Heger chce víc peněz. Od důchodců

10. 9. 2010 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví by rádo vybíralo pojištění i od lidí, kteří mají krátkou dohodu o provedení práce.


Ministr Leoš Heger se snaží získat pro stále zadluženější české zdravotnictví peníze, kde se dá: chce třeba navrhnout, aby zdravotní pojištění začali nově platit i lidé, kteří mají s firmou uzavřenou jen krátkodobou dohodu o provedení práce. Tito lidé přitom uzavírají dohody na 150 hodin ročně právě proto, že díky nim pojištění platit nemusí.

„Zdravotnictví nutně potřebuje více peněz. Zavedení zdravotního pojištění pro lidi pracující na dohody o provedení práce bychom rádi prosadili už od příštího roku,“ prozradil včera Heger (TOP 09).

Vyšší pojištění i poplatky

Vláda chtěla ale až dosud ve snaze zpružnit pracovní trh krátkodobé dohody o provedení práce oproti dnešku ještě více zvýhodnit. ODS do koaličního programu prosadila, aby místo 150 hodin ročně mohli odpracovat na dohody až 300 hodin.

Dohody o provedení práce hojně využívají například důchodci, studenti nebo ženy na rodičovské dovolené. Což jsou všechno skupiny, které docela těžko hledají slušně placenou práci.

A pokud by museli tito lidé začít nově odvádět zdravotní pojištění, tak by je to mohlo od uzavírání dohod zase odradit.

Heger ale není bez šance svůj návrh prosadit. Podporuje ho například i jeho stranický kolega a vlivný ministr financí Miroslav Kalousek. „Má-li být dohoda o provedení práce rozšířena na 300 hodin ročně, tak to nesmí být bez zavedení odvodů,“ řekl Kalousek.

Občanští demokraté ale se zavedením „zdravotní daně“ pro krátkodobé úvazky nesouhlasí.

„Pokud zavedeme pro tyto smlouvy zdravotní pojištění, tak už budou úplně zbytečné. Kromě toho to přinese jen pár desítek milionů, což zdravotnictví stejně nespasí,“ kritizuje Hegerův návrh místopředseda zdravotního výboru Marek Šnajdr z ODS.

Heger by do českého zdravotnictví, které se příští rok znovu zadluží o 10 miliard, získal rád peníze i díky zvýšení poplatků v nemocnicích z 60 na 100 korun za den, což přinese 600 milionů korun ročně. Chce také prosadit vyšší dotace státu do zdravotního pojištění, zvýšení odvodů živnostníků a zvýšení zdravotního pojištění.

Čím dál větší dluhy

Jenže kromě vyšších poplatků (a snad i zavedení pojištění u smluv na dohodu) Heger nic ze svých plánů na zvýšení příjmů pojišťoven asi v koalici neprosadí. S vyššími platbami státu pojišťovnám nebo dokonce se zvýšením zdravotního pojištění nesouhlasí ODS ani Hegerova TOP 09.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?