Sebevědomí pro každý den

6. 3. 2009 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Víte, co mají společného FTNsP, Nadační fond onkologie pro 21.století a Módní salon Ateliér Donát? Každý rok začátkem března pořádají společenský večer. Letos připadl na 4. března. Konal se v Lichtenštejnském paláci na Malé Straně. Společenský večer letos oslavil malé jubileum – konal se již po patnácté...


Součástí večera byla, jako každý rok, módní přehlídka modelů vyrobených Ateliérem Donát. „Modelky nejsou žádné dvoumetrové blond krasavice, ale onkologicky nemocné pacientky. Jsou buď po ablaci, částečné resekci nebo rekonstrukci prsu,“ představila ženy prof.MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc., primářka onkologického oddělení FTNsP a zakladatelka Nadačního fondu onkologie pro 21.století. „Tyto ženy dodávají odvahu všem ostatním postiženým ženám a ukazují tím, že se dá žít i s takovým handicapem,“ dodala profesorka Abrahámová.

Během slavnostního večera byla za účasti ředitele medicínské sekce nakladatelství Grada MUDr. Miroslava Lomíčka pokřtěna kniha prof. Abrahámové Co byste měli vědět o rakovině prsu, která má pacientkám a jejich blízkým poskytnout ucelený souhrn informací o této zákeřné nemoci a možnostech její léčby tak, aby s ní mohli aktivně bojovat. „Napsat tuto knihu jazykem srozumitelným laickým čtenářům nebylo jednoduché, dalo nám to s kolegy větší práci než napsání odborné publikace, ale nakonec se podařilo,“ uvedla během křtu profesorka Abrahámová. Kniha je dostupná v běžné prodejní síti, 1000 kusů zakoupila společnost Roche s.r.o. a poskytuje ji zdarma nově diagnostikovaným pacientkám v ambulancích.

Módní přehlídce předcházel koncert bratrů Miroslava, koncertního mistra České filharmonie, a Vladislava Vilímcových. Sólista Národního divadla Luděk Vele s dcerou Adélou zazpívali árie ze slavných oper. Všichni, kdo se slavnostního večera zúčastnili, pracovali zcela bez honoráře.

Zlatým hřebem večera byla bezesporu módní přehlídka. „Modelky“ vystupovaly, jako by se na jevišti narodily. Jejich vystoupení vyvolalo bouřlivý potlesk, v očích mnohých se zaleskly slzy dojetí. „Dělám to pro paní profesorku. Zachránila mi život, tak jí to aspoň takhle vracím,“ prohlásila energická Mirka, jedna z modelek – pacientek.

Slavnostním večerem provázel moderátor Jan Vala.

Markéta Ostřížková, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?