Novinky ČAS pro jaro 2009

9. 2. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ač nám vládne paní zima pevnou rukou, je nutné myslet na jaro a jarní aktivity. A tak vám chci představit, co nás v budoucích měsících čeká. Prezidium podpořilo a aktivně přijalo unikátní myšlenku, se kterou přišly mladé členky ČAS. Navrhly, aby byly nelékařské profese představeny nejen odborným partnerům, ale také laické veřejnosti, a tím edukovaly potenciální pacienty a jejich blízké o povolání ošetřujícího personálu.


Jako název akce byl po diskusích zvolen SestraFest (Festival ošetřovatelství). Bude se konat 12. května 2009 na Staroměstském náměstí, v budově Magistrátu hl. m. Prahy. Hlavními koordinátorkami jsou nositelky myšlenky Kateřina Malá a Tereza Pečánková, členky ČAS. Garantem celé akce je Česká asociace sester (ČAS).

Jaký bude program této nezvyklé akce? V odborné části se seznámí zejména laická veřejnost s principy a možnostmi ošetřovatelství, umožníme nahlédnout do ordinace, do laboratoře, ale i do nemocničního pokoje, a vyzkoušet si, jak pečovat o seniory.

Dalším cílem je přiblížit tuto profesi zejména mladým lidem, žákům základních škol. Děti mladšího školního věku se seznámí se základy zdravého životního stylu, zdravé výživy a také se základy první pomoci.

Své prezentace zde budou mít i zdravotnické školy, které nabídnou informace o možnostech studia oborů zdravotnický asistent, všeobecná sestra, porodní asistentka a zdravotnický laborant na území hl. m. Prahy.

Umožníme poskytovatelům zdravotnických služeb využít této akce k nabídce pracovních míst pro výše uvedená povolání. A samozřejmě zdravotníkům zprostředkujeme setkání na příjemném místě s hudbou a užitečnými informacemi.

Přály bychom si i představení některých složek integrovaného záchranného systému. Ošetřovatelské obory budou mít své odborné stánky, kde sestry představí potenciálním pacientům svou práci a poradí návštěvníkům, jak se starat o své zdraví, jak ošetřovat rány, jak si správně čistit zuby, jak si vybrat správné zdravotní pomůcky, jaké pomůcky jsou vhodné pro miminka apod.

Dále budou prezentovány odborné ambulance pro seniory, stomatologická ordinace, dětská ordinace, služby domácí péče, stanice první pomoci, stánek Českého červeného kříže, projekt Hrou proti AIDS, protidrogová poradna, protikuřácká poradna a další.

Jedním z odborných stánků bude i stánek s právy pacientů a legislativou.

Odborný program bude rozdělen na dvě části, a to dopolední a odpolední. Dopolední část festivalu je zaměřena na děti, které budou navštěvovat odborné stánky v rámci her - soutěže o ceny - s tím, že se po cestě k cíli naučí různé úkony (obvazování poraněných částí těla, číslo na RZP a jeho použití v praxi, správná životospráva aj.), velká část hry je věnována prevenci (prevence užívání návykových látek, prevence úrazů, prevence AIDS aj.). Odpolední část je věnovaná dospělým (popsáno výše).

Během celého dne nesmí chybět ani kulturní část, kdy se na pódiu představí různé kapely, dopoledne pro děti a odpoledne pro dospělé.

Z výčtu celého programu, který je plánován také pro město Brno a okolí, jistě každý pochopí, kolik práce a času je zapotřebí k dokonalému zorganizování této unikátní a zajímavé myšlenky. A všechny organizátorky i z řad předsedkyní sekcí ČAS si vzaly na svá bedra nelehký úkol. Připomeňme si přinejmenším zajištění místa konání, hygienické zázemí, dodávku elektrického proudu pro stánky, parkovací místa pro vystavovatele, pódium pro kulturní přednes apod. Jedná se o větší či menší úkoly, které společně tvoří dokonalý celek, jenž teprve zaručí skvělý průběh celé akce.

Sesterské profese ještě nikdy neměly možnost se takto veřejně prezentovat, a tím posílit povědomí laické veřejnosti o erudovanosti a odborných znalostech sester. Navíc je to skvělá příležitost, jak získat do svých řad i další zájemce o práci ve zdravotnictví. Držme tedy organizátorkám palce a snažme se je podpořit a pomoci jim. Pokud budete mít zájem a možnost aktivně pomoci organizátorům s jednotlivými úkoly, rády vás uvítáme - můžete nás kontaktovat na adrese ČAS.

Následující velká aktivita vypukne již 1. března 2009 a bude ukončena 31. října 2009. Jedná se o další sérii průzkumu spokojenosti pacientů a zaměstnanců asi 150 nemocnic v české kotlině.

Česká asociace sester se i v tomto druhém ročníku průzkumu stala odborným partnerem celého projektu, do něhož je zařazeno 150 nemocnic typu fakultních, krajských a městských.

Z pohledu pacienta jsou významnými výstupy dostupnější data o kvalitě služeb ovlivňující budoucí preferenci zařízení v očích pacienta, lepší poměr faktoru očekávání/realita, postupné zvyšování spokojenosti se službami nemocnice a možnost přímo ovlivňovat zaměření a kvalitu poskytovaných služeb.

Zcela jistě pro tuto formu zjišťování spokojenosti pacienta hovoří průzkum a jeho výsledek z roku 2007, který ukazuje názor občanů a potenciálních pacientů na informovanost o poskytovateli zdravotní péče a možnost výběru.

Otázka zněla: Uvítali byste více dostupných informací o kvalitě zdravotní péče poskytované zdravotnickými zařízeními, ve kterých se budete léčit?

Výseč koláče (graf) je jistě přesvědčivým argumentem pro pokračování průzkumu, a to nejen spokojenosti pacientů.

Výsledky za rok 2008 byly uveřejněny v tiskové zprávě Žebříček českých nemocnic dle jejich finančního zdraví, kterou uveřejnila nezisková zdravotnická organizace HealthCare Institute (HCI) ve spolupráci s odborným partnerem, společností CCB - Czech Credit Bureau a. s. (CCB) v říjnu 2008; její znění je uvedeno i na www.cnna.cz. Právě v roce 2008, kdy proběhl pilotní projekt (květen 2008) ve spolupráci s Českou asociací sester (ČAS), se průzkumu zúčastnilo 1884 respondentů z 91 nemocnic, z toho 80 % žen a 20 % mužů. Analyzované oblasti byly: náročnost práce, komunikace, motivace a systém, odměňování, hospodárnost a efektivita provozu a spokojenost zaměstnance a atraktivita zaměstnavatele.

Podrobněji se i v letošním ročníku budou sledovat v oblasti spokojenosti zaměstnanců také důležité faktory ovlivňující výběr a setrvání v zaměstnání. Sledují se identické nemocnice a respondenti vyplňují dotazníky naprosto anonymně. Nelze dohledat nebo vysledovat autora názoru v daném dotazníku. Tím se eliminuje ovlivnění odpovědí.

Otázky pro respondenty jsou zaměřeny na každodenní práci a je nutné jejich pravdivé zodpovězení. Řešení zjištěných faktů je zpracováváno a předkládáno managementu jednotlivých nemocnic, které byly začleněny do projektu. Jsou to pro ně nesmírně cenné informace, a proto se i my - Česká asociace sester - přimlouváme za zodpovědný a kompetentní přístup všech respondentů. Výsledky budou opět zveřejněny a zároveň uvedeny na www.cnna.cz.

Čeká nás ještě mnoho úkolů nejen pro letošní jaro, ale Česká asociace sester je stále více vnímána kompetentními institucemi jako erudovaný partner pro jednání. ČAS je zván k jednání a možnostem vyjádření se k mnoha postupům. To však také znamená nesmírně velký pracovní tlak na prezidium a zejména prezidentku Mgr. Danu Juráskovou, Ph. D., MBA.

Na závěr ještě něco příjemného - i letos bude ČAS udělovat Cenu Florence Nightingalové. I letos budeme spolu s vámi - členkami ČAS - vybírat kolegyně nebo kolegy, kteří si toto ocenění zaslouží. Cenu bychom chtěly předat právě na akci SestraFest.

Bc. Irena Pejznochová, tiskové oddělení ČAS (irena.pejznochova@seznam.cz, www.cnna.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?