Pacienti se budou stěhovat do Kutné Hory

11. 8. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti z kolínské nemocnice se budou stěhovat do Kutné Hory. V obou nemocnicích náležících Středočeskému kraji se provádějí postupně opravy některých částí.


V kutnohorské nemocnici jsou už po rekonstrukci operační sály a jednotka intenzivní péče (JIP), takže ty budou po dobu rekonstrukce v kolínské nemocnici tamním pacientům k dispozici.

„Do nemocnice v Kutné Hoře bude z Kolína přemístěna stanice chirurgického oddělení, jedna stanice ortopedie a oddělení rehabilitace s celkovou kapacitou kolem 70 lůžek včetně lékařů, sestřiček a dalšího personálu,“ uvedl lékařský náměstek kolínské nemocnice Pavel Hoffmann. V kolínské nemocnici podle něj zůstanou zajištěna nezbytná lůžka pro akutní a specializovanou chirurgickou a ortopedickou péči. Oddělení ARO a JIP v Kolíně zůstanou ve stávajících prostorách a změny se jich nedotknou.

Staví se v obou nemocnicích

V současné době probíhá v Kolíně výstavba nového pavilónu, který bude určen pacientům chirurgického a ortopedickotraumatologického oddělení. Na podzim je naplánovaná souběžná rekonstrukce staré budovy operačních sálů a právě kvůli ní se budou muset pacienti přestěhovat. „Bude se jednat o dočasné přestěhování po dobu rekonstrukce. Konec stavby je naplánován na konec roku 2011,“ uvedl středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Probíhající rekonstrukce lůžkové části kolínské nemocnice by podle hejtmana měla být hotova do poloviny příštího roku.

V Kutné Hoře se pracuje na opravách uzavřeného křídla nemocnice. „Rekonstruují se sociální zařízení, stoupačky a odpady tak, aby tyto prostory bylo možné využít pro pacienty kolínské nemocnice,“ dodal Hoffmann. V Kutné Hoře se navíc počítá s rekonstrukcí prádelny, která by pak měla zajistit potřeby obou sloučených nemocnic. „Prádelna v Kutné Hoře je zastaralá, přesto už nyní zajišťuje praní prádla i pro kolínskou nemocnici výhodněji, než to bylo dřív, kdy kolínské zařízení pralo u soukromých prádelen. Stav kutnohorské prádelny je v tuto chvíli ale na hranici havarijního provozu, takže je nutné ji opravit. Pak bude mít dostatečnou kapacitu a kvalitní technologii nejen pro obě nemocnice, ale bude si moci i přivydělat v komerční oblasti a prát na zakázku,“ doplnil hejtman Rath.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?