VZP zřejmě nebude proplácet operace umělých kloubů

27. 4. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ortopedické oddělení novojičínské nemocnice utrpí zřejmě velkou ránu. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) totiž nechce již dále proplácet nákladné operace totální endoprotézy.


Když předstoupil ředitel nemocnice Tomáš Nykel minulý čtvrtek před novojičínské zastupitele, do smíchu nikomu příliš nebylo.

Nejprve informoval o výsledcích vnitřního auditu, ze kterého vyplývá, že se zdravotnické zařízení topí v dluzích. To samo o sobě není žádnou novinkou, ovšem jejich výše zaskočila mnohé.

„Finanční stav nemocnice nevypadá nijak růžově. Absolutní dluh nemocnice, provozní, je sto milionů korun,“ oznámil ředitel Nemocnice s poliklinikou Nový Jičín (NsPNJ) a jedním dechem dodal: „Vnitřní dluh nemocnice je vyčíslený na 650 milionů korun.“

Co to přesně znamená? Je to částka, kterou je, podle slov Tomáše Nykla, třeba do nemocnice investovat v následujících měsících, nebo maximálně dvou letech. Jedná se především o rekonstrukci operačních sálů a interny a opravu střech.

„Vzhledem k tomu, že chceme zachovat komplexní onkologické centrum, to znamená operativu v plném rozsahu, sály musí fungovat naprosto bezvadně,“řekl Nykel.

Poté ředitel oznámil nepříliš povzbudivé zprávy ohledně budoucnosti ortopedie. V únoru se totiž od VZP dozvěděl, že se pojišťovna k 30. červnu letošního roku rozhodla zastavit proplácení operací totálních endoprotéz kyčelního nebo kolenního kloubu.

Těchto velice výdělečných zákroků se vNovémJičíně jen loni uskutečnilo bezmála tři sta. „Budeme operovat totální endoprotézu u pacientů všech jiných pojišťoven, jenom ne VZP. Ta argumentuje tím, že musí snížit objem vynakládaných prostředků na zdravotní péči,“uved lředitel Nykel.

A co vedlo VZP k tomuto opatření? „Ty důvody plynou už z loňského roku, kdy po auditu, který proběhl na všech ortopedických pracovištích v České republice, byly zjištěny takové nedostatky, jež nás vedly k tomuto rozhodnutí a na něm jsme začali spolupracovat s bývalým vedením nemocnice,“ řekl Deníku ředitel VZP Ostrava Aleš Zbožínek.

Na operaci je dlouhý pořadník

Ivo Vaněček, lékař a novojičínský zastupitel v jedné osobě, na čtvrteční schůzi uvedl, že šlo o zástupné problémy, které se již podařilo odstranit. Sám na ortopedii pracuje již pětadvacet let a současný stav ho velice znepokojuje.

„Náš pořadník pro VZP nyní čítá 627 pacientů na výměnu kyčelního kloubu a 1058 pacientů na výměnu kolenního kloubu,“ upřesnil Vaněček a připustil: „Jakmile nám bude odňata operativa umělých náhradních kolenních kloubů, tak v podstatě ta ortopedie, dalo by se říct, už nebude mít ani význam.“

I přes stále probíhající jednání to však nevypadá, že by se VZP rozhodla svůj postoj změnit. Ostatně, jak dokládají slova ředitele Zbožínka, pojišťovna již loni bývalého ředitele NsPNJ Radana Gocala o svém záměru informovala.

„V návaznosti na další profilaci a koncepci nemocnice bylo s bývalým vedením dohodnuto, že výkony totálních endoprotéz se v novojičínské nemocnici od určitého data pro VZP přestanou dělat. Na druhou stranu podpoříme rozvoj ortopedie v jiných oblastech,“ potvrdil Zbožínek

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?