Zelňačka se v Česku vaří už od nepaměti. Důvod je prostý, zelí a cibule tvořily základ stravy zdejšího obyvatelstva. Často se do ní přidávají také brambory, ty je ovšem lepší vařit zvlášť, jelikož kyselé prostředí polévky způsobuje, že i po delším vaření budou brambory tvrdé. Lépe zároveň chutná až další den, ideální je si ji tedy připravit večer předtím, než ji zamýšlíte spořádat.
Co se dozvíte v článku
Zelňačka recept: varianta s klobásou
Recept na zelňačku s klobásou je poměrně rychlý na přípravu, přitom se nemusíte bát, že by vás nezasytil. Výběr klobásy záleží čistě na vás, pikantnější chuti polévky však docílíte čabajkou nebo klobásou s česnekem.
Ingredience
- 500 g kysaného zelí,
- 3 až 4 střední brambory,
- 1 klobása,
- 1 větší cibule,
- 1 stroužek česneku,
- 1 až 2 lžičky mleté sladké papriky,
- 2x bobkový list,
- ½ lžičky kmínu,
- špetka soli a pepře,
- 3 lžíce hladké mouky,
- 2 lžíce másla nebo oleje.
Postup
- Zelí překrájíme na menší kousky a spolu s bobkovým listem a kmínem ho dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme ho cca 20 až 30 minut doměkka.
- Zatím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a spolu s troškou kmínu je necháme vařit v osolené vodě doměkka, mělo by to trvat zhruba 15 až 20 minut.
- Dále v hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibulku a osmažíme ji dozlatova. K ní následně přijde na kolečka nakrájená klobása, kterou také krátce opečeme.
- Poté přisypeme mouku a zhotovíme světlou jíšku. Do ní ještě přijde sladká paprika. Krátce vše promícháme a dáme stranou z plamene, aby paprika nezhořkla.
- K jíšce s klobásou přidáme zelí i s vodou, vše spolu promícháme a necháme přibližně 10 minut vařit. Zbývá přidat uvařené brambory, klidně i s trochou vody, v níž jsme je vařili.
- Polévku dosolíme a opepříme podle chuti, popřípadě přilijeme šťávu z kysaného zelí pro výraznější chuť. Polévku podáváme samotnou či s chlebem, lze dozdobit petrželkou.

Zelňačka recept: zdravější verze s tofu
Recept na zelňačku lze odlehčit tím, že k jeho přípravě nepoužijete maso. V našem receptu ho nahrazujeme tofu, které ale můžete zcela vynechat. V tom případě ovšem přijdete o množství bílkovin. Pikantnosti, kterou zelňačce dodává klobása, je možné dosáhnout za pomoci pálivé papriky.
Ingredience
- 500 g kysaného zelí,
- 400 g brambor,
- 200 g tofu,
- 1 větší cibule,
- 1 l zeleninového vývaru (nebo vody),
- 2 bobkové listy,
- 1 až 2 lžičky sladké papriky,
- 1 lžíce celozrnné mouky,
- 1 lžíce olivového oleje,
- sůl a pepř podle chuti.
Postup
- Ze všeho nejdříve si připravíme suroviny. To znamená, že zelí překrájíme na menší kusy, cibuli nakrájíme nadrobno, brambory po oloupání na kostičky, stejně tak tofu.
- V hrnci rozehřejeme olej. Na něj vsypeme cibulku. Až zesklovatí, přidáme papriku s moukou, promícháme a vše zalijeme vývarem.
- Ještě dodáme zelí, včetně trochy nálevu z něj, brambory a koření. Přiklopené necháme vařit zhruba 15 minut.
- Po čtvrthodině do polévky přijdou tofu kostky, vše povaříme do změknutí, tedy cca 10 minut. Poté polévku osolíme, opepříme a případně zahustíme.
- Polévku můžeme na talíři ozdobit klíčky nebo čerstvými bylinkami, třeba petrželkou nebo pažitkou. Přikusovat k ní můžete žitný chléb nebo kváskový toast.
Zelňačka u nás a ve světě
Zelňačka přišla vhod zejména během chladných měsíců, kdy bylo čerstvých potravin pomálu. Zelí totiž bylo možné skladovat 3 až 4 měsíce. Navíc se jednalo o levnou surovinu, kterou si mohl dovolit kdokoli. Nejspíše i z toho důvodu se vařila pro americké vojáky za první světové války, kterým sloužila jako prevence proti kurdějím. U nás se stala vítanou obživou husitských vojáků.
Obdobu naší zelňačky byste našli u řady slovanských národů, pouze její složení se může trochu lišit v závislosti na místních surovinách. V Rusku nese zelňačka polévka název šči, v Polsku se nazývá kapúsniak, v Lotyšsku kāpostu zupa, v Německu Sauerkraut suppe a na Slovensku kapustnica.
Tam dokonce patří mezi tradiční vánoční pokrmy. V pobřežních oblastech přitom zelnou polévku obohacují o ryby, zatímco jinde se do ní přidává vepřové či hovězí maso. Zajímavě zní použití jablek dodávající polévce sladkost nebo křenu pro ostrost.
Ani u nás není zelňačka všude stejná, ale drobné rozdíly se najdou napříč různými regiony. Někde jsou toho názoru, že se má dělat zelňačka s klobásou, jinde raději volí uzené nebo vepřové maso. Kromě toho panuje nejednotnost ohledně toho, jestli do ní přidávat brambory, papriku, houby nebo smetanu.
Zelňačka a zdravotní účinky
Zelňačka se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny a živin, zato nízkým počtem kalorií. V zelí se konkrétně nachází látky s protizánětlivými účinky, jde o kvercetin, lutein a zeaxanthin, která mají vliv na zdraví očí, nebo vitamín C posilující imunitu a usnadňující vstřebávání železa. Mimo vitamínu C se v něm nalézá větší množství vitamínu K a z minerálů vápník, hořčík a draslík.
Zelí díky obsaženým látkám zlepšuje trávení, pomáhá budovat silnější kosti a stabilizovat hladinu cukru v krvi. Přítomné antokyany zase přispívají ke snížení krevního tlaku. Dále se v zelí vyskytuje folát důležitý pro správný vývoj míchy, a tedy je potřebný pro těhotné ženy.
Nadměrná konzumace této polévky může ovšem nepříznivě působit na krevní tlak, a to kvůli vysokému obsahu sodíku. S tím se může pojit jeden krátkodobý nežádoucí vedlejší účinek, kterým je dehydratace. Zelí jako takové může u některých vést k nadýmání nebo průjmu a obsažený vitamín K pak může interagovat s léky na ředění krve a rušit jejich účinnost.
Zelňačka součástí diety
Možná jste zaslechli, že zelňačka se využívá ke krátkodobému hubnutí. V rámci této diety se konzumuje převážně polévka zelňačka, plus je povoleno ještě pár dalších surovin. Z dlouhodobého hlediska se ale nejedná o efektivní způsob, jak zhubnout.
Většina shozených kilogramů bude totiž sestávat z vody, přičemž po návratu k běžné stravě hrozí, že vaše hmotnost opět vzroste. Kdybyste se ji zároveň rozhodli držet déle než týden, mohlo by vaše tělo postrádat důležité živiny. Při výrazném snížení příjmu kalorií kromě toho dochází ke zpomalení metabolismu, což vede ke snížení spálených kalorií a stagnaci hubnutí.
Drželi jste dietu sestávající převážně z konzumace zelňačky?
Navíc pokud byste dietu chtěli podpořit intenzivnějším cvičením, neměli byste na něj dost síly kvůli nízkému množství přijatých kalorií. Vzhledem k nízkému množství sacharidů není dobrý nápad, aby tuto dietu držely osoby s cukrovkou nebo těhotné a kojící ženy. Vhodnější je zelňačku jíst jako doplněk vyváženého jídelníčku.
Zdroje: webmd.com, healthline.com, everydayhealth.com, leschatsgourmets.com, encyclopedia.com, pardubice.rozhlas.cz, irozhlas.cz, cooky.cz, brownhealth.org, health.com, eatingwell.com