Co jsou enzymy?
Co se dozvíte v článku
Enzymy jsou látky, které v organismu řídí biochemické funkce katalickým způsobem, proto se rovněž označují jako biokatalyzátory. Mají povahu složených bílkovin nebo jsou tvořeny biomolekulou RNA (tzv. ribozymy).
Enzymy se vyskytují v živočišných i rostlinných organismech a umožňují průběh takových reakcí, které by za normálních podmínek neprobíhaly, neboť většina biochemických reakcí má příliš vysokou energii, zatímco enzymy umožňují energeticky méně náročný průběh reakce. Určují tedy povahu i rychlost chemických reakcí a vytvářejí harmonickou souhru chemických funkcí v organismu.
Aby ovšem mohly enzymy ovlivnit určitou látku, musí se spojit s jinými látkami, tzv. koenzymy, kterými často bývají některé vitaminy. V lidském těle se pak enzymy konkrétně podílejí například na přeměně potravy na energii, na odstraňování odpadních látek nebo na obraně proti škodlivým mikroorganismům. [1, 2, 3]
Enzymy v těle
V lidském organismu se vyskytuje přibližně 3000 enzymů a každý z nich má v těle jiný úkol podle toho, kde se nachází. Důležité jsou zejména při metabolických procesech k rozkladu nebo tvorbě tuků, sacharidů a bílkovin, ale podílejí se i na mnoha dalších procesech, a to včetně:
- dýchání,
- odstraňování zestárlých a opotřebovaných buněk,
- buněčné obnovy,
- zneškodňování odpadních látek metabolismu,
- nervové činnosti a myšlení,
- obranyschopnosti těla proti škodlivým mikrobům,
- hojení všech typů zánětů,
- tvorby svalstva,
- funkce nervů,
- a mnoha dalších funkcí.
K tomu, aby enzymy v těle fungovaly správně, potřebují vhodné podmínky z hlediska teploty a pH. Pokud tyto podmínky nejsou ideální, mohou enzymy změnit tvar, což jim zamezuje správně se spojit s koenzymy, a přestávají plnit svoji funkci. Příliš málo nebo příliš mnoho enzymů může vést ke zdravotním problémům.
Enzymy jsou citlivé zejména na kyselost i zásaditost a zvýšenou teplotu. Pokud například váš žaludek nemá dostatek kyseliny, enzym zvaný pepsin nemůže optimálně fungovat a dostavují se obtíže s trávením. Při vysokých horečkách může pro změnu dojít k narušení některých tělesných funkcí. [4, 5, 6]
Trávicí enzymy
V trávicím systému existuje celá řada trávicích enzymů, nicméně mezi nejdůležitější řadíme 3 hlavní typy produkované slinivkou břišní, která se významně podílí na celém procesu trávení. Hlavní pankreatické enzymy jsou:
- amyláza – štěpí škroby a sacharidy na cukry,
- proteáza – enzym štěpící bílkoviny na aminokyseliny, patří mezi proteolytické enzymy,
- lipáza – štěpí tuky a oleje na glycerol a mastné kyseliny.
Tyto enzymy mohou být citlivé na nejrůznější změny v těle, z nichž některé mohou vést ke vzniku prostředí, jež znesnadňuje správné fungování enzymů. Pokud vaše tělo nevytváří dostatek enzymů, nemůže správně trávit potravu, což může vést k bolestem žaludku, plynatosti, průjmu, zvracení a dalším obtížím.
Poruchy trávicích enzymů
Negativní dopad na stav slinivky a enzymů, které produkuje, může mít zejména alkohol, ale také vysoce kalorická jídla, ultra zpracované potraviny a nedostatečný příjem důležitých živin. Stejně tak mohou funkci slinivky ovlivnit antibiotika i některé zdravotní stavy, které mohou snížit účinnost i počet enzymů, včetně:
- diabetes 1. typu,
- celiakie,
- pankreatitida (zánět slinivky břišní),
- gastrointestinální operace,
- Crohnova choroba,
- rakovina slinivky,
- laktózová intolerance. [7, 8, 9]
Jak obnovit trávicí enzymy?
Některé druhy ovoce a zeleniny obsahují přirozené trávicí enzymy, proto jejich konzumace může podpořit vaše trávení. Správnou tvorbu amylázy a proteázy podpoříte nejlépe konzumací medu a dále banánů a manga. Avokádo obsahuje trávicí enzym lipáza, zatímco v papáje naleznete enzym zvaný papain. Obzvláště prospěšné na trávicí enzymy je pak kysané zelí.
Pokud trpíte zažívacími obtížemi nebo některým z výše uvedených zdravotních stavů, měli byste vyhledat vašeho lékaře, který stanoví vhodnou léčbu. Stejně tak i předtím, než se rozhodnete pro konzumaci volně prodejných doplňků, se vždy poraďte nejprve se svým lékařem, jaké enzymy na trávení pro vás budou nejlepší. [10, 11]
Další nezbytně důležité enzymy v těle
V lidském těle se nachází celé tisíce enzymů, které zde zastávají přibližně 5000 různých funkcí. Pomáhají tedy takřka všem důležitým životním funkcím, a to od dýchání přes obranyschopnost až po trávení. Mezi hlavní a nejdůležitější enzymy však patří zejména následující:
- jaterní enzymy – tyto enzymy pomáhají srážet krev, rozkládají potraviny a toxiny a bojují s infekcemi,
- enzymy ve slinách – nejdůležitější je maltáza, která štěpí sladový cukr (maltázu) na glukózu,
- střevní enzymy – nejdůležitější je laktáza, jež štěpí mléčný cukr (laktózu) na glukózu, a trypsin, který rozkládá bílkoviny v tenkém střevě na aminokyseliny,
- enzymy ve svalech a nervech – zde hraje klíčovou roli zejména enzym zvaný acetylcholinesteráza, který rozkládá neurotransmiter acetylcholin v nervech a svalech,
- enzymy, které rozkládají DNA – helikáza,
- enzymy, které syntetizují DNA z deoxyribonukleotidů – DNA polymeráza. [12, 13]
Zdroje: bezpecnostpotravin.cz, studiumbiochemie.cz, celostnimedicina.cz, my.clevelandclinic.org, healthline.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, chiroeco.com