Lékaři dostanou nové přístroje

7. 7. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
O krok dál posune českobudějovická nemocnice péči o pacienty s těžkými úrazy. Jednotlivé součásti traumacentra vybaví špičkovou moderní technikou. Ta přijde nemocnici na třiaosmdesát milionů korun, investici ale dostane zpět. Modernizaci přístrojového vybavení zaplatí z 85 % Evropský fond pro regionální rozvoj...


O krok dál posune letos českobudějovická nemocnice péči o pacienty s těžkými úrazy. Jednotlivé součásti traumacentra vybaví podle skutečných potřeb špičkovou moderní technikou. Ta přijde nemocnici na třiaosmdesát milionů korun, investici ale dostane zpět.

Modernizaci přístrojového vybavení zaplatí z 85 procent Evropský fond pro regionální rozvoj, dalšími patnácti procenty se na projektu podílí ministerstvo zdravotnictví.

„Naše nemocnice patří k úspěšným zdravotnickým zařízením, jejichž předložený projekt pro traumatologické centrum byl schválen. Vedla k tomu ale strastiplná cesta. Nyní jsou na řadě výběrová řízení na nákup přístrojů a vybavení,“ upřesnil místopředseda představenstva nemocnice a koordinátor projektu Jaroslav Novák.

Z modernizace budou těžit zejména úrazová chirurgie, dětské, anesteziologicko - resuscitační, neurochirurgické a radiologické oddělení. Nejen na operačních sálech personál začne pracovat s vybavením nové generace. To umožní operatérům díky navigačnímu systému přesnější zásahy v těle pacienta. Koagulační přístroje jim umožní snáze stavět krvácení.

„Nová technika radiologů sníží radiační zátěž při opakovaném snímkování během operace, umožní pořídit dokonalý trojrozměrný snímek ošetřovaného orgánu, aniž by se s pacientem nějak manipulovalo, a dokud operovaný spí na sále, zobrazí výsledný efekt zákroku,“ vyzdvihl přínos novinek vedoucí lékař traumacentra Pavel Kopačka.

Lékaři díky operačním světlům doplněným kamerou mohou zákrok natočit jak pro potřeby zpětného hodnocení operace, tak kvůli výuce specialistů. Neurochirurgové budou pracovat mimo jiné se špičkovým mikroskopem. Další přístroje nahradí dosluhující staré plicní ventilátory, monitory životních funkcí, anesteziologické přístroje či hemofiltrační přístroj na mimotělní očišťování krve.

Dětští i dospělí pacienti z celého kraje budou mít k dispozici sedm nových resuscitačních lůžek s kompletním vybavením schopným nahradit či podporovat životní funkce traumatizovaného pacienta a dvě transportní urgentní lůžka.

Hana Svítilová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?