Pardubice končí s bojem o traumacentrum

9. 3. 2009 10:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj vzdal boj o traumacentrum. Slevil ze svého požadavku, aby ministerstvo zdravotnictví znovu zařadilo centrum mezi specializovaná pracoviště. Při svém ústupu si ale klade dvě podmínky: chce, aby byly jasně definovány úkony, které se mohou v traumacentru vykonávat a požaduje alespoň část peněz, o něž vyřazením ze seznamu špičkových léčebných míst přišla...


Statut traumacentra zrušil bývalý ministr Tomáš Julínek koncem loňského roku. Pardubický kraj se až dosud snažil o to, aby resort vše vrátil do původního stavu. Nyní ale přišla změna. „Nebráníme se tomu, aby zde byla takzvaná druhá úroveň, nicméně chceme, aby byla přesně popsána ve věstníku, aby bylo jasně řečeno, jaké má nemocnice pravomoci a co bude vykonávat. Z toho se odvíjí, kolik bude dostávat finančních prostředků,“ uvedl hejtman kraje Radko Martínek. (ČSSD)

Ministerstvo zdravotnictví také vyřadilo ze seznamu specializovaných pracovišť onkologické centrum pardubické nemocnice. Na vrácení tohoto statutu kraj i pardubický magistrát trvají. Zatím marně požadovaly zrušení obou kroků a poukazovaly na nejasnost kritérií, které k těmto rozhodnutím vedla. Proti omezení traumacentra a onkocentra vznikla i protestní petice s téměř 26.000 podpisy. Centra by měla nahradit pracoviště Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Pardubická krajská nemocnice kvůli vyřazení obou pracovišť nemohla požádat o evropské dotace na jejich rozvoj. Přišla tak o možnost získat pro každé centrum 80 milionů korun. „Požadujeme, abychom byli do operačního programu znovu zařazeni. Jako jediný kraj jsme vyřazeni úplně, navíc nejde jen o peníze pro pardubickou nemocnici, ale v zásadě pro celé krajské zdravotnictví,“ dodal hejtman. Kraj spolu s magistrátem poslaly ministryni zdravotnictví Daniele Filipiové (ODS) dopis se svými požadavky. Martínek v únoru prohlásil, že pokud by kraj nedosáhl úspěchu, bude postupovat proti kroku ministerstva právními prostředky.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?