Trápí vás zažívací problémy? Pomoci může úprava jídelníčku i užívání doplňků

4. 1. 2023 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos
Nadýmání, bolest žaludku, nevolnost, kručení v břiše nebo třeba silné pálení žáhy. Tyto zdravotní potíže denně znepříjemňují život mnohým z nás, přičemž spousta lidí vůbec netuší, co si s nimi vlastně počít. Poradíme, jak podpořit trávení prostřednictvím režimových opatření a jaké potravinové doplňky mohou mít pozitivní vliv na vaše zažívání.

Zažívací potíže

Když někdo zmíní, že ho trápí zažívací potíže, každý si může vybavit něco jiného. Zatímco u některých jde o nechutenství a nevolnost, jiní se potýkají s plynatostí a u dalších se potíže projeví třeba v podobě pálení žáhy či nadměrného říhání. Obecně se tedy jedná o různé zdravotní problémy na úrovni trávicího ústrojí, s nimiž se jednou za čas setká každý z nás.

Ačkoliv se může zdát, že zažívací problémy představují poměrně běžné a banální potíže, pro pacienty, kteří se s nimi potýkají pravidelně, mohou být velice frustrující. Správné trávení je totiž velice důležité pro naše fyzické i psychické zdraví. Pokud dojde k jakémukoliv narušení tohoto procesu, může to pak negativně ovlivnit celý pacientův život.

Typy zažívacích potíží

Lidské trávicí ústrojí má neustále spoustu práce, protože organismus ke svému fungování potřebuje, aby tělo správným způsobem zpracovávalo přijaté živiny, potravu a tekutiny. Na tomto procesu se přitom podílí řada bakterií, které udržují střevní mikroflóru v rovnováze, čímž brání rozvoji nepříjemných zdravotních komplikací.

Dojde-li ovšem k narušení tohoto prostředí (například vlivem životosprávy, příliš rychlého pracovního tempa a nadměrného stresu), u pacienta se mohou objevit zažívací potíže, které lékaři odborně označují jako dyspepsie. Podle toho, kde mají tyto projevy v oblasti trávicího traktu svůj původ, pak rozlišujeme dyspepsie horní (žaludeční) a dyspepsie dolní (střevní).

Jak už samotný název napovídá, horní dyspepsie zahrnují potíže v horní části trávicího traktu. Patří sem například pocity plnosti, zpomalené trávení, nechutenství, nevolnost, zvracení, bolest v nadbřišku, časté říhání nebo pálení žáhy. K tomu se pak někdy přidává také zápach z úst, zvýšené slinění a celková pachuť v ústech.

Dolní dyspepsie se pak týká hlavně tenkého a tlustého střeva. Mezi její projevy se řadí hlavně bolesti břicha, průjmy, zácpa a nadměrná plynatost. Právě tyto zažívací obtíže, které se pojí s obtížným nebo naopak příliš častým vyprazdňováním stolice, pacienty trápí nejčastěji. Na vině přitom může být dietní chyba, ale i závažnější problém. [1, 2, 3, 45]

Co způsobuje zažívací potíže?

Příležitostné problémy se zažíváním jsou v naší populaci poměrně běžné a ve většině případů po nějaké době samy odezní. Na vině přitom bývají hlavně pacientovy návyky, špatná životospráva a nedostatek pohybu. Za rozvoj obtíží nicméně mohou být zodpovědné i různé poruchy trávení a závažné zdravotní komplikace, které není radno podceňovat.

Jednou z nejčastějších příčin akutních problémů s trávením a zažíváním jsou naše nevhodné stravovací návyky. Konkrétně sem patří špatné složení jídelníčku, velké porce jídla, konzumace příliš tučných, mastných, kořeněných či jinak obtížně stravitelných pokrmů nebo třeba nedostatečný pitný režim. Kromě toho má negativní vliv také spěch při jídle, kdy člověk hltá a potravu málo kouše, nebo nadměrná konzumace alkoholu.

Další možné příčiny:

  • nedostatek spánku či poruchy spánku,
  • psychické problémy – stres, úzkosti, deprese, pracovní shon, špatné vztahy,
  • užívání některých léků – například antibiotika či protizánětlivé léky dráždící jícen a žaludek,
  • jiné zdravotní problémy – funkční dyspepsie, žaludeční vředy, choroby slinivky a žlučníku,
  • potravinové alergie a nesnášenlivost některých látek (lepek, laktóza),
  • překážka v trávicím ústrojí nebo některé poruchy (nedostatek trávicích enzymů),
  • celková onemocnění – bakteriální a virové infekce, kardiovaskulární choroby, nádory,
  • dlouhodobé užívání léků spojené s chronickými chorobami (diabetes, srdečně cévní onemocnění). [6, 7, 8, 9]

Jak zlepšit trávení?

Nevíte si rady, jakým způsobem dostat své zdravotní potíže pod kontrolu? V tom případě mějte na paměti, že zažívací problémy často pramení z působení faktorů, které můžete svým přičiněním výrazně ovlivnit. Právě z toho důvodu se při trávicích obtížích (ale i v rámci prevence) doporučuje dodržovat následující opatření:

  • Upravte svůj jídelníček – důležité je omezit konzumaci nevhodných pokrmů (tučná, těžce stravitelná jídla, příliš slané potraviny, sladkosti) a naopak zařadit stravu bohatou na vlákninu (ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo) nebo třeba potraviny s obsahem probiotik.
  • Stravujte se pravidelně – snažte se jíst častěji a raději volit menší porce jídla. Nepřejídejte se na noc a nevynechávejte snídani, která nastartuje váš metabolismus.
  • Změňte své stravovací návyky – přestaňte hltat, vždycky své jídlo pořádně rozkousejte a raději si dopřávejte menší sousta. Snažte se také u jídla nemluvit.
  • Dostatečně doplňujte tekutiny – dobré je v tomto ohledu hlavně pití čisté vody. Vyhýbat by se člověk naopak měl syceným nápojům, kávě, alkoholu a nápojům s umělými sladidly.
  • Zařaďte pravidelný pohyb – pokud budete dostatečně aktivní, podpoříte tím svou střevní motilitu a zažívání. Ideální jsou třeba krátké procházky po jídle.
  • Dbejte na pravidelnost vyprazdňování – svou potřebu byste rozhodně neměli odkládat. Nejlepší je přitom chodit na stolici v pravidelný čas.
  • Pečujte o psychickou stránku – můžete vyzkoušet masáže, relaxační techniky nebo třeba psychoterapie.
  • Omezte užívání rizikových léčiv – po konzultaci s lékařem zvolte jiné medikamenty nebo snižte množství rizikových přípravků.
  • Dopřejte si odpočinek a dostatek spánku.

Pokud se ovšem potýkáte s dlouhodobými či stále se opakujícími zdravotními problémy, rozhodně neváhejte s návštěvou lékaře. K tomu je nutné zavítat také ve chvíli, kdy se potíže střídavě zlepšují a zhoršují nebo mají sezónní charakter. Okamžitě byste pak měli odborníka vyhledat v případě, kdy zaznamenáte silné bolesti a křeče, dušnost, polykací obtíže, horečku, přetrvávající zvracení či průjem, neúmyslný úbytek na váze, příměs krve či hlenu ve stolici nebo pocit překážky v konečníku. [10, 11, 12, 13]

Doplňky stravy na podporu trávení

Pokud marně přemýšlíte, jak urychlit trávení a zlepšit své zažívání, kromě výše uvedených opatření by pro vás řešením mohly být potravinové doplňky. Ty mají pozitivní vliv na střevní mikroflóru, brání rozvoji zdravotních problémů, jako je průjem, nevolnost či zácpa, a celkově podporují normální činnost trávicího traktu. O tom, který z těchto přípravků pro vás bude ten pravý, se můžete poradit se svým ošetřujícím lékařem. My jsme vybrali některé z těch nejoblíbenějších.

Walmark Biopron 9

Hledáte léky na podporu trávení, které vám pomohou zbavit se nepříjemných pocitů a zdravotních problémů, které vás neustále obtěžují? V tom případě sáhněte po doplňku stravy s názvem Walmark Biopron 9 (60+20 tobolek), což je přípravek určený ke každodenní péči o vaši střevní mikroflóru. Jeho užívání má pozitivní vliv na zažívání a přispívá k celkovému zlepšení zdravotního stavu.

Doplněk stravy Walmark Biopron 9 obsahuje vyváženou a vysoce účinnou kombinaci devíti probiotických kmenů a prebiotických fruktooligosacharidů (FOS), a to konkrétně v denní dávce 9 miliard zdraví prospěšných bakterií. Speciální technologie zpracování navíc zajišťuje odolnost obsažených látek vůči žaludečním i žlučovým kyselinám, takže se vitální mikroorganismy dostanou neporušené až do tlustého střeva.

Terezia Company Hlíva ústřičná s laktobacily

Pokud vás trápí zažívací obtíže a změna životosprávy sama o sobě dostatečně nepomáhá, možná by se vám mohl hodit potravinový doplněk Terezia Company Hlíva ústřičná s laktobacily. Jak už samotný název přípravku napovídá, jeho hlavní účinnou složkou je hlíva ústřičná s vysokým obsahem vlákniny a betaglukanů, která pochází z certifikovaných českých pěstíren. 

Přípravek Terezia Company Hlíva ústřičná s laktobacily zahrnuje 120 tablet, které obsahují celou sušenou hlívu se všemi aktivními látkami. Ty působí ve vzájemné shodě a zesilují svůj účinek. Kromě toho je navíc doplňují také 3 kmeny probiotických kultur a šípek, který je bohatým přírodním zdrojem vitamínu C. Společně pak dané látky přispívají k normální funkci trávicího traktu a podporují imunitu.

Topnatur Green Trio

Mezi další léky na zažívání, které mohou mít pozitivní vliv na celý pacientův organismus, se řadí přípravek Topnatur Green Trio. Ten obsahuje 540 za studena lisovaných tablet, v nichž se ukrývá směs tří „zelených“ potravin, což je chlorella, zelený ječmen a spirulina. Tyto složky pak tvoří ideální kombinaci, přičemž každá z nich propůjčuje danému potravinovému doplňku specifické vlastnosti.

Chlorella obsažená v přípravku Topnatur Green Trio podporuje pročištění a správnou funkci jater, jelikož má výborné detoxikační vlastnosti. Kromě toho ale napomáhá také normálnímu fungování imunitního systému. Spirulina je pak bohatá na bílkoviny, vitamín B12 a chrom. Působí jako antioxidant, podporuje obranyschopnost organismu a pomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost. Zelený ječmen se zase vyznačuje bohatým obsahem vitamínů, minerálů a aminokyselin.

Noball

Jedním z oblíbených přípravků na podporu trávení, který účinně reguluje tvorbu střevních plynů, je Noball (100 kapslí). Jedná se o doplněk stravy s vysokou dávkou protipěnivé látky simetikonu v kombinaci s mátovou silicí, což brání vzniku plynatosti a pomáhá pacientům, které trápí nadýmání, pocit tlaku a plnosti v břiše nebo zvýšený odchod střevních plynů. Mohou ho navíc užívat různé skupiny lidí, konkrétně dospělí, děti od 6 let, ale i těhotné a kojící ženy.

Leros Dobré zažívání

Jestliže je vaším cílem podpora trávení, sáhnout můžete také po přípravku Leros Dobré zažívání. Jde o porcovanou bylinnou směs (20 × 1,5 g), která obsahuje kombinaci několika zdraví prospěšných bylin. Sem patří hlavně máta peprná, mateřídouška úzkolistá, lahodně štiplavý zázvor, svěží citronová tráva, nať heřmánku a plod kmínu.

Už známá středověká bylinkářka Hildegarda von Bingen tvrdila, že mateřídouškový čaj u člověka vyvolá příjemný pocit v žaludku. Mateřídouška přitom podporuje právě dobré zažívání, zatímco máta přispívá k normální činnosti trávicího traktu a střev, ale podporuje také fungování žlučníku a jater. Heřmánek zase kromě trávení pozitivně ovlivňuje také duševní zdraví a pomáhá k celkové relaxaci.

Zdroje: heureka.cz, lekarnickekapky.cz, healthline.com, wikiskripta.eu, my.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, vimcojim.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?