Nemocnice šetří. Hlavně na personálu

5. 5. 2011 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení karvinské nemocnice šetří. Zrušilo jedenasedmdesát lůžek a propustilo téměř čtyřicet lidí.


Zhruba čtyř desítek zaměstnanců se dotkla úsporná opatření Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji. Vedení nemocnice začalo šetřit, a tak se rozhodlo snížit počet lůžek na různých odděleních. Z karvinské krajské nemocnice tak zmizelo jedenasedmdesát lůžek. Podle vedení to pacienti nijak nepocítí.

„Ubrali jsme postele na chirurgii, interně, plicním a dětském oddělení,“ řekl ředitel nemocnice Petr Kovařík. Společně s lůžky opustilo nemocnici i několik desítek zaměstnanců. „Šlo především o zdravotní sestry a ošetřovatele. Měli jsme nadstav, proto by to neměl pacient pocítit,“ podotkl Kovařík.

Ne každý Karviňan jeho slovům věří. „Už teď slyšíme nářky lékařů a zdravotních sester, jaká kvanta nás mají na starost a že musíme počkat, než se nám budou věnovat. Proto mám strach, abych nenarazila na někoho přepracovaného. Myslím, že šetřit by se mělo jinde,“ řekla pacientka Daniela Kovářová.

Nemocnice si ale za svým krokem stojí. Argumentuje aktuálními výsledky hospodaření. „Oproti prvnímu čtvrtletí minulého roku jsme díky ušetřili asi třináct milionů korun. Stále jsme sice ve ztrátě, ale v porovnání s loňskem jde o zlomek,“ pochválil výsledek Kovařík.

Nemocnice se chystá šetřit i jinde. „Uvažujeme o spojení plicního oddělení a interny. Připravujeme audit zaměřený na údržbáře, lidi v administrativě a podobně. Pokud se ukáže, že jich máme moc, bude se šetřit i mezi nimi,“ dodal ředitel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?