Nepodceňujte chřipku

20. 12. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podzim, zima a jaro jsou obdobími, kdy se jen málokdo z nás vyhne viróze. Viry jsou původci mnoha nemocí; některé z nich jsou vážné, jiné – například běžné nachlazení nebo nekomplikovaná chřipka – si mnohdy můžeme vyléčit sami.


Sezonní viróza se šíří rychle, protože postižený jedinec ji může přenášet už 24 hodin předtím, než u něj naplno propukne, a ještě 2 až 3 dny po vymizení potíží. Mezi typické příznaky patří kýchání a rýma, bolest v krku a při polykání, bolest hlavy, kašel, únava a bolest svalů, někdy zvýšená teplota a nechutenství.

Rýma

Příčinou tohoto „banálního“ onemocnění může být některý ze stovky druhů virů. Nejrůznější kapky usnadní průchodnost nosu a zlepší dýchání, ovšem většinu bychom neměli užívat dlouhodobě. Některé typy kapek obsahují mořskou vodu, která umí ulevit ucpanému nosu. Osvědčuje se i inhalace horké páry z osolené vody. Především při rýmě používejte (a použité ihned odhazujte) papírové kapesníky. V prvních hodinách a dnech se vyplatí mít při ruce celou krabičku, z níž jde malé kapesníčky na jedno použití rychle vytahovat. Myjte si pečlivě ruce a používejte vlastní ručník.

Kašel a bolesti v krku Nejběžnější příčinou akutního kašle je nachlazení. (Pokud by kašel přetrvával déle než dva týdny, mohlo by jít o příznak jiného, vážnějšího onemocnění, a je třeba navštívit lékaře.) I léčení běžného kašle při viróze závisí na tom, zda jde o jeho zastavení, anebo o podporu účinnějšího vykašlávání hlenu.

Při kašli „z nachlazení“ se osvědčuje tradiční horký čaj s medem a citronem, který zároveň uleví od bolestí v krku. Jako první pomoc při škrábání a bolesti v krku se osvědčují „cucavé“ pastilky – také s medem a citronem či s jinými příchutěmi; některé obsahují i lokální anestetikum na silnější typy bolestí. Zkuste kloktat odvar ze šalvěje.

Prevence nachlazení

Na otázku, jak nachlazení předejít, je těžká odpověď. V určitých obdobích roku jsme doslova obklopeni smrkajícími, kýchajícími a kašlajícími lidmi, takže není jednoduchá. Budete-li však dodržovat některé zásady, neskolí vás infekce tak snadno nebo tak silně.
V první řadě je třeba dát tělu šanci s problémy zabojovat, což v praxi znamená:

* Dobrou fyzickou i psychickou kondici – cvičení, otužování, svižné procházky na čerstvém vzduchu (stačí půlhodinka denně).

* Vhodné oblékání – nejlepší je vrstvené oblečení. V ložnici udržujte nižší teplotu.

* Zdravou stravu s dostatkem vitaminů – to platí především v „chřipkovém“ období. Pamatujte na zvýšenou konzumaci česneku, můžete využít i některých potravinových doplňků s vitaminy, se zinkem nebo s echinaceou (třapatka), která stimuluje imunitu. Při oslabené imunitě pomáhají enzymové léky. Pamatujte i na dostatek tekutin.

* Pečlivé dodržování hygienických pravidel (do kabelky i do pánské tašky si pořiďte přípravek na mytí rukou na gelové bázi). Viry „přežijí“ na věcech i několik hodin!

* Dostatek spánku a odpočinku – stres snižuje obranyschopnost imunitního systému.

* Nekuřte.

Chřipka není nachlazení

Chřipka patří k nejčastějším virovým onemocněním; ročně u nás onemocní na 2 miliony osob, a 2 až 3 tisíce lidí následkem jejích komplikací zemřou. Nástup příznaků bývá velmi rychlý: bolesti hlavy, kloubů, svalů a celková slabost, horečka (někdy až ke 40 oC), zimnice, později se může objevit rýma a kašel, únava poměrně dlouho přetrvává. Chřipka může především u starších a chronicky nemocných způsobit komplikace, především akutní zánět hrtanu, zápal plic, zánět svalů, kloubů i nervů a zánět srdečního svalu.

K druhotným komplikacím patří nemoci, kdy organismus oslabený viry napadnou i bakterie, což se projeví zápalem plic, zánětem středního ucha či vedlejších nosních dutin.
K rizikovým skupinám patří lidé starší 60 let, chronicky nemocní (například srdce, plíce, ledviny) a diabetici, osoby se sníženou imunitou, těhotné ženy a malé děti. Ohroženi jsou i nemocní v zařízeních dlouhodobé péče a samozřejmě zdravotničtí pracovníci.

Prevence očkováním

Léčba chřipky začíná klidem na lůžku; ti, kteří „pravou“ chřipku prodělali, tvrdí, že nic jiného ani není možné. Organismus je natolik oslabený, že nemoc nelze „přechodit“. Podávají se léky snižující teplotu a bolesti, důležitý je dostatek vitaminů a tekutin. Podání virostatik má význam do 48 hodin od začátku onemocnění. Přípravky tohoto typu v podstatě neléčí, ale zastavují množení viru.

„Nejúčinnější prevencí chřipky je očkování, a to nejlépe na podzim, tedy ještě před propuknutím možné epidemie,“ radí MUDr. Marta Tmějová z očkovacího centra. „Dva týdny po očkování začíná fungovat ochrana, která vydrží půl roku až rok. Očkování je však třeba každý rok opakovat, protože virus mutuje, stále se objevují nové kmeny, a tak je nutné vyrábět každý rok novou látku.“

Důvodem nízké takzvané proočkovanosti naší populace jsou možná zprávy typu „jedna paní povídala“, že kdosi kdesi dostal ihned po očkování těžkou chřipku. Odborníci připouštějí, že se to stát mohlo v případě, že se dotyčný nakazil chřipkovým virem těsně před nebo krátce po očkování, než vakcína mohla začít účinkovat.

Poraďte se s lékařem, některé pojišťovny na očkování u některých věkových skupin částečně přispívají. Někteří „osvícení“ zaměstnavatelé nechávají své zaměstnance očkovat.

„Česká republika se počtem očkovaných pohybuje na posledních místech v Evropě,“ říká prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP. „Letos se na trhu objevila nová očkovací metoda, a to podání vakcíny intradermálně, tedy do podkoží. Mikrojehla působí na bojácnější pacienty přijatelněji a snad zvýší ochotu nechat se očkovat.“

Proti chřipková praxe

V době zvýšeného výskytu chřipky omezte pobyt mezi lidmi, vyhněte se – pokud to je možné – MHD, jděte pěšky nebo jeďte autem. Intenzivně větrejte, používejte zvlhčovač vzduchu.
Zvyšte příjem vitaminu C a E a také tekutin. Denně si připravte 5 porcí zeleniny a ovoce. Vitamin E obsahují ořechy, mák, luštěniny, vejce a mléko. V době chřipky nedržte redukční dietu. Nezapomeňte na česnečku a topinky s česnekem, připravte si křenový med (1 medu a 1 najemno nastrouhaného křenu).

Ruce si myjte několikrát denně (nejméně 20 sekund) až k zápěstí, a to nejen před jídlem a po použití toalety, ale i po manipulaci s penězi, po cestě v hromadném dopravním prostředku a podobně.
Nekuřte, vysušujete si tím nosní sliznici, která je následně náchylnější k uchycení virů.

Doporučujeme

O víkendu utečte z města, nechoďte do nákupních center, ale raději do přírody. Nepříznivý vliv na sliznice má i tvrdý alkohol. I zdánlivě banální nachlazení se může souhrou nepříznivých okolností zkomplikovat. Mezi nejčastější komplikace patří záněty nosních dutin, zánět spojivek, zánět středního ucha. Pokud na podrážděné sliznice „nasedne“ bakteriální infekce, může se objevit angína nebo může dojít až k zápalu plic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?