ČLK chce zkoušet atestace sama

22. 6. 2009 10:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Představenstvo České lékařské komory se jasně postavilo proti nařízení vlády o zpoplatnění atestačních zkoušek. Nabídlo, že organizaci a provádění zkoušek převezme, zároveň poukazuje na možnost pro mladé lékaře, obrátit se na okresní sdružení a požádat o příspěvek na vzdělávání...


Jednání předsedů Okresních sdružení České lékařské komory (ČLK) se zúčastnila koncem minulého týdne i ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Ta všechny požadavky komory odmítla a vysvětlovala důvody, proč musí být poplatky zavedeny. „Paní ministryně nám sdělila, že díky poplatkům od lékařů vláda získá 4,5 milionu korun, což pro státní rozpočet představuje opravdu bizarní sumu,“ popsal pro Zdraví.Euro.cz průběh jednání prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Po odborné stránce jsme připraveni

Představenstvo na základě tohoto jednání nabídlo státu, že organizaci zkoušek převezme. „Po stránce odborné jsme schopni převzít atestace zítra, protože nikdo jiný, než lidé ČLK, atestace nezkouší. Znamenalo by to posílit oddělení vzdělávání po stránce organizační o některé zaměstnance, ostatně lidé utíkající z ministerstva zdravotnictví se nám hlásí sami,“ dodává Kubek. Systém vzdělání je podle něj v rozpadu a komora tomu nemůže přihlížet . „Ministerstvo zdravotnictví likviduje IPVZ, protože na něj přestává přispívat, vyučující odcházejí. Systém rezidenčních míst nefunguje, nikdo nedostává ani korunu, navíc jsou podporována pracoviště, která lékaře zaměstnávají, ne samotní lékaři,“zdůraznil prezident.

Nehodláme suplovat stát

Problém by zřejmě představovaly finanční zdroje, komora ale nehodlá suplovat v této věci stát. „Finanční stránka věci není jednoduchá, my odmítá suplovat stát, protože ČR je jedinou zemí v rámci EU, která vzdělávání lékařů nepodporuje To, kde sehnat peníze je v rámci jednání, stát je jednou z možností, ale ne jedinou,“ dodal Kubek. Požadavek na zrušení atestací trvá, stejně jako výzva k odvolání náměstkyně Markéty Hellerové. Komora se chce s celou záležitostí obrátit i na premiéra Jana Fischera. „Vláda ve svém programovém prohlášení slíbila podporu vzdělávání i v době hospodářské krize, a toto rozhodně jeho podpora není. Ukazuje to jen aroganci moci,“ doplnil Kubek. Podle představenstva komory tento krok jen zhorší situaci s nedostatkem lékařů.

Lékařům přispějeme

ČLK navíc upozorňuje mladé lékaře na možnost, obrátit se na okresní sdružení a požádat o finanční příspěvek na vzdělání. „Už to děláme prostřednictvím okresních sdružení, některá přispívají na vzdělávání plošně, jiná adresně na základě žádosti. Tímto prostřednictvím to chceme více zpopularizovat, nabídnout to hlavně mladým lékařům,“ dodal prezident ČLK.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?