Bylinkami na klidný spánek

11. 1. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Klidný a zdravý spánek – to je určitě sen každého z nás. Někdy ale nestačí, že naše ložnice je, jak má být: velká, tichá a dobře vyvětraná. Usnout se nám ale přesto nedaří. Není nic snazšího, než sáhnout po prášku na spaní. Co ale zkusit starý osvědčený recept našich babiček a vzít si na pomoc bylinky?

Samozřejmě, že kromě dobře vyvětrané místnosti si můžeme navíc ložnici i provonět. Zde však musíme mít na paměti, že sem nepatří květiny, které mají silnou vůni – i když se nám s nimi dobře usíná; výsledným efektem bývá úporná bolest hlavy. Pokud chcete použít květinové vůně, je nejvhodnější potpourri, nejlépe převážně růžové.

Konvalinky a jasmín nepoužíváme vůbec! Aromaterapeutické vůně použijeme jen ve velice mírné koncentraci. A jaké můžeme zvolit? Všechny uklidňující, tedy meduňku, eukalyptus či levanduli. Dále je vhodná růže, růžové dřevo a sladké vůně – santal nebo pomerančové květy. Citrusové vůně dodávají energii. Pokud chceme usnout rychle, můžeme sáhnout po oreganu (dobromysli). Jak už sám název napovídá, výsledkem požití takového čaje je uklidnění – a to nejen psychického, ale i vegetativního systému.

Odpradávna známe mnoho rostlinných esencí a čajů, které podporují náš mozek k vytváření nejen většího množství snů, ale také hlavně kvalitnějšího spánku. Nic se nemá přehánět, je třeba dodržovat dávkování a neužívat bylinky déle než čtrnáct dní a pak je načas vysadit, nebo vystřídat jinými.

Platí však zásada, že „při bylinkách“ se musíte vyvarovat užívání alkoholu a jiných omamných látek! Bylinky, které byste neměli opomenout při navození zdravého spánku, jsou zejména: meduňka, lipový květ, kostival, máta či třezalka. Pomocníkem vám však může být i pohanka či bylinné vonné polštářky, nebo i koupelové soli.

Meduňka

Můžete si připravit zajímavý salát: z hrsti meduňky, bílého vína a medu – užijte ho minimálně dvě hodiny před spánkem. Zaručí vám nejen dobrý spánek, ale i velmi jasné sny. K čajům podporujícím uklidnění organismu a spánkovou aktivitu patří také třezalka a čaj z lístků růží.

K nejznámějším esencím pak patří tzv. Bachovy esence, které se užívají 3krát denně po dobu asi 14 dnů. Efekt by měl být dlouhodobější, tedy i v době, kdy už lék neužíváme. Pro lepší usínání je však velice vhodný meduňkový čaj, který uklidňuje a upravuje náladu; tento čaj je vhodný i pro děti.

Máta

A jaké čaje si můžete dát, abyste dobře spali? Máta je dobrá především na klidný spánek, tiší bolesti hlavy, žaludku a také stahy svalů. Pokud nás začínají bolet zuby nebo máme pocit ztuhlých čelistních svalů nebo silný stres, vyplatí se nám namíchat čaj z máty a heřmánku v poměru 1:1 a vypít jej vlažný. Tymián pak uklidní kašel, pocity dušnosti a úzkostné stavy. Abyste mohli v klidu spát i po nadýmavém jídle, můžete zkusit čaj vhodný i pro miminka: kmín, anýz a fenykl – v poměru 1:1:1 – necháme ho čtvrt hodiny vyluhovat a pijeme vlažný. Mateřídouška a estragon pak uklidňují těžký žaludek.

Lipový květ – koupel

Další možností na klidný spánek jsou uklidňující koupele. Připravte si před spaním lázeň z lipového květu: napusťte si vanu horké vody, nasypte do ní hrst květů, ponořte je a nechte chvíli louhovat. Vyčkejte, až teplota vody ve vaně klesne tak, aby byla vhodná ke koupání.

Potom celé tělo třete drsnější žínkou tak, aby se vám prokrvila celá pokožka. Lázeň ukončete bez osprchování, tělo jen lehce osušte. Takto uvolnění ulehněte ke spánku a přejte si, aby se vám něco hezkého zdálo. Stejnou osvěžující lázeň si můžete připravit i z voňavé levandule.

Kostival, fíkovník, pomněnka

Kdopak dnes ví, že kostival byl v daleké minulosti užíván k rozvoji telepatických schopností? Jeho účinky prý dovolují lépe vyvažovat obě mozkové hemisféry. Také i fíkovník byl používán ve starém Egyptě kvůli svým léčebným účinkům a navození klidného spánku. Fíkovník má totiž jedinečnou vlastnost: odbourává psychické bloky a odhaluje skryté obavy. Posiluje i paměť – postačí jen pár kapek denně.

Rovněž pomněnka působí na mozkové buňky tak, že aktivuje a podporuje jejich vzájemné propojení. Díky jejímu údajnému působení přímo na nevědomí, se prý sny snáze vybavují a pamatují. V neposlední řadě sem patří i káva, ale ne večer před spaním! Jedná se o používaný starobylý nápoj pro posílení celkového nervového systému. Způsobuje harmonické propojení emocionálních a duchovních podnětů. Všeobecně osvěžuje mysl a také paměť. Kávu pijeme ale až ráno, po probuzení, abychom se dobře „nastartovali“ do nového dne.

Bylinný polštářek pro dobrý spánek

Zázračné a léčivé bylinky se odedávna používaly k čajům, odvarům, mastem, ale také jako přísada do polštářů. Ideální jsou pohankové polštáře, které se formují ve tvaru vaší páteře a přesně se přizpůsobí tíze vaší hlavy. Zabraňují bolestem páteře tím, že na ni netlačí. A protože jsou polštáře určeny především ke spaní, není nic lepšího než pohankové polštáře s bylinkami, které mají na spánek i usínání blahodárný vliv. Účinek těchto polštářů lze navíc zvýšit jejich nahříváním.

Jestli tedy chcete příjemně usínat, pořiďte si polštářek z pohankových slupek, který tak nejenom příjemně hřeje, ale i krásně se na něm leží a sní. Polštáře s náplní z pohanky a bylinek vám zajistí nejenom tolik toužebné klidné spaní, ale i svěží pocit po ránu. Nebudete se cítit rozlámaní ani nevyspalí a díky příznivým účinkům bylinek bude jistojistě utlumeno i vaše a cizí chrápání. Vzhledem k tomu, že chrápání někoho druhého nám vážně narušuje klidný spánek, to za pokus určitě stojí!

Příznivé účinky pohanky: odstraňuje nespavost a podporuje klidné spaní působí proti bolestem záhlaví a krční páteře působí antidepresivně pomáhá při bolestech v oblasti očí, zubů a dutiny ústní pomáhá lidem, kteří trpí migrénami Bylinkový polštář si můžete koupit, nebo si ho jednoduše vyrobit sami. Stačí zabalit sušené bylinky do gázy a vložit do povlaku polštáře.

Pro klidné spaní je pak nejlepší směs složená z bazalky, majoránky, tymiánu, rozmarýnu, koriandru, kopru, máty, levandule a heřmánku. Dále si lze připravit směs ze šesti bylin: levandule, máty peprné, heřmánku římského, dobromysli, mateřídoušky a meduňky, které mají tu výbornou vlastnost, že dokážou zklidnit váš organismus a navodit opravdu klidný spánek.

Byliny pěkně provoní nejenom celou postel, ale i ložnici. Pohankové polštáře je také vhodné používat během těhotenství, kde je klidný spánek „pro dva“ velice důležitý.

Koupelové soli

Svoji kladnou roli za klidným spánkem sehrávají i koupelové soli. Udělejte si na sebe před spánkem čas a zaberte si koupelnu jen pro sebe! Zhasněte světlo, pusťte si svou oblíbenou, nejlépe relaxační hudbu, zapalte svíčky, nebo provoňte koupelnu vonnou silicí – vše, co uděláte, podpoří relaxační efekt koupele na vaši mysl i duši. Voda by pak měla mít ideálně teplotu těla.

Pokud se teplota koupele pohybuje v rozmezí 37–40 °C, tělo nemusí vynakládat žádnou energii na vyrovnávání teplot a může se nerušeně věnovat regeneraci. Samotná koupel by měla trvat přibližně dvacet minut. Během této doby dojde k vyloučení toxických látek, nečistot a přebytečné mastnoty do vody.

Během koupele nechte své tělo odpočívat a myslete jen na samé příjemné věci a výhradně jen na pozitivní lidi! Po koupeli se osušte jen lehkým dotykem měkkého ručníku a alespoň dvacet minut nechte svůj krevní oběh odpočívat zachumlaní v teple. Nikdy se nekoupejte, pokud někam pospícháte, nebo máte-li bolesti břicha. A už vůbec ne s plným žaludkem! Relaxační koupel by vzala zasvé.

Čaj při neklidu a bušení srdce: Smícháme plody: 40 gramů květu i listu hlohu obecného, 15 gramů třezalky tečkované, 15 gramů srdečníku lékařského, 10 gramů meduňky lékařské a 5 gramů květu hluchavky bílé. Pak dejte 5 gramů směsi na šálek vody, spařte a nechte přikryté stát 10 až 15 minut. Pijte 1–3 šálky denně, zejména na noc.


Eva Maraulasová

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?