Magnetoterapie ulevuje od bolesti a urychluje hojení. Uplatňuje se často v ortopedii a chirurgii

1. 7. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Freepik.com/Drazen Zigic
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku
„Klinický efekt magnetoterapie nebyl prokázán. Mnozí si ji přesto nemohou vynachválit.“

Magnetoterapie je rehabilitační metoda s dlouhou historií. Od přikládání magnetovce na kůži se ovšem již dávno upustilo. Dnes lékaři využívají tzv. pulzní magnetoterapii, při které působí na lidské tělo přerušované magnetické pole. Magnetoterapie je údajně účinná proti bolesti, urychluje látkovou výměnu, zlepšuje prokrvení a stimuluje hojivé procesy. Zároveň jde o jednu z nejbezpečnějších rehabilitačních metod, která disponuje pestrou škálou využití.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je magnetoterapie?
  2. Jaké má magnetoterapie účinky?
  3. Magnetoterapie: cena
  4. Domácí magnetoterapie

Co je magnetoterapie?

Ačkoliv je magnetoterapie jako léčebná metoda poměrně stará, ve velkém se začala používat až v průběhu 20. století. O pozitivním vlivu magnetického pole na lidské zdraví byl přesvědčen i sám Hippokrates, který léčil bolesti kloubů přikládáním přírodního magnetu. Konkrétně šlo o magnetovec, což je nejbohatší ruda železa. Moderní medicína však už dnes využívá daleko sofistikovanější pulzní magnetoterapii

Magnetoterapie je rehabilitační fyzikální metoda, která využívá působení magnetického pole na lidské tělo. Jde o hojně uplatňovanou a populární terapii, která je neinvazivní, takže se nemusíte během ošetření svlékat. Navíc působí i přes ortézy, ortopedické pomůcky, sádrové obvazy či kloubní náhrady.

V klinické praxi je preferováno hlavně nízkofrekvenční pulzní magnetické pole, které pomáhá při rehabilitaci různých částí těla. Pulzní magnetoterapie je založena na využití časově proměnného magnetického pole. Uplatňuje se zejména v těchto lékařských oborech:

Samotný průběh terapie není nijak nepříjemný ani vysilující, pacient vlastně nic necítí. Pozitivní efekt na jeho stav se většinou projeví až po absolvování několika sezení. Doporučuje se podstoupit 8–15 procedur. Přesný počet závisí na diagnóze a celkovém zdravotním stavu pacienta. 

Magnetoterapie se navíc často kombinuje i s jinými procedurami (vibrační masáže, cvičení či léčebné koupele). K prokázání účinnosti této terapeutické metody však nebylo dosud provedeno dostatečné množství studií. Je tudíž vnímána spíše jako alternativní či doplňková léčebná metoda. [1234, 5, 67]

Jaké má magnetoterapie účinky?

Pulzní magnetické pole údajně vytváří v organismu slabé elektrické vzruchy, které podněcují buňky k činnosti. V těle tak dojde k urychlení látkové výměny a aktivují se přirozené obranné a regenerační mechanismy. Mezi hlavní účinky magnetoterapie přitom údajně patří:

  • vazodilace (rozšíření cév) – do tkání pak může rychleji a efektivněji proudit krev,
  • myorelaxační účinky – snižuje se napětí ve svalech,
  • urychlení hojení – jak v měkkých tkáních, tak i v kostech,
  • rychlejší regenerace a detoxikace – díky lepší propustnosti buněčných membrán,
  • analgetický efekt – bolesti se zmírňují díky působení na nervová vlákna,
  • protiedémový účinek – díky urychlení látkové výměny se aktivuje lymfatický systém a otoky se tak rychleji vstřebávají,
  • protizánětlivé působení,
  • stabilizace krevního tlaku,
  • posílení imunity.

Dle některých zdrojů nesmí pacient v průběhu léčby pulzním magnetickým polem podstupovat rentgenová vyšetření. Může totiž dojít k přerušení regeneračních procesů, což negativně ovlivní výsledky magnetoterapie. [8, 9, 10]

Může mít magnetoterapie negativní účinky?

U magnetoterapie byl pozorován jen velice nízký výskyt nežádoucích účinků. Mezi vzácné vedlejší účinky, které se mohou u některých pacientů vyskytnout, patří:

Při správném dávkování by magnetoterapie ovšem neměla způsobovat žádné potíže. Výhodou je, že není návyková a pacient při ní nepociťuje žádné nepříjemné vjemy.

Kontraindikace magnetoterapie

Magnetoterapie by se neměla podstupovat v následujících případech:

  • v těhotenství,
  • u kardiostimulátorů, defibrilátorů, neuroimplantátů, inzulinových pump apod.,
  • při onkologických onemocněních,
  • při hematologických onemocněních (poruchy srážlivosti, anémie apod.),
  • při otevřené tuberkulóze,
  • při infekčním onemocnění,
  • při krvácení do trávicího traktu,
  • při poruchách funkce štítné žlázy,
  • při poruchách funkce nadledvin.
Hipoterapie je známá jako léčba pomocí koně. Komu nejvíce prospívá?
Přečtěte si také:

Hipoterapie je známá jako léčba pomocí koně. Komu nejvíce prospívá?

Dále existují určité stavy, při kterých je možné o magnetoterapii uvažovat, ale musí se počítat s tím, že může způsobit určité problémy. Jde o tzv. relativní kontraindikace, kam patří:

  • menstruace – magnetoterapie může krvácení zesílit,
  • hypertenze/hypotenze – na začátku terapie může dojít k výkyvům krevního tlaku,
  • plísňová onemocnění,
  • záchvatovitá neurologická onemocnění typu epilepsie. [11, 12, 13, 14]

Magnetoterapie: cena

Pokud vám magnetoterapii doporučí lékař v rámci rehabilitace, bude vám jednotlivé procedury proplácet pojišťovna. Poukaz na ošetření s označením 06/FT může předepsat obvodní lékař nebo ambulantní specialista. Poukázku je nutné uplatnit do 7 pracovních dnů. 

Pokud ji pacient nemá, může si magnetoterapii zaplatit jako samoplátce. Cena této procedury se obvykle na jednotlivých pracovištích mírně liší, ale často se pohybuje v nižších řádech stovek korun (cca 150–200 korun za 30 min). [15, 16]

Domácí magnetoterapie

Terapii magnetickým polem si nemusíte dopřávat jen na specializovaných pracovištích. K dostání jsou dnes přenosné přístroje, které můžete používat v pohodlí domova. Důležité je ovšem zdůraznit, že magnetoterapie pro domácí použití obvykle není tak účinná v porovnání s profesionální terapií a zároveň připomínáme, že efekt magnetoterapie není vědecky prokázán.

Během domácí procedury navíc nemáte po ruce lékaře ani jiného odborníka, který by dohlížel na váš stav. Před pořízením domácího přístroje je proto lepší poradit se s lékařem, který zhodnotí, zda je ve vašem případě vůbec vhodný. [17, 18, 19]

Zdroje: webmd.com, healthline.com, nih.gov, ioatlanta.com, elsevier.es, msdmanuals.com, reformpt.ca, fyrepo.cz, vzp.cz, upsl.cz

Co je to magnetoterapie?
Magnetoterapie je rehabilitační metoda využívající vliv magnetického pole na lidský organismus. Působením magnetického pole se údajně zvyšuje propustnost buněčných membrán a aktivují se přirozené regenerační mechanismy. Magnetoterapie pomáhá proti bolesti, podporuje prokrvení, urychluje hojení tkání, posiluje imunitu, zmírňuje otoky a zklidňuje zánětlivé stavy. Reálný důkaz však chybí.
Jaké se využívají při magnetoterapii přístroje?
Přístroje na magnetoterapii mohou být zpracovány mnoha způsoby. Často vypadají jako podložky, bederní pásy, tunely apod. Výhodou je, že se nemusí přímo dotýkat kůže. Pacient se tedy nemusí při terapii svlékat. Překážkou pro ně nejsou ani ortopedické pomůcky, sádrové obvazy či kloubní náhrady.
Existují u magnetoterapie kontraindikace?
Ano, magnetoterapii by neměly podstupovat těhotné ženy a osoby s kardiostimulátorem. Mezi další kontraindikace patří onkologická onemocnění, hematologická onemocnění, aktivní tuberkulóza, bakteriální a virové infekce, krvácení do trávicího traktu, poruchy funkce štítné žlázy a špatná funkce nadledvin. Překážkou může být i vysoký/nízký krevní tlak, těžká mykóza, epilepsie a menstruace.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?