Šéf nemocnic Kyjov a Hodonín hrozí odchodem kvůli laxnosti úřadu

12. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel krajských nemocnic v Hodoníně a sousedním Kyjově Martin Benírške hrozí rezignací. Vadí mu laxnost Jihomoravského kraje při řešení problémů obou nemocnic. "Kraji jsem zaslal koncepci o budoucnosti obou nemocnic. Bohužel zřizovatel koncepci nezamítl, ale velice kulantně je uklidil pod stůl," řekl ředitel...


BRNO -

Nečinnost ze strany Jihomoravského kraje připouští i náměstek hejtmana Lubomír Šmíd.

Byl to přitom krajský úřad, který Benírškemu na jaře vypracování koncepce o alternativách budoucí existence obou sousedních nemocnic nařídil.

Smyslem analýzy bylo dát kraji podklady k tomu, zda donedávna konkurující si nemocnice budou sloučeny nebo zůstanou samostatné. Spolu s ředitelem chtělo hejtmanství urychleně ozdravit chod zadlužených nemocnic.

Benírške vypracoval několik alternativ zefektivnění provozu nemocnice, ale úředníci ani politici kraje žádnou z nich dosud neschválili. Tento stav považuje ředitel za nejhorší možné řešení. Vzhledem k tomu, že nezná zadání své práce, nemůže prý svou funkci plně vykonávat.

„Pokud nemám možnost nemocnice řídit nebo je někam nasměrovat, pak se jejich vedení vymyká mým možnostem a je těžké nést odpovědnost,“ poznamenal.

Své rozhodnutí o rezignaci chce ředitel učinit až po plánované schůzce se Šmídem a jihomoravským zdravotním radou Jan Drbalem. Setkání se má uskutečnit příští týden.

Zda po jeho skončení bude mít ředitel důvod k radosti, však není jasné.

Šmíd je totiž k urychlenému rozhodnutí o směřování obou nemocnic skeptický.

Náměstek chce schůzky využít alespoň k vyjádření podpory Benírškemu. „Budu se ho snažit přesvědčit, že za pár týdnů bude možná situace jiná,“ řekl Šmíd.

Kraj se v minulosti netajil tím, že nejlepší variantou je sloučení obou nemocnic. To se však setkalo s odporem řady politiků z Hodonínska, vznikly i petice za zachování samostatné existence hodonínské nemocnice.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?