Lékař obvykle nařizuje bezezbytkovou dietu pouze ke krátkodobému užívání, než se zdravotní problémy pacienta zmírní. Kromě pacientů s onemocněním střev ji podstupují také lidé čekající na kolonoskopii nebo určitý chirurgický zákrok a v některých případech se doporučuje i po operaci k rychlejšímu zotavení. Dotyční při ní mají povolené libové maso, bílé pečivo nebo vývary a krémové polévky. Naopak by z jídelníčku měli vyřadit syrové ovoce a zeleninu, ořechy, semínka i luštěniny.
Co se dozvíte v článku
Bezezbytková dieta při onemocnění střev
Pokud vám bylo diagnostikováno zánětlivé onemocnění střev, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, je pravděpodobné, že vám lékař doporučí držet bezezbytkovou dietu. Ta se zakládá na tom, že se zaměříte na lehce stravitelné potraviny a zredukujete ty, jež nejsou. Z jídelníčku se obvykle vyřazují potraviny s vysokým obsahem vlákniny.
Záměrem je produkovat menší množství stolice a snížit i její četnost, což vede k menším pohybům střev a následně zmírnění příznaků onemocnění, jako je průjem, nadýmání, plynatost nebo žaludeční křeče, ale rovněž snížení rizika střevní obstrukce. Zároveň se tím věnuje střevům dostatečný čas na to, aby se mohla pořádně pročistit a uzdravit. Na druhou stranu může tato dieta přivodit zácpu.
Jelikož stolici tvoří nestrávená potrava včetně vlákniny, kterou tělo neumí zcela strávit, přistupuje se k jejímu omezení. Sice se zpravidla nejedná o dlouhodobě nastavený dietní plán, pravdou však zůstává, že se při bezezbytkové dietě redukuje příjem důležitých minerálů a vitamínů, proto může být nutné je kompenzovat doplňky stravy, a to například vápníkem, draslíkem, kyselinou listovou nebo vitamínem C.
Vyjma lidí trpících zánětlivým onemocněním střev bezezbytkovou dietu drží lidé před kolonoskopií nebo obecně před či po nějaké operaci, aby tím podpořili své zotavení. Současně je dobrým prostředkem, jak se postupně navrátit k běžné stravě, pokud ji předtím z lékařských důvodů tvořila jen ta tekutá. Lékař ji může naordinovat i tehdy, když je střevo zanícené kvůli ozařování či chemoterapii.
Dříve se bezezbytková dieta nasazovala rovněž při divertikulitidě, v současnosti se však zdá, že lépe vyhovuje dieta s vysokým obsahem vlákniny, jelikož chrání před rozvojem divertiklů. V případě, že se vás týká držení bezezbytkové diety před kolonoskopií, je dobré vědět, že byste s ní měli začít 3 dny před plánovaným vyšetřením. Den před ním se jídelníček většinou omezuje pouze na čistou, tekutou stravu, o čemž by vás měl podrobněji informovat lékař. [1, 2, 3, 4]
Co jíst při bezezbytkové dietě?
Bezezbytková dieta obvykle sestává z potravin, jež obsahují pouze nízké množství vlákniny, zároveň se dají snadno strávit a jsou šetrné k trávicímu systému. Tomu odpovídají libové bílkoviny, jako je kuřecí nebo drůbeží maso a ryby, rafinované obiloviny a konzervovaná nebo dobře uvařená zelenina bez jakýchkoli slupek a semen. To samé platí i pro ovoce.
Z masa je povolené také jemné hovězí, jehněčí, játra, vepřové, telecí, slanina a šunka. Pokud jde o sladkosti, dovolené jsou tvrdé bonbony, želé, pudinky, nanuky, zmrzlina, wafle, palačinky, muffiny či obyčejné sušenky a koláče.
Při bezezbytkové dietě je vhodné do svého jídelníčku zařadit následující potraviny:
- bílé pečivo bez ořechů a semínek,
- brambory (pečené, vařené nebo šťouchané),
- bílá rýže,
- rafinované cereálie a těstoviny,
- zelenina bez slupek a semen (chřest, řepa, artyčok, mrkev, lilek, zelené fazole, dýně, špenát),
- ovoce oproštěné od slupek a semen (hrušky či jablečný protlak),
- čerstvé ovoce (meloun, zralé banány, meruňky, broskve a papája),
- mleté či libové maso a ryby,
- jemné bylinky a příchutě (vanilka, skořice),
- vejce a mléčné výrobky (měkké a smetanové sýry, tvaroh, mléko a jogurty),
- rostlinné oleje, salátové dresinky a margarín,
- nápoje bez kofeinu či slabý čaj,
- med a hladké arašídové máslo,
- sójová omáčka,
- scezené zeleninové šťávy a čiré ovocné šťávy bez slupek a semen (jablečná, brusinková).
Mezi povolené způsoby tepelného upravování potravin se řadí napařování, dušení, vaření a ohřívání jídla v mikrovlnné troubě. Smažení mezi ně nepatří, jelikož střevo dráždí. Tuk sice je možné použít, ale přidává se až do hotových pokrmů. Co se týče mléčných výrobků, neměl by v nich obsah tuku překročit 40 %.
Pokud používáte při přípravě jídla potraviny obsahující vlákninu (ovoce, zelenina včetně brambor), měli byste je rozmixovat, nastrouhat najemno nebo alespoň pořádně rozkousat, aby došlo k co největšímu rozrušení vlákniny. V rámci tekutin jsou pak ideální čisté vývary, krémové polévky, čiré ovocné šťávy nebo přecezená zeleninová šťáva. Zároveň by se mělo pít hodně vody a v omáčkách nahradit jíšku zálivkou z mouky a vody. [5, 6, 7, 8, 9]
Co nejíst při bezezbytkové dietě?
Jak už bylo zmíněno výše, při bezezbytkové dietě je nutné omezit konzumaci vlákniny. Zpravidla se doporučuje držet se denního množství činícího 10 až 15 g. Poněvadž je třeba se vyvarovat potravinám, které stimulují činnost střev a uvolňování stolice, je nezbytné snížit i příjem mléčných výrobků a ovocných šťáv, například švestkové. Obecně by se mělo vyhýbat syrovému ovoci a zelenině, celozrnným výrobkům, alkoholu, ořechům a semenům.
Konkrétně je třeba se při bezezbytkové dietě vyvarovat níže uvedeným potravinám:
- ořechy, semínka a luštěniny,
- houby, syrové ovoce a zelenina (celer, okurka, rajčata, hrášek, křen, sladká kukuřice),
- některá vařená zelenina (brokolice, růžičková kapusta, cibule, květák, fazole),
- celozrnné pečivo či těstoviny a ovesné vločky,
- hnědá rýže,
- sýry obsahující semena či jogurty s ovocem nebo semínky,
- párky a klobásy či maso s celozrnnými přísadami nebo semeny,
- silně kořeněná a smažená jídla a dresinky,
- čokoláda, křupavé arašídové máslo a kofein,
- džemy a marmelády,
- tvrdé, vláknité maso s chrupavkami.
Tělu neprospívá ani sušené ovoce, popcorn, brambůrky, přebytečný pepř, kari, chilli, hořčice nebo nezpracovaný kokos. Z ovoce se doporučuje vyhnout se zvláště fíkům, švestkám a bobulím, ze sladkostí pak zmrzlině s ovocem nebo ořechy, čokoládě a karamelu se sušeným ovocem a kousky ořechů a moučníkům z celozrnné mouky. V případě, že jídla dochucujete bylinkami, je nutné z nich odstranit stonky a listy. [10, 11, 12, 13, 14, 15]
Bezezbytková dieta: recepty
Pokud jste obeznámeni se zásadami bezezbytkové diety, povolené potraviny lze volně kombinovat a přichystat si z nich nejrůznější pokrmy. Jídla je přitom ideální připravovat dušením či pošírováním, ale i pečením nebo ohřátím v mikrovlnné troubě. Pozor si dejte na extrémně horká jídla, jelikož podporují činnost střev. Jestliže si stále nejste jistí, jak by měl jídelníček při bezezbytkové dietě vypadat, níže uvádíme přehled a vzor toho, co je možné si doma ukuchtit.
Snídaně:
- palačinky či francouzské toasty,
- cornflakes s mlékem,
- bílý toast s máslem a šunkou / toast s avokádem,
- vařená nebo míchaná vejce.
Svačiny:
- nízkotučný jogurt bez semínek,
- obyčejné sušenky,
- pudink,
- rohlík s máslem,
- konzervované broskve.
Oběd:
- pečená kuřecí prsa s vařenou mrkví,
- pečené brambory se zakysanou smetanou a máslem,
- hamburger s bílou bulkou bez semínek, kečupem a salátem,
- kuskus s libovým kuřecím masem,
- krůtí sendvič s majonézou.
Večeře:
- pečená ryba s bramborovou kaší,
- pečené kuře s bílou rýží a dušenou zeleninou,
- těstoviny,
- jablečné pyré jako dezert.
Co se týče nápojů, je povolené dát si vodu, čaj, kávu bez kofeinu či sklenici mléka, zeleninové šťávy nebo ovocného džusu. Vyvarovat byste se měli grilování, protože by mohlo dojít k vysušení a ztvrdnutí daných potravin.
Po dobu držení diety je vhodné vést si deník s konkrétními jídly pro daný den, abyste mohli pozorovat, jak na vás jednotlivá jídla působí. Je zároveň dobré váš jídelníček konzultovat s nějakým odborníkem na výživu, jelikož bezezbytková dieta vypouští řadu důležitých živin, s jejichž doplněním v jiné formě by vám mohl poradit.
Drželi jste někdy bezezbytkovou dietu?
Bezezbytková dieta: polévky
Pokud se v rámci bezezbytkové diety zaměříme na polévky, bez obav můžete konzumovat čistý vývar nebo scezené smetanové a zeleninové polévky, vhodná je například kuřecí či rajčatová. Dbát byste přitom měli na to, aby se v nich nenacházela žádná semínka nebo slupky od zeleniny.
Nevyhovující jsou polévky obsahující čočku, fazole nebo celá rajčata. Vyhnout byste se pak měli také baleným a konzervovaným polévkám s přidanou zeleninou. Kromě toho byste z jídelníčku měli vyřadit i polévky mastné a příliš kořeněné. [16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24]
Zdroje: webmd.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, medicinenet.com, badgut.org, ncbi.nlm.nih.gov, nhs.uk, gastroclinic.com, mayoclinic.org, mylifehouse.org.au, elht.nhs.uk, nzip.cz
Mám těžkou formu Crohnovy choroby několik let. Stav se mi zhoršil a bezezbytkovou dietu držím nepřetržitě od února letošního roku, to je skoro 3/4 roku.