Dačice nevyřešily problém odstupného pro provozovatele nemocnice

26. 2. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelé Dačic neschválili návrh na odstupné pro firmu PP Hospitals, která provozovala městskou nemocnici. Firma po výpovědi odmítla zařízení opustit, nařídil jí to až jindřichohradecký soud...


Společnost pak městu nabídla, že pokud se dohodnou na odškodném, nebude se proti verdiktu odvolávat. Zastupitelé ale návrh neschválili, věc se proto zřejmě dostane znovu před soud, řekl ČTK starosta Rudolf Hájek (ODS).

Zařízení nyní kvůli sporům a nevyjasněným vztahům hrozí zánik. Dohoda by urychlila záchranu nemocnice, kterou chce do sítě svých zdravotnických zařízení zařadit kraj. Pro mimosoudní vyrovnání hlasovalo deset koaličních zastupitelů a k jejímu prosazení chyběl jediný hlas. „Je to škoda, že se to nepodařilo. Myslím si, že je vždy lepší dohoda než soud,“ podotkl Hájek.

Lhůta pro odvolání proti rozhodnutí jindřichohradeckého okresního soudu, který nařídil firmě vyklizení budov, vyprší koncem týdne. Shodu na odstupném se proto zřejmě už nepodaří nalézt. Město firmě nabízelo 8,4 milionu za operační sály a 1,2 milionu za drobný majetek.

Odpustilo by jí také pohledávky za energie a nájem. S tím ale nesouhlasila opozice. Kvůli dalším průtahům ale mohou být náklady na provoz nemocnice nakonec i vyšší, zdůraznil Hájek. Kraj přitom chtěl nemocnici převzít už od dubna.

PP Hospitals v zařízení loni na jaře uzavřela interní oddělení, protože je kvůli dlouhodobému nedostatku lékařů nemohla provozovat. Radnice pak společnosti vypověděla smlouvu, protože jí omezení akutní péče odporovalo, a v říjnu vypršela výpovědní lhůta. Na začátku loňského listopadu se kvůli odchodu lékařů uzavřely také interní a diabetologická ambulance.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?