Lékaři: Balancujeme na hraně

25. 6. 2009 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Situace je neudržitelná. Tak hodnotí současný stav zdravotnictví v kraji karlovarští lékaři. "Jsem velmi rád, že analýza zdravotnictví vznikla, vždyť ji zatím žádný jiný kraj nemá. Nemá cenu strkat hlavu do písku. Pokud politici zakonzervují současný stav, potom se nemocnice rozpadnou," varoval Roman Brázdil, náměstek lékařské péče krajské nemocnice...


Lékaři i zdravotníci pečlivě naslouchali výkladu Bereniky Podzemské o budoucí strategii zdravotnictví v kraji, měli ale také své výhrady. „Za jak dlouho padne rozhodnutí? Co budeme dělat do té doby? Je to velmi dlouhá doba na rozhodnutí politiků,“ ptal se primář radiodiagnostického oddělení Jiří Hofman. Stejný dotaz měl i vedoucí lékař oddělení ARO Robert Janda.

„Zajímá mne nejen to, co bude v roce 2013 a 2019, ale také co teď a v tuto chvíli, abychom lidem v Karlovarském kraji poskytli kvalitní zdravotní péči a nekoledovali si o trestní stíhání, což se děje prakticky denně.“ Primář Jaroslav Žák neskrýval skepsi. „Tento dokument měl vzniknout po revoluci. My jsme bojovali o to, aby se vůbec vypracoval. Nyní diskutujeme o tom, zda politici budou ochotni vzít to břemeno a rozhodnout.“

Berenika Podzemská říká, že není v její moci konečný verdikt politiků urychlit. „Jde o náročné rozhodnutí, které ovlivní budoucí generace,“ uvedla. Pokud by podle ní prošla první varianta, tedy nemocnice ´ na zelené louce ´ , kraj by začal hned pracovat na centralizaci zdravotní péče do Karlových Varů a sokolovskou nemocnici profiloval jako zařízení následné péče.

Radní Podzemská a Jiří Fojtík, generální ředitel krajské nemocnice, naznačili, že nejlevnější variantou by byla výstavba nové nemocnice na zelené louce se zachováním nemocnice v Chebu. Jiří Fojtík uvedl, že by bylo nejlepší ze tří variant zvolit tu první, která je nejlevnější na rozdíl od třetí varianty. Ta zachovává současný stav třech nemocnici v kraji. „To je logické. Nyní musíme poskytovat péči ve třech nemocnicích, a to je drahé. Případné sloučení karlovarské a sokolovské nemocice se zachováním chebské je výhodným kompromisem,“ uvedl Fojtík. Pokud by se politici přiklonili k zachování všech tří nemocnic, pak by rekonstrukce chebské vyšla podle analýzy na 466 milionů, sokolovské na 190 milionů a karlovarská na 1,8 miliardy.

Ivana Kalinová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?