První nakažený byl ve Francii už v prosinci, ukázaly zpětné testy

5. 5. 2020 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
První případ nákazy koronavirem se ve Francii vyskytl už minimálně koncem loňského prosince, tedy téměř o měsíc dříve, než byla nemoc covid-19 oficiálně zaznamenána. Podle agentury Reuters to vyplývá ze zjištění pařížské nemocnice, která podrobila zpětné analýze staré vzorky pacientů se zápalem plic.


Yves Cohen, vedoucí resuscitačního oddělení v nemocnicích Avicenne a Jean Verdier na severovýchodním předměstí Paříže, řekl v neděli televizi BFM, že laboranti znovu otestovali vzorky 24 pacientů, kteří byli v prosinci a lednu negativně testováni na chřipku.

"Z těch 24 jsme měli jednoho s pozitivním testem na covid-19 ze dne 27. prosince," uvedl s tím, že všechny vzorky byly kvůli vyloučení možné chyby otestovány hned několikrát.

Vzorky byly nemocným odebrány s cílem odhalit pomocí PCR testu možnou chřipku. Stejná metoda, která detekuje genetickou informaci viru, se nyní využívá pro odhalení přítomnosti nového koronaviru.

První tři případy nákazy koronavirem byly ve Francii registrovány 24. ledna. Od 1. března zemřelo v zemi se 67 miliony obyvatel s nemocí covid-19 přes 24.800 lidí.

Je příliš brzy na to říci, zda byl pacient s koronavirem odhaleným 27. prosince skutečně "pacientem nula", řekl Cohen s tím, že pro pochopení způsobu šíření koronaviru je však zásadní, aby byl tento člověk nalezen.

Muž nákazu přežil. "Byl nemocen 15 dní a nakazil své dvě děti, nikoliv však svou ženu, která pracuje v supermarketu. Byl udivený, nechápal, jak se mohl nakazit. Skládali jsme dohromady díly skládačky, nikam necestoval. Jediný kontakt, který měl, byl se svou ženou," uvedl Cohen.

Manželka pracovala vedle stánku se suši, který obsluhovali lidé čínského původu, řekl Cohen. Není jasné, zda její kolegové cestovali do Číny, odkud se koronavirus na konci loňského roku začal šířit. Podle lékaře to ale musí zdravotnické úřady prošetřit.

"Možná byla bez příznaků," řekl. "Mohla být oním 'pacientem nula', ale možná jsou další v jiných regionech. Všechny negativní PCR testy na zápal plic musí být znovu ověřeny. Virus se pravděpodobně již tehdy šířil," dodal Cohen.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?