Nemocných s chřipkou přibylo

13. 2. 2010 10:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Chřipku nebo respirační onemocnění nově dostalo v tomto týdnu 1150 lidí na sto tisíc obyvatel. To je o pět procent víc než v minulém týdnu.


„Nejvíce nemocných je v Jihomoravském kraji, a to 1544 na sto tisíc obyvatel. Celkově se Morava pohybuje v rozmezí 1100 až 1300 nemocných na uvedený počet lidí. Naopak pod tisíc nemocných je v Praze, Plzeňském kraji a kraji Vysočina,“ řekl Právu v pátek Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu v Praze.
Ministerstvo zdravotnictví se v pátek ohradilo proti informacím MF Dnes. Podle nich ministerstvo chtělo původně koupit dvacet miliónů vakcín proti prasečí chřipce za více než pět miliard, kontrakt měl na poslední chvíli zarazit premiér Jan Fischer.
„Důrazně se ohrazujeme proti těmto informacím,“ píše se v prohlášení. „Varianta nákupu až dvaceti miliónů vakcín byla jako jedna z možností projednávána předchozí vládou (Mirka Topolánka - pozn. redakce) a stejnou vládou byla také zamítnuta.“
Dále se v prohlášení píše, že ministryně zdravotnictví Dana Jurásková žádný obdobný návrh vládě ani osobě premiéra Fischera nikdy nepředkládala a tedy nemohl být touto vládou ani projednáván. Jak prohlášení uvádí, vládě bylo předloženo pět variant možného vývoje pandemie a návrhů řešení. Ministerstvo podporovalo návrh nákupu vakcíny v objemu jeden milión dávek, tento návrh byl schválen celou vládou.
Jurásková předložila pět návrhů nákupu vakcíny: * nakoupit pět miliónů dávek * nekupovat nic * nakoupit milión dávek pouze
pro kritickou infrastrukturu * nakoupit milión dávek a rozdělit je mezi kritickou infrastrukturu a osoby se zdravotním rizikem * koupit čtyři milióny dávek. Nakonec rozhodla koupit jeden milión dávek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?