Nemocnice Dačice bude stát kraj milióny

20. 5. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Převzetí zdravotnické péče v městské Nemocnici Dačice, k němuž došlo prostřednictvím jindřichohradecké nemocnice, bude stát Jihočeský kraj zhruba deset miliónů korun. To je odhadovaná roční ztráta. Náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje pro oblast zdravotnictví to v úterý řekla jihočeským zastupitelům...


„Tuto částku nebude hradit Nemocnice Jindřichův Hradec, ale zaplatí ji Jihočeský kraj,“ dodala.

Člen dozorčí rady Nemocnice Jindřichův Hradec a zastupitel Tomeš Vytiska (KSČM) požadoval přijmout rozpočtové opatření na pokrytí zvýšených nákladů pro jindřichohradecké zdravotnické zařízení co možná nejrychleji. „Pokud chceme po jindřichohradecké nemocnici, aby zajišťovala péči v Dačicích, znamená to větší finanční výdaje. Jsou odhadovány na 600 až 800 tisíc korun měsíčně,“ prohlásil Vytiska. Podle Stráské počká kraj nejprve na první měsíce provozu, které ukážou, kolik přesně musí hradecká nemocnice doplácet.

Náměstkyně také zdůraznila, že Jihočeský kraj se zavázal pomoci umírající dačické nemocnici. Učinil tak prostřednictvím hradeckého zdravotnického zařízení. Cílem i nadále zůstává založit v Dačicích osmou krajskou nemocnici s novým managementem a stanoveným rozsahem zdravotnické péče. Na rozvoji nemocnice by se mělo podílet i město Dačice.

„Nemůžeme ale čekat zázraky, hlavně ne na začátku. Musíme nemocnici zabezpečit technicky i kvalifikovanými lékaři,“ vysvětlila Stráská. Největší problém je právě v personálním složení. Kvůli nedostatku doktorů uzavřel předchozí provozovatel PP Hospitals několik oddělení, což vyústilo k vypovězení smlouvy.

V současné době v nemocnici fungují některé odborné ambulance, které zajišťuje Nemocnice Jindřichův Hradec a další soukromí provozovatelé. Z lůžkové části je v provozu oddělení následné péče. Nyní je vypsáno výběrové řízení na chirurgickou, interní, kardiologickou a diabetologickou ambulanci.

Podle starosty Dačic Rudolfa Hájka (ODS), který jednání zastupitelstva v Českých Budějovicích sledoval, zůstává atmosféra v nejvýchodnějším městě Jihočeského kraje stále napjatá, protože tu neexistuje diabetologický lékař.

„Problém je s velkým počtem diabetiků. Ukazuje se, že jindřichohradecká nemocnice nedokáže sama tento počet absorbovat, a pacienti tak musí jezdit třeba i do Třebíče či Jihlavy,“ řekl Právu Hájek.

Z Dačic to je přitom do Jindřichova Hradce 37 km, do Jihlavy 45 km a Třebíče téměř 50 km. Na Dačicku podle odhadů žije asi dva tisíce diabetiků.

Jiří Falout, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?