Lékaři Rathovým slibům nevěří

20. 5. 2009 10:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Kutnohorská nemocnice bude zřejmě za nedlouho převedena pod Středočeský kraj, místním lékařům se ale příliš rozhodnutí zastupitelů nezamlouvá. Nedůvěřují kraji, ani jeho slibům o zachování stávající péče. „V nemocnici panuje nejistota, město úplně ztratí vliv na zdravotní péči ve městě,“ popisuje pro Zdraví.Euro.cz jednatel nemocnice Martin Suchánek...


Nemocnice zřejmě bude v nejbližší době převedena pod Středočeský kraj. Jaká je nyní v nemocnici nálada?

Lékaři nevěří slibům Středočeského kraje, že opravdu zůstane zdravotní péče zachována v takovém rozsahu, který je slibován. Převážná většina si myslí, že to dopadne tak, že těžištěm bude následná péče pro oblast Kutné hory a Kolín. Z toho pramení obavy a nedůvěra. Lékaři by neměli takovou obavu, kdyby zůstali ve svém zařízení, samostatném, ale problematické je, že kraj plánuje zařazení nemocnice pod provoz Kolína. Ten je odsud vzdálen 12 kilometrů a v podstatě je to konkurenční zařízení.

Kolik lékařů již odešlo a kolik tento odchod plánuje?

Zatím v podstatě žádné nové výpovědi nemáme, jedna lékařka již odešla a dvě daly výpověď k poslednímu květnu. Ale nelze hovořit o masovém odchodu lékařů. Samozřejmě ten může nastat v momentě, kdy si Kolín převezme nemocnici a bude uzavírat nové pracovní smlouvy a tam to bude strašně záležet na tom, jaké garance Středočeský kraj a kolínská nemocnice dá zaměstnancům.

Jak to bude vypadat s personálem, který v nemocnici zůstane? Mají zajištěno pod správou kolínské nemocnice místo?

Toto je plně v kompetenci Středočeského kraje a nemocnice, nemůžeme to nějak ovlivnit. My ani nevíme, jak to bude vypadat, když nemocnice nesežene náhradu za chybějící lékaře. Zda to bude tak, jak nám říkal profesor Seidl z krajského úřadu, že se na nějakou dobu určitá oddělení zavřou, a pokud se nepodaří sehnat dostatek personálu, třeba již nebudou obnovena.

Takže jisté není nic….

Jistota tedy určitě není, vše jsou to jen ústní sliby. Máme říkat zaměstnancům, že si je Kolín převezme a že se bude snažit zachovat maximum oborů, ale jestli k tomu dojde nebo ne, není jisté. Jediné, co máme v písemné podobě, je dopis pana doktora Ratha, který psal zastupitelům města, že má zájem o převod zařízení pod Středočeský kraj a že zachová rozsah péče, s tím, že navíc rozšíří dětské a porodnici. Když tu byl minulý čtvrtek, tak už s žádným rozšiřováním nepočítal, ale hovořil tak, že se bude snažit zachovat maximum péče.

Bude se nemocnice i nadále rozvíjet? Plánují se nějaké investice?

Tato otázka v přítomnosti doktora Ratha také padla. Bylo nám odpovězeno, že tak jako kraj přispívá a financuje své nemocnice, že bude přispívat i do Kutné Hory.

Jak Vy osobně reagujete na rozhodnutí zastupitelů? Souhlasíte s převodem na kraj?

Já osobně dlouhou dobu vnímám, že důvod toho, proč zastupitelé chtějí nemocnici převést, je ten, že nemocnice dlouhodobě prokazuje provozní ztrátu okolo dvou milionů měsíčně. Tu ztrátu se nepodařila za posledních sedm let snížit. Je to rozděleno zhruba na polovinu, někteří by se rádi problému převodem zbavili,v takovém případě již město nebude mít žádnou možnost ovlivnit zdravotnictví v Kutné Hoře, protože podmínkou převodu je i poliklinika. Druhá část zastupitelů je spíše pro ponechání pod městem, právě z těch důvodů, aby město mělo možnost ovlivňovat péči nejen v nemocnici, ale právě i na té poliklinice. Já osobně zastávám ten názor, že město by si mělo nemocnici ponechat a snažit se udělat takové opatření, aby provozně nemocnice byla nulová.

Rozhodnutí ale ještě není definitivní, zastupitelé se nakonec vyjádřili pro určitou garanci…

Ano, pro bezúplatný převod nakonec hlasovalo jen 13 zastupitelů, bylo ale třeba 14 hlasů, takže nebyl odsouhlasen. Ale v závěru zasedání nechal pan starosta ještě hlasovat o vypracování smluv a zapracování určitých garancí. S tím nakonec souhlasilo 16 zastupitelů, nyní se bude čekat na smlouvy, pan starosta tam již údajně podmínky zapracoval, předal je Středočeskému kraji a očekává se, zda to kraj připomínkuje, vrátí a jak se k tomu znovu vyjádří zastupitelé.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?