Účinky heřmánku jsou známy již od starověku. Nejčastěji se využívá při zažívacích potížích

13. 12. 2023 7:35
přidejte názor
Autor: Depositphotos/Angel777

Heřmánek patří k nejoblíbenějším léčivým bylinám vůbec. I malé děti dnes už vědí, že se z této rostlinky dělá čaj, který ulevuje při nachlazení. Paradoxně však tento konkrétní účinek zatím nebyl vědecky prokázán. Heřmánek má nicméně mnohem více zdraví prospěšných vlastností, které lze využít při léčbě různých potíží.

Jaké má heřmánek účinky?

To, že má heřmánek léčivé účinky, údajně věděli lidé již v dobách před Kristem. Byl hojně využíván jak v antickém Řecku a ve starověkém Římě, tak i v Egyptě či v některých germánských zemích. Podle Anglosasů patřil dokonce heřmánek mezi devět bylin, kterými Bůh obdaroval člověka. Zřejmě z toho důvodu mu v dávných dobách byly přisuzovány léčivé a někdy i magické vlastnosti. Dnes už však samozřejmě víme, že za jeho účinky stojí především látky, které jsou v něm obsaženy.

V lidovém léčitelství se tato bylina využívá dodnes, a to na poměrně širokou škálu různých neduhů. Nejčastějším způsobem užití heřmánku v domácnosti je pak heřmánkový čaj, ale existuje celá řada dalších možností, jak heřmánek použít. Podle toho, co vás trápí za potíže nebo nemoci, je možné využívat tuto bylinku následujícími způsoby:

  • sedací koupel z heřmánku,
  • heřmánkový obklad,
  • odvar z heřmánku,
  • inhalace heřmánku
  • heřmánkový olej,
  • heřmánková mast,
  • heřmánková tinktura.

Nejdůležitější účinky, které heřmánek jako léčivka nabízí, jsou dány jeho antiseptickými a protizánětlivými vlastnostmi. Díky nim je možné tuto bylinu užívat vnitřně i zevně, a proto se těší oblibě nejen v lidovém léčitelství, ale také například v kosmetickém průmyslu. Nejčastěji se přitom využívá jako pomoc při zažívacích potížích, avšak možnosti jeho využití jsou daleko pestřejší.

Heřmánek se používá také například v případě zánětů pohlavního ústrojí, zejména pak při zánětech močových cest nebo močového měchýře. Díky svým antiseptickým a uklidňujícím účinkům údajně také pomáhá při hojení ran, revmatických otoků či různých kožních problémů. Proto se tato bylinka často přidává do některých mastí a krémů.

Dále se pak spekuluje o několika možných účincích heřmánku, které však nebyly doposud podpořeny vědeckým výzkumem, takže se jedná spíše o neoficiální informace, jež se tradují v rámci lidového léčitelství. Mezi tyto neprokázané účinky heřmánku na zdraví pak podle některých zdrojů patří následující:

  • Posílení imunity  heřmánkový čaj je často propagován jako strategie prevence a léčby běžného nachlazení, ale důkazy pro to zatím chybí. Říká se také, že mírní bolesti v krku.
  • Zmírnění úzkostí a depresí  existují určité studie o tom, že heřmánek může snížit závažnost úzkosti a deprese, ale většinou je tato informace založena na jeho použití v aromaterapii.
  • Ochrana před úbytkem kostní hmoty  mezi lidmi se také traduje, že heřmánkový čaj může hrát roli při prevenci úbytku kostní hmoty, který vede ke stavům, jako je osteoporóza. Neexistují pro to však zatím relevantní důkazy. [1, 2, 3, 4, 5]

Látky obsažené v heřmánku

Léčivé i nežádoucí účinky heřmánku jsou dány určitými látkami, které tato bylinka obsahuje. Jedná se především o silice s modravými azuleny a proazuleny. Ty jsou v heřmánku obsaženy přibližně v množství kolem 13 %. Kromě nich se v něm dále nachází také flavonoidy, mastné kyseliny, taniny, hořčiny a některé terpeny, jako je například chamazulen, bisabolen nebo třeba matricin.

Z flavonoidů pak heřmánky obsahují zejména kvercetrin a kvercetin či luteolin. Zároveň v něm nechybí ani různé typy aromatických kyselin, kam patří kyselina salicylová, kávová a gentisová. Najdete v něm ale také množství vitamínů. Za zmínku stojí například vitamín C neboli kyselina askorbová a dále niacin a thiamin, které se jinak označují jako vitamín B3 a B1.

Kromě výše uvedeného obsahuje heřmánek proteiny filagrin a loricrin, díky nimž nachází tato bylina uplatnění v kosmetice i farmacii. Jedná se totiž o látky, které zvyšují bariérovou funkci kůže, a chrání ji tak před různými infekcemi. Co se týká dalších účinků na pokožku, využívá se heřmánek díky obsahu kvercetinu jako přídavek do různých krémů a mastí, jelikož tato látka zabraňuje degradaci kolagenu a zmírňuje záněty způsobené UV zářením. [6, 7, 8, 9]

Nežádoucí účinky heřmánku

Ačkoliv je heřmánek považován za léčivku vhodnou pro osoby všech věkových kategorií a nejsou mu přisuzovány žádné nežádoucí účinky, podle některých zdrojů může způsobovat interakce s vybranými léčivy. Pokud se tedy léčíte s nějakým onemocněním, kvůli kterému musíte brát určité léky, pak je vhodné konzultovat možnost užívání produktů z heřmánku s vaším ošetřujícím lékařem.

Ve velmi ojedinělých případech se pak může u některých jedinců objevit alergie na heřmánek. To však platí prakticky pro všechny ostatní byliny, které lidé užívají. Tato reakce je přitom velmi vzácná a obvykle k ní dochází v případech, kdy je dotyčná osoba alergická také na jiné příbuzné rostliny, jako jsou například sedmikrásky nebo měsíček.

Pijete pravidelně heřmánkový čaj?

Obecně platí, že bylinné přípravky by se měly užívat v omezeném množství, jelikož užívání velkých dávek může vyvolat nevolnost nebo zvracení. Zejména pak u dětí je potřeba dát pozor na to, aby nekonzumovaly heřmánku příliš mnoho. Kromě toho se nedoporučuje užívat heřmánek, pokud máte naplánovanou operaci, jelikož podle některých studií zvyšuje krvácivost. [10, 11, 12, 13]

Na co je dobrý heřmánkový čaj

Co se týká toho, jaké má heřmánkový čaj účinky, pak se jedná především o tlumení bolestí břicha, nadýmání a zažívacích či střevních potíží. Jelikož tato bylina působí také jako přírodní antiseptikum, popíjejí lidé heřmánkový čaj, když je například bolí zuby, mají zánět dásní nebo trpí jinými potížemi, které postihují dutinu ústní.

Heřmánky obsahují také látku zvanou apigenin, jež se váže na určité receptory v mozku, které podporují pocit ospalosti. Proto se heřmánkový čaj doporučuje pít před spaním, jelikož pomáhá při potížích s nespavostí podobně jako třeba meduňka. Navíc podle některých studií může pití neslazeného heřmánkového čaje pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi.

Meduňka lékařská je silně aromatická. Zklidňuje organismus a pomáhá k lepšímu spánku
Přečtěte si také:

Meduňka lékařská je silně aromatická. Zklidňuje organismus a pomáhá k lepšímu spánku

Pokud chcete účinky této byliny využít naplno, je pak lepší na výluh použít přímo sušený heřmánek v jeho surové podobě, než kdybyste užívali běžnou čajovou směs zakoupenou v supermarketu. Obecně platí, že bylinné čaje by se neměly zalévat vařící vodou, aby nebyly zničeny jejich účinné látky. Doba louhování se pak obvykle pohybuje kolem 1015 minut.

Pokud navíc máte malé miminko, je možné dopřát si v menším množství heřmánkový čaj při kojení jako náhradu za čaj černý, který lékaři čerstvým maminkám nedoporučují. Některé zdroje přitom uvádějí, že pití heřmánkového čaje může mít pozitivní účinky na zvýšení laktogeneze. Avšak pro potvrzení této hypotézy je zapotřebí provést ještě další výzkumy. [14, 15, 16, 17]

Zdroje: medicalnewstoday.com, tandfonline.com, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, bylinkyprovsechny.cz, inci.guide, researchgate.net, nccih.nih.gov, rxlist.com, medicinenet.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?