Až David Rath zavede poplatky

18. 5. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
"Naději pro statisíce pacientů vidí David Rath v přijetí zákonů, které ruší nebo znicotňují zdravotnické poplatky. Těžko říct, kolik z těch "statisíců" vidí naději v likvidaci systému, přinášejícího zlepšení lékařské péče. Naděje ale určitě cloumá sociálními demokraty," píše v komentáři Jiří Leschtina...


Naději pro statisíce pacientů vidí David Rath v přijetí zákonů, které ruší nebo znicotňují zdravotnické poplatky. Těžko říct, kolik z těch „statisíců“ vidí naději v likvidaci systému, přinášejícího zlepšení lékařské péče. Naděje ale určitě cloumá sociálními demokraty, pro něž je zrušení poplatků šancí, jak vybřednout z maléru, do něhož upadli odpouštěním poplatků v krajských zařízeních.

Na vedení krajů dopadají rány. Jeden soud za druhým předběžně zakazuje proplácet pacientům poplatky. Zdravotní pojišťovny pokutují krajské lékárny a nemocnice za nedodržování zákona. A do toho hejtmani zjišťují, že platby za pacienty jsou dírou do krajských rozpočtů, jež výrazně zchudnou i v důsledku krize.

Pozorovat Davida Ratha, kroutícího se před verdikty soudů, stálo za to. Nejprve se hájil: „My poplatky vybíráme, pouze je hradíme pacientům formou daru“.

To jako by říkal: „My ryby lovíme na jídlo, pouze je házíme zpátky do moře.“ Když mu zatrhli takzvané dary, vyrukoval s fintou slevových kuponů. Čímž vynalezl slevu na zboží, které zákazníci dostávali zadarmo.

Méně zábavný byl pohled na Ratha vyhrožujícího ředitelům zdravotních pojišťoven vyhazovem, až se ČSSD dostane k moci. Za jeho útokem na soudkyni Vackovou, na niž prý podá trestní oznámení, jako by probleskoval vztek, že si soudy dovolují mařit „dobrodiní“ politiků. To je další přínos poplatků: Že poznáváme nové a nové vrstvy agresivity Davida Ratha i záblesky jeho pomstychtivosti. Už dlouho se takhle žádný politik neodmaskoval.

Rath naznačil, že kraje přestanou s vracením poplatků úplně, pokud nakonec projde zákon, osvobozující od plateb děti do 19 let, důchodce a invalidy. Sám tak přiznal míru poplatkové destrukce. A také stranické vypočítavosti. Vždyť pak by platili za recepty a v nemocnicích jen aktivnější lidé ze střední vrstvy. A to nejsou typičtí voliči ČSSD, tak proč volební slib nezrušit?

Svým způsobem překvapující bylo varování ministryně zdravotnictví Juráskové, která se postavila proti zrušení poplatků.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Jiří Leschtina, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?