Bolest na pravé straně břicha může být nebezpečná. Často se jedná o zánět slepého střeva

4. 12. 2023 7:36
přidejte názor
Autor: Depositphotos/Alena1919

Jestliže jste zaznamenali náhlou intenzivní bolest v pravé části břicha dole, měli byste se mít na pozoru, jelikož by se mohlo jednat o zánět slepého střeva. Vyvolat ji ale mohou také jiné nemoci. Sledujte proto, jaké další příznaky se k bolestem přidávají. Zánět slepého střeva je obvykle doprovázen například horečkou.

Orgány nacházející se na pravé straně břicha

Co se dozvíte v článku
  1. Orgány nacházející se na pravé straně břicha
  2. Co může signalizovat bolest pravé strany břicha?
  3. Zánět slepého střeva
  4. Zánět žlučníku a žlučových cest
  5. Zánět jater

Aby lékař mohl určit příčinu bolavého břicha, musí nejprve zjistit, v jakých místech se bolest nejvíce projevuje. Na pravé straně břicha pod žebry se nachází játra a žlučník. Pokud je tedy bolest lokalizována v těchto místech, je tu jistá pravděpodobnost, že daný příznak souvisí s těmito orgány.

Na pravé straně spodního břicha se zase nachází nechvalně známé slepé střevo, které může pacientovi způsobit velice intenzivní bolest v případě, že se zanítí. Pokud navíc dojde k jeho prasknutí, je pacient ohrožen na životě a potřebuje v takové situaci bezodkladnou lékařskou pomoc. [12]

Co může signalizovat bolest pravé strany břicha?

Jak bylo výše uvedeno, jelikož se na pravé straně břicha nachází žlučník, játra a slepé střevo, obvykle signalizuje bolest břicha v této oblasti potíže týkající se těchto orgánů. Nicméně bolest může být přenesená také z úplně jiného místa na těle. Někdy ji navíc vyvolávají potíže související s nemocemi a zdravotními stavy, které zasahují pravou polovinu hrudníku. Příčinou potíží tak může být například i pravostranný zápal plic.

Příčiny bolesti v pravé části břicha:

Bolest břicha vpravo dole

Bolest v pravém podbřišku je charakteristická především pro zánět slepého střeva, který začíná jako neurčitá bolest v okolí pupku, později se ovšem přesune do pravé dolní části břicha. Pokud jde o tupou bolest v pravém boku a zádech, která vystřeluje do stejnostranné dolní poloviny břicha, může se jednat i o ledvinovou koliku. Bolest v podbřišku na pravé straně pak trápí také pacienty s Crohnovou chorobou.

Bolest břicha vpravo pod žebry

Bolest břicha na pravé straně pod žebry (bolest pod pravým žebrem) typicky signalizuje problémy se žlučníkem. Někdy začíná ve středu břicha a vyzařuje vpravo, jindy vystřeluje do zad a k pravé lopatce. Bolest břicha vpravo bývá většinou ostrá, bodavá a velice intenzivní, pacienti popisují také silný tlak v postižené oblasti. Tupou bolestí v pravém podžebří se pak projevují třeba jaterní potíže. [3, 4, 5]

Zánět slepého střeva

K akutní apendicitidě dochází ve chvíli, kdy se slepé střevo ucpe a zanítí. Jedná se přitom o malý orgán ve tvaru trubice, který je připojený k tlustému střevu. Ačkoliv slepé střevo nemá v našem těle žádnou funkci, apendicitida je závažný zdravotní stav, který může být pro pacienta i fatální. Zánět slepého střeva se obvykle řeší operativně, kdy je orgán lékařem odstraněn, aby nedocházelo k jeho opakovanému zanícení nebo v horším případě prasknutí.

Mezi hlavní příznaky akutního zánětu slepého střeva patří náhlá bolest, která začíná kolem pupku a postupně se přesouvá do pravé dolní části břicha, kde sílí. Dále se k tomuto symptomu obvykle přidává také nevolnost a ztráta chuti k jídlu. U některých lidí se pak mohou rozvinout také některé z následujících příznaků:

Zánět žlučníku a žlučových cest

Za bolesti pravé části břicha bývá mnohdy zodpovědný také žlučník, což je orgán, jenž uchovává žluč, která je tvořena v játrech. Za normálních okolností tato tekutina vytéká ze žlučníku do tenkého střeva. Pokud ale odtéci z nějakého důvodu nemůže a v orgánu se hromadí, rozvine se u pacienta zánět žlučníku. Ten pak může být buď akutní, nebo chronický.

K hromadění žluči dochází obvykle z toho důvodu, že trubice, která odvádí žluč ze žlučníku, je zablokovaná žlučníkovými kameny. Tento stav pak může způsobovat otok a infekci v daném místě. Někdy mohou být ale na vině také bakterie nacházející se ve žlučovodu, cukrovka nebo v horším případě nádor na slinivce břišní či játrech. Ve většině případů pak žlučníkový záchvat trvá 2 až 3 dny a jeho příznaky mohou kromě bolesti břicha zahrnovat například také:

Současně se zánětem žlučníku se pak někdy rozvine také zánět žlučových cest neboli cholangitida. Ta je obvykle způsobena bakteriální infekcí, ale příčinou jejího vzniku může být také výskyt krevních sraženin, nádoru nebo zánět slinivky břišní. Stejně jako žlučníkový záchvat způsobuje také cholangitida bolest na pravé straně břicha. [9, 10, 11]

Zánět jater

Bolest břicha na pravé straně vyvolává někdy také zánět jater neboli hepatitida. Ta je ve většině případů způsobena virovou nákazou (tzv. virová hepatitida), ale za její vznik mohou být zodpovědné také drogy, některé chemikálie, alkohol, genetické poruchy nebo hyperaktivní imunitní systém (tzv. imunitní hepatitida).

Cestovatelský průjem způsobují bakterie, viry i parazité. Obvykle si s ním poradíte sami
Přečtěte si také:

Cestovatelský průjem způsobují bakterie, viry i parazité. Obvykle si s ním poradíte sami

V závislosti na průběhu onemocnění může být hepatitida akutní, která propuká náhle a trvá krátkou dobu, nebo chronická, což je dlouhodobý stav s obvykle mírnějšími příznaky, ale vyšší pravděpodobností poškození nebo vzniku vážnějšího onemocnění jater. Existuje přitom několik různých typů virové hepatitidy, které jsou rozděleny následovně:

  • Hepatitida A – přenáší se většinou potravinami či kontaminovanou vodou a obvykle vymizí do šesti měsíců od nákazy.
  • Hepatitida B – může se přenášet prostřednictvím kontaktu s kontaminovanou krví, jehlami, tělními tekutinami nebo z matky na dítě. Jde o chronické onemocnění, které v některých případech může vést po mnoha letech k dlouhodobému poškození jater, rakovině jater a cirhóze jater.
  • Hepatitida C – přenáší se pouze infikovanou krví nebo z matky na novorozence během porodu.
  • Hepatitida D- vyskytuje se pouze u lidí, kteří jsou také infikováni hepatitidou B.
  • Hepatitida E – vyskytuje se převážně v Africe, Asii a Jižní Americe.

Zánět jater mohou navíc vyvolat také některé léky, jsou-li užívány v nadměrném množství a dlouhodobě. Typicky se jedná o látku acetaminofen, ale také třeba o vitamin A. Pokud užíváte léčiva s touto účinnou látkou nebo doplňky stravy obsahující vitamin A, měli byste se řídit doporučením lékaře a informacemi o dávkování na příbalovém letáku. [12, 13, 14]

Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, stefajir.cz, cpzp.cz, nhs.uk, wikiskritpa.eu, my.clevelandclinic.org, mayoclinic.org, hopkinsmedicine.org

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?