Šálek černého čaje patří mezi oblíbené ranní nápoje mnoha lidí. Zatímco někteří si ho rádi vychutnají s mlékem, medem nebo citronem, jiní preferují jeho čistou zemitou chuť. Chybu s tímto nápojem určitě neuděláte, protože je plný antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Jen si dejte pozor na množství, pokud jste citlivější na kofein nebo máte chronické zdravotní problémy.
Co se dozvíte v článku
Odkud pochází černý čaj?
Lidé se někdy domnívají, že jednotlivé druhy čajů (zelený, černý, bílý, žlutý a oolong) se vyrábějí z lístků odlišných druhů čajovníků. Není to ale pravda. Všechny čaje se vyrábějí z listů čajovníku čínského (Camellia sinensis), což je stálezelený keř pěstovaný na území Číny, Indie, Srí Lanky (Cejlonu), Japonska, Afriky a Jižní Ameriky.
Černý čaj se vyrábí oxidací čajových lístků. To znamená, že zelené listy jsou po určitou dobu vystaveny vlhkému vzduchu. Díky delšímu působení kyslíku tak získají tmavě hnědou až černou barvu, která je pro černý čaj charakteristická. Výsledná kvalita čaje závisí nejen na době oxidace, ale i na procesu rolování a finálního sušení. Obecně se říká, že nejlepší černý čaj je sypaný celolistový. Rozdrcenými listy se pak plní čajové sáčky.
První zmínky o černém čaji pocházejí právě z Číny, konkrétně z 16. století z provincie Fu-ťien. Klasický černý čaj, jak ho známe my, označují Číňané spíše jako červený čaj. Vychází to z barvy nálevu, která je spíše načervenalá. [1, 2, 3, 4, 5]
Populární černé čaje a čajové směsi
- Darjeeling: lístky na tento čaj se pěstují v oblasti Dárdžiling ve východní Indii. Má unikátní chuť a aroma díky chladnému podnebí, nadmořské výšce a dalším podmínkám.
- Assam: černý čaj pocházející z indické oblasti Ásám. Panuje zde mimořádně deštivé a teplé počasí, což dodává čaji jedinečné chuťové vlastnosti.
- Earl Grey: klasický černý čaj s bergamotovým olejem.
- Lady Grey: černý čaj s bergamotovým olejem, citronovou kůrou, pomerančovou kůrou a okvětními lístky chrpy.
- English Breakfast: zemitá čajová směs, která se míchá z cejlonských, asámských a keňských černých čajů. Tradičně se podává s mlékem, smetanou a cukrem.
- Masala chai: silná indická čajová směs, jejíž základ tvoří kvalitní černý čaj. Vaří se se směsí koření, která obsahuje hřebíček, anýz, kardamom, skořici, černý pepř a zázvor. Podává se s tučným mlékem oslazený medem. [6, 7, 8, 9]
Jaké má černý čaj účinky na zdraví?
Společně s vodou představuje černý čaj jeden z nejpopulárnějších nápojů, který denně pijí miliony lidí napříč celým světem. Zatímco v minulosti se hovořilo především o pozitivním působení na lidské zdraví u zeleného čaje, nyní se odborníci zaměřují i na efekt černého čaje. Za zmínku stojí primárně antioxidanty, které podporují dobrý zdravotní stav v mnoha ohledech.
Pozitivní vliv černého čaje na zdraví
Zelený i černý čaj obsahují obdobné množství antioxidantů, které chrání tělesné buňky před oxidačním stresem a předčasným stárnutím. Konkrétně se jedná v případě černého čaje o polyfenoly, které najdete v červeném víně, hroznech a jiných potravinách. Existují klinické studie, podle kterých pomáhá pravidelné pití kvalitního černého čaje předcházet:
- ateroskleróze,
- ischemické chorobě srdeční,
- cévní mozkové příhodě,
- nízkému krevnímu tlaku,
- určitým druhům rakoviny,
- diabetu 2. typu,
- nerovnováze střevní mikroflóry.
U mnoha lidí vystupuje černý čaj jako oblíbený prostředek k udržení soustředění a bdělosti. Kromě známého stimulantu kofeinu obsahuje také aminokyselinu L-theanin, která podporuje duševní zdraví, zlepšuje koncentraci, přispívá k uvolnění a zlepšuje kvalitu spánku. V tomto ohledu je černý čaj mnohem lepší volbou než káva, a to zejména pro jedince, kteří trpí neklidem, nervozitou a mají potíže s uvolněním.
Nežádoucí účinky černého čaje
Podobně jako u kávy a jiných kofeinových nápojů byste si i u černého čaje měli dát pozor na množství, které vypijete. Nadměrný příjem kofeinu (v případě čaje ho označujeme jako tein) může způsobit méně i více závažné vedlejší účinky. Nedá se ale přesně říct, jaké množství černého čaje už je škodlivé.
U lidí citlivějších na kofein se mohou objevit problémy v podobě nespavosti, úzkostí, podráždění žaludku či průjmu. Vysoké dávky stimulujících látek mohou také zhoršit a prohloubit již existující zdravotní potíže. Přispět mohou například k:
- srdeční arytmii,
- syndromu dráždivého tračníku a chronickému průjmu,
- zvýšení či snížení glykémie,
- zvýšení krevního tlaku,
- zvýšení očního tlaku,
- osteoporóze v důsledku nadměrného vyplavování vápníku z kostí. [10, 11, 12, 13, 14]
Černý čaj v těhotenství
Těhotenství představuje období, kdy by měly ženy konzumovat kofeinové nápoje v menším množství. Kofein totiž prochází placentou k nenarozenému dítěti. Jeho játra ještě nejsou dostatečně zralá, aby dokázala tyto látky odbourávat. Proto pro něj mohou být zatěžující i taková množství, která na dospělé nijak negativně nepůsobí.
Vysoké dávky kofeinu v těhotenství mohou přispět k předčasnému porodu nebo potratu. Zvyšuje se také riziko vrozených vývojových vad. Rozhodně to ale neznamená, že si těhotná žena nesmí dát ani jeden šálek černého čaje denně. Paradoxně mohou být mnohem nebezpečnější některé bylinkové čaje, které je nutné vyřadit během těhotenství úplně.
Pijete černý čaj?
Důležité je nepřekračovat denní doporučenou dávku kofeinu, která u těhotných žen činí 200 mg. Takže pokud si dáte ráno černý čaj, snažte se během dne vyhýbat dalším zdrojům kofeinu, jako jsou třeba i oblíbené sladké nápoje.
Umírněnost týkající se příjmu kofeinu by měla panovat též u kojících maminek. Tyto látky totiž přecházejí do mateřského mléka. Kofein pak může u děťátka způsobovat neklid a urychlovat pohyby střev. [15, 16, 17, 18, 19]
Zdroje: nih.gov, healthline.com, webmd.com, rxlist.com, verywellmind.com, medicalnewstoday.com, indiatimes.com, babycenter.com, bezpecnostpotravin.cz, rozhlas.cz